Wilma Veen 1

Wilma Veen

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Kunstenares, schrijfster en presentatrice

Hotspots Editie 7

Wilma wil je jezelf introduceren?

“Ik ben Wilma Veen, 41 jaar, getrouwd met André, moeder van 3 jongens, de oudste is 12 jaar en heet Andréas Wietse, Marc Levi is 10 jaar en Daan Boaz
is 6 jaar.”

Allemaal dubbele namen?

Ze schiet in de lach: “Ja, dubbel leuk hè, dus.” Een beetje verontschuldigend: “Dat zegt natuurlijk elke moeder, maar ze zijn echt leuk hoor! Ik woon in Harderwijk en ik schilder figuratieve abstracte kunst, mixed media. Dat betekent dat je naast verf ook andere materialen toevoegt. Daarnaast presenteer ik voor televisie. Zo heb ik items gepresenteerd voor het programma ‘Op uw gezondheid’, waarin ik onderzocht of een gezondheidsfabel echt is of inderdaad een fabel. Het programma is nu gestopt, maar na de zomervakantie gaan we weer verder. Daarvoor heb ik een programma gepresenteerd voor Teleac: ‘Het mooiste sieraad maak je zelf.’ en voor de Evangelische Omroep presenteerde ik het programma ‘Aangedaan’.”

Dat heb ik gezien, volgens mij was dat heel heavy.

“Ja, héél heavy. Het gaat over mensen die ernstige dingen zijn aangedaan. In het programma sprak ik met daders die in de gevangenis hadden gezeten. En slachtoffers die te maken hadden gehad met moord, zelfmoord, incest, beroving, en dergelijke. Kernvraag hierbij was: ‘Wat is er gebeurd, hoe sta je daar nu in, wat doet het met je en speelt vergeving een rol?’ Vervolgens keken we of er contact mogelijk was tussen dader en slachtoffer. Dat waren spannende processen. Je ontmoet mensen dan echt in het diepst van hun zijn. Dat is heel mooi, alles valt dan weg. Niets is meer belangrijk.”

Is het nodig dat het uitgezonden wordt op tv als mensen zo kwetsbaar zijn?

“Ja, dat denk ik wel. Elk mens kan te maken krijgen met enorme boosheid over een onrecht wat hem, haar of familieleden is aangedaan. Door dit van anderen te horen en te zien, weet je dat je niet de enige bent. Dat helpt. Ik heb een vrouw ontmoet die zo ontzettend kwaad was op de dader. Midden in de nacht werd ze wakker en dacht, misschien moet ik hier toch eens mee aan de slag, want mijn leven lang die boosheid meedragen, wil ik ook niet. Een ontmoeting tussen dader en slachtoffer was het resultaat. Dat is bijzonder en super spannend om mee te maken.

Je hebt ook een boek geschreven: ‘Millenniumkids’.

“Ja, dat heb ik geschreven voor mensen die op vrijwillige basis met kinderen en tieners werken. Kinderen worden in een totaal andere cultuur groot, dan waarin wij zijn opgegroeid. Digitaal krijgen kinderen veel impulsen en informatie waardoor ze anders in het leven staan. Een veel gestelde vraag is dan ook: ‘De kinderen van nu luisteren niet. Hoe breng ik mijn boodschap over?’ Ik heb in mijn boek geprobeerd concrete handreikingen te noteren. Hoe sta je voor een groep, hoe houd ik orde, wat voor invloed heeft deze cultuur op kinderen en wat betekent dat voor de informatieoverdracht. Ook heb ik daarin enige jaren training en gastlessen gegeven. Maar dat doe ik niet meer. Ik ben nu met het schilderen bezig en als ik lezingen geef, dan gaat het over de kunst van het leven.”

Wat is voor jou de kunst van het leven?

“Door te genieten van kleine, eenvoudige dingen. Bijv. Als ik met mijn gezin aan tafel zit, als ik schilder, of zoals ik nu met jou zit te praten. Dat ik daarvan geniet, dat vind ik de kunst van het leven.”

Schilder je gestructureerd of wacht je op inspiratie?

“Nee, die luxe dat ik op inspiratie kan wachten heb ik niet omdat ik door de verschillende dingen die ik doe, altijd op mijn tijd moet letten. Ik teken wel veel. Ik heb boeken vol staan met ideeën of dingen die ik hoor of beleef. Er zit altijd een concept achter mijn schilderijen. Ik word geïnspireerd door het alledaagse in het leven en wat mijn hart raakt. Dat zijn de mensen die ik ontmoet en de boeken die ik lees. Muziek is ook inspirerend. Dat vertaal ik naar een bepaald beeld. Dynamiek en kleur zijn toonaangevend in mijn werken. Vrolijk en warme kleuren. Spannende contrasten en humor. Ik leef vanuit mijn hart, de dingen die ik leuk vind en waar ik door geraakt wordt. Dat is een drijfveer bij alles wat ik doe. Het is dan niet relevant of ik presenteer voor tv, mijn huis opruim of een column schrijf. De dingen die ik doe, daar ga ik voor, daar word ik blij van.”

Het klinkt zo overtuigd, twijfel je nooit?

“Ja, natuurlijk wel, maar daarom ben ik juist zo bewust ermee bezig. Omdat ik veel mogelijkheden en talenten heb gekregen, brengt dat ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Ga je dat voor jezelf benutten of ga je dat ook voor anderen inzetten? Dat laatste doe ik door bijvoorbeeld kennis met
andere mensen te delen door middel van lezingen en trainingen. Of door ambassadrice te zijn van de internationale hulporganisatie MKI. Ik kan mijn contacten en mogelijkheden aanspreken om deze organisatie in Nederland op de kaart te zetten. Zo heb ik in mijn beursstand met schilderijen op de Miljonair Fair, MKI ruimte gegeven om armbanden te verkopen die gemaakt zijn door vrouwen in Afrika die met HIV besmet zijn. De opbrengst ging volledig naar het goede doel. In 2007 hebben we vanuit mijn beursstand een televisieprogramma gemaakt. Vrouwen in Eritrea en vrouwen op de Miljonair Fair naast elkaar en wat MKI betekent voor de Afrikanen. Aangrijpend. MKI heeft in Afrika inmiddels een aantal ziekenhuizen gebouwd waar mensen worden opgeleid om in dorpen anderen te kunnen onderwijzen in hygiëne en gezondheid. Met name voor vroedvrouwen is juiste educatie noodzakelijk. Dankzij MKI zijn in 2007 al meer dan 200.000 gezonde baby’s geboren bij HIV besmette vrouwen. Ik vind het geweldig om me daarvoor in te zetten!”

Je straalt zoveel energie en blijheid uit, waar komt dat vandaan?

“Mijn geloof”, zegt Wilma vastberaden. “Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder mijn geloof in God niet zoveel had bereikt. Daardoor denk ik na over waarom ik hier ben en wat het leven betekenisvol maakt. Dat betekent niet een leven vol wetten over wat wel en niet mag. Het doet pas iets met je, als je ervoor kiest, als er sprake is van een relatie. Dat is prachtig! Ik krijg moed als ik iets niet durf doordat ik weet dat ik het niet alleen hoef te doen, omdat God begaan is met mijn leven, en dat vind ik nogal wat. Geloven moet niet een traditie zijn, maar een relatie.”

Wanneer laat je het meest van jezelf zien?

“Nu”

Maar je uit je ook in je kunst? Ik kan me zo voorstellen, je staat daar op je hakken op de Miljonair Fair en iedereen heeft een oordeel, een mening over datgene waar zoveel van jezelf in zit.

“Ja, maar ik ben wel door de fase heen dat ik me laat leiden door het oordeel van anderen. Ik besloot tijdens de beurs gewoon te genieten van die dagen en dat lukte zeker. Nou was het ook niet zo moeilijk, want het regende complimenten. Vervolgens ook mooie uitnodigingen ontvangen voor exposities in het buitenland, expositie in de etalage van de Bijenkorf en meer van dat soort grappige dingen. Maar in wezen doet het er niet toe wàt je doet. Als je vanuit je hart kunt leven, geeft dat innerlijke kracht. Door te genieten van alles wat je doet, of je nu met huishoudelijke zaken bezig bent, koffie drinkt of schildert. Genieten van het leven is een levenskunst.”