Yolanthe 1

Yolanthe

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Hart voor kinderen

Hotspots editie 17

Tekst: Esmeralda van der Mee

We kennen haar natuurlijk allemaal als presentatrice en actrice en haar sprookjeshuwelijk met voetballer Wesley Sneijder is ook niemand ontgaan. Maar naast dat ze acteert en presenteert, heeft Yolanthe samen met Arjan Erkel een eigen stichting, Stop Kindermisbruik, die zich inzet om kindermisbruik te voorkomen, kinderen die al misbruikt worden te bevrijden, deze daarna te helpen over hun trauma’s heen te komen en ze een toekomst te bieden.

Samen met Arjan Erkel ben je initiatiefnemer van de stichting Stop Kindermisbruik, hoe is dit ontstaan?

“Arjan en ik waren beiden al betrokken bij een ander initiatief, dus de link was snel gelegd. In India zag ik de hokken in bordelen waarin jonge meisjes, sommigen amper zeven jaar oud, maanden of soms zelfs jaren worden opgesloten. Het deurtje van zo’n hok gaat alleen open voor een kom rijst of een nieuwe klant. Die kinderen zitten weken, maanden of jaren in zo’n hok gevangen. Ze zijn ernstig ondervoed en hebben vaak verschillende ziektes. Daarnaast zijn ze ernstig getraumatiseerd door mishandeling en de dagelijkse verkrachtingen die ze moeten ondergaan. Toen ik dat gezien had wilde ik niets anders meer dan daar tegen vechten.”

Denk je dat de stichting wezenlijk verschil kan uitmaken?

“Absoluut! Je moet het zo zien: We vinden de meisjes door tips of opsporingswerk van onze partnerorganisatie. Ze proberen allerlei gegevens van de meisjes te achterhalen door zich als klant voor te doen. Wanneer ze over voldoende informatie beschikken kan er door politie en justitie een inval georganiseerd worden. Alle meisjes worden door onze medewerkers opgevangen. Minderjarigen gaan naar een opvanghuis, meerderjarige meisjes mogen zelf kiezen. De pooiers wacht een jarenlange gevangenisstraf, maar ook iedereen die betrokken was bij de smokkel en verkoop van de kinderen. Daardoor komen ze steeds vaker tot de conclusie dat het uitbuiten van minderjarige meisjes meer nadelen dan voordelen heeft. In Mumbai in India, waar onze belangrijkste partner actief is, zien we dus ook steeds minder jonge meisjes in de bordelen. Helaas is het een langzaam proces want jonge kinderen zijn nu eenmaal makkelijker onder controle te houden. Volwassen vrouwen kosten meer, stellen eisen en lopen vaker weg. Het is niet zo dat er in India zoveel pedofielen zijn, maar er zijn veel mannen die seks hebben met een minderjarig meisje omdat het aanbod in bordelen er nu eenmaal is.”

Wat is er nodig om de bron aan te pakken, dus de mensen die handelen in kinderen ervan te doordringen waar ze mee bezig zijn?

“De handelaren weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Ze hebben zelf ook vaak kinderen, die zouden ze dit nooit aandoen. Ze geven echter niets om het leven van meisjes uit de laagste kasten, de verschoppelingen. De klanten zijn zich vaak niet bewust van het leed dat achter de prostitutie schuilgaat. Zij zijn, door informatie te geven, er wel van te doordringen dat ze niet goed bezig zijn. Het is ook belangrijk om in dorpen te vertellen wat er met meisjes kan gebeuren als ze naar de grote stad gestuurd worden. Veel ouders denken dat hun dochter daar een baan of opleiding kan vinden, maar de meisjes belanden vaak in de prostitutie.”

Als een kind door jullie wordt opgevangen, is het dan echt een kans op een beter leven of merk je dat het water naar de zee dragen is?

“Bijna alle meisjes komen uit kleine dorpen. Als het kan worden ze herenigd met hun ouders of bij een familielid ondergebracht. In de opvanghuizen krijgen ze onderwijs en trainingen, waardoor hen niet snel hetzelfde zal overkomen en ze kans hebben een bedrijfje te starten of een baan te vinden. Een deel van de meisjes wordt daar zo sterk van dat ze zelf voorlichting aan anderen geven om te voorkomen dat er meer meisjes slachtoffer worden.”

Hoe was India? Heftig zeker?

“India is een land van tegenstellingen. De kloof tussen arm en rijk is enorm. De natuur is prachtig, maar de steden zijn verschrikkelijk. Allemaal betonnen flats en krotten en overal afval, ongelooflijk. Ik heb onder politiebegeleiding bordelen bezocht. De geur die daar hangt is echt misselijkmakend. Het is er 45 graden, niet normaal! De hokjes waarin de meisjes moeten werken zijn nog geen twee vierkante meter. Soms kwamen er wel acht hokjes op één gang uit! Wat dat met je doet is nauwelijks uit te leggen, dat moet je echt met eigen ogen zien. Maar ik heb ook opvanghuizen bezocht, zodat ik precies weet wat we doen en hoe we dat doen. Je ziet er vooral lachende meisjes die je enthousiast vertellen over alles wat ze leren en doen. Pas toen ik echt doorvroeg zag ik een glimp van het leed dat onder de oppervlakte zit. Zeker als de meisjes over hun ouders of de bordelen vertellen zijn tranen nooit ver weg.”

Hoe voel je je als je na zo’n bezoek thuis komt?

“De dagen in India zijn altijd zo indrukwekkend en intensief, dat kan ik niet zomaar loslaten als ik thuis ben. Dat kost me even tijd om van bij te komen. Maar door er veel over te praten kan ik het een plek geven. Iedereen die het horen wil vertel ik over Stop Kindermisbruik, of dat nu thuis is, op televisie of zoals nu voor jullie Hotspots Magazine. De stichting heeft heel hard donateurs nodig. Door er overal over te vertellen hoop ik mensen te bereiken. Of ik nu net terug ben van een reis of het alweer een tijdje geleden is, dat verandert niet.”

Uit wat voor soort gezin kom je zelf?

“Ik kom uit een groot gezin, met heel veel meisjes. We hebben het niet breed gehad vroeger, mijn moeder moest hard werken om ons hoofd boven water te houden. We waren arm. Als ik niet in Nederland maar in India was opgegroeid, was het met mij misschien ook wel fout gegaan. Als je daar bij stilstaat is dat erg confronterend.”

Is dat ook de reden dat je je voor Stop Kindermisbruik inzet?

“Gevangen zitten in een bordeel is zo ongeveer het ergste wat een meisje kan overkomen. Ondervoeding, mishandeling, dagelijkse verkrachtingen. Deze meisjes blijft niets bespaard. Eraan bijdragen dat daar een einde aan komt vind ik heel belangrijk. Wesley is sinds kort ook ambassadeur en samen hebben we een groot netwerk van mensen die een bijdrage aan de stichting kunnen leveren. We proberen hen er van te overtuigen dat ze dat ook moeten doen en brengen ze in contact met de medewerkers van de stichting. Door meer donateurs kunnen we meer meisjes redden. Elk leven dat we redden is er één en daarmee maken we het probleem weer een stukje kleiner.”

Wat wil je onze lezers meegeven?

Ik wil u graag vragen om onze website te bezoeken, www.stopkindermisbruik.nl. Daar staan allerlei filmpjes en meer informatie over onze stichting. Via de website kunt u uzelf ook aanmelden als donateur en zelf kindermisbruik stoppen. Ik wil iedereen die dat doet alvast ontzettend bedanken!