Willeke Alberti 1

Willeke Alberti

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Voorbeeldmoeder

Hotspots editie 26

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Roy Beusker

Willy Albertina Verbrugge kennen we allemaal als de succesvolle zangeres Willeke Alberti. Dochter van Willy Alberti en moeder van onder andere Johnny de Mol. Een familie met showbizz-genen. Willeke is binnenkort te zien in de nieuwe film Alles is Familie, het vervolg op de kaskraker Alles is Liefde en ze speelt een hoofdrol in de musical De Jantjes, waarin zij terug gaat naar haar Amsterdamse roots.

In de Jantjes zing je: ‘Toen ik zestien jaar werd, heeft mijn moeder mij gezegd…’ Wat heeft jouw moeder je Geleerd?

“Dat je aardig moet zijn voor de mensen die je tegenkomt op je weg naar boven. Je kunt ze ook weer tegenkomen op je weg naar beneden. Het is toch prettiger om iedereen dan recht in de ogen aan te kunnen kijken. Die manier van leven zit in mijn genen. Voor mij maakt het geen verschil of iemand de koningin is of op straat leeft. Ik zal ze op dezelfde manier behandelen.”

Wat heb jij je kinderen willen leren?

“Ik heb ze niet gericht een levensles willen bijbrengen, dat gaat eigenlijk automatisch. Het belangrijkste vind ik dat je een voorbeeld kan zijn voor je kinderen. Wat niet wegneemt dat ik er niet trots op ben dat ik drie keer ben gescheiden. Maar ik probeer ze nu toch wel mee te geven, dat het belangrijk is als je kinderen hebt, je weet dat samen opa en oma worden het allermooiste is. Maar dat hoef ik niet eens met woorden uit te leggen. Sommige dingen zijn ook niet te leren of bij te brengen, daarin kiezen ze toch hun eigen weg. En een goed kind regeert zichzelf, zei mijn vader altijd. Dat is ook zo, dat is het vertrouwen dat je hebt in je kinderen.”

Wat voor moeder ben jij?

“In ieder geval hoop ik gezelligheid en warmte te hebben kunnen bieden. En kwaliteit vind ik heel belangrijk in het leven. Dus als je tijd hebt, dat je er dan ook echt honderd procent bent voor je kinderen. Mijn kleindochter komt zo meteen op bezoek en dan leg ik gewoon alles opzij. Dan ga ik met haar zitten en kletsen, hoe druk ik ook ben. Dat kan soms tien minuten zijn, maar dan is het wel tien minuten kwaliteit. Ik vind het heerlijk dat ze af en toe even op bezoek komt. Dat zijn van die cadeautjes. Maar daar moet je zelf wat aan doen, door de kwaliteit van de bezoeken te waarborgen.”

Was jouw vader je grote voorbeeld?

“Ja. Hij begon als acteur in Carré, toen hij dertien was. Dus dat loopt eigenlijk erg parallel met mijn leven. Zo’n basis is natuurlijk het allermooiste wat je kunt hebben. Het enige is dat ik nu pas besef hoe jong hij was toen hij is heengegaan. Ik mag nu al bijna tien jaar langer leven dan dat hij heeft gedaan. Het is wel een apart gevoel, maar zorgt er ook voor dat ik extra geniet met alles wat ik nog kan en mag doen.”

Lijk je op je vader of je moeder?

“Ik lijk fysiek heel erg op mijn moeder en uiteraard heb ik daar ook heel veel trekjes van overgenomen. Dat zie ik nu ik wat ouder word helemaal. Heel speciaal. Mijn broer Tonny heeft dat met mijn vader. Als twee druppels water. Mooi is dat. Nu mijn moeder er niet meer is, zie ik elke dag steeds meer in wat voor fantastische vrouw het is geweest. Ik ben toch wel heel erg trots op haar. Dat geldt ook voor mijn vader, maar dat is natuurlijk al weer veel langer geleden, waardoor je hem toch altijd op een soort voetstuk gezet hebt. Wat hij ook verdient, maar mijn moeder verdient  de grootste pluim. Het is jammer dat je eigenlijk alles wat een moeder doet normaal vindt, maar dat is natuurlijk niet zo. De kinderen zeggen altijd: Dat is toch logisch, je bent toch moeder? Ja, dat is zo, maar dat neemt niet weg dat ook een moeder wel eens een schouderklopje nodig heeft.”

Stimuleerden je ouders je beroepskeuze?

“Mijn moeder wel, zij heeft echt gezorgd dat ik dit ben gaan doen. En ook later weer, tot aan haar dood eigenlijk, heeft zij zich bezig gehouden met mijn carrière. Zij heeft mij altijd op een mooie manier gestimuleerd. Zonder mijn moeder waren mijn vader en ik nooit zover gekomen. Zij was een giga grote motor. Ons leven had er heel anders uit gezien als zij niet zo sterk was geweest. Echt een prachtvrouw. Mijn vader was in eerste instantie niet blij, die wilde dat ik mijn school afmaakte, wat ik ook gedaan heb.”

Je zoon Johnny is ook de showbizz in gegaan

“Fantastisch. Dat had ik nooit verwacht. Hij doet het op zo’n prachtige, eigen manier. Johnny is een fantastisch sociaal kind, waar ik zo blij mee ben. Wat hij doet met mensen, dat is gewoon een grote gave. Ik hoop ook dat hij, als ik er niet meer ben, verder gaat in dat sociale leven. Hij doet het ook op zo’n mooie, natuurlijke manier. Toen hij met mensen met een verstandelijke beperking is gaan werken, had hij daar niets over verteld en ineens zei hij mam, kom je kijken? Dat was zo’n prachtig cadeau. Zonder woorden. Soms heb je geen woorden nodig om iets te vertellen. Het is hetzelfde als ‘houden van’. Dat hoef je niet honderd keer te zeggen, dat voel je. Maar het is een mooi kind. Ze zijn alle drie mooi. Dat doet je goed als ouder.”

Heb je ooit het gevoel gehad dat JIJ je als Alberti extra moest bewijzen?

“Nooit. Dat is denk ik ook de band die wij als familie hebben met het publiek. Het publiek is voor mij heel belangrijk. Daar ben ik heel zuinig op en ook heel blij mee. Dat ik toch iedere keer weer omarmd ben, terwijl ik toch twee keer duidelijk voor mijn gezin gekozen heb. En als ik dan weer wel wilde zingen, dan was het publiek er gewoon weer. Dat is toch wel iets wat ik heel erg koester. En die band gaat van generatie op generatie door. Dat is zo ontzettend leuk om te zien en te voelen.”

Denk je dat jouw kinderen het moeilijk vonden dat hun ouders bekend waren?

“Het is voor alle drie natuurlijk niet leuk dat ze uit een gebroken gezin komen. Ik vind het ook heel erg dat het gebeurd is, maar ik zeg altijd maar: elk nadeel, heb z’n voordeel. Ik heb ervaren dat het toch ook wel weer heel speciaal is en we met elkaar toch wel een heel bijzonder leven hebben. Natuurlijk gaat iedere ex-partner zijn eigen gang. En zo hoort het ook. Maar zoals Kaj, mijn jongste, met moederdag zei: Jij blijft altijd onze moeder. En voor hun maakt het niet uit of ik beroemd of bekend ben. Het maakt niet uit of je tien gouden platen hebt. Jij bent en blijft vooral hun moeder. Dat is voor een vrouw soms best zwaar. Het is toch nog steeds allemaal wat normaler dat een vader werkt, dan een moeder. En dat is ook een reden dat ik zeg dat je tijd moet nemen voor je kinderen. Dat probeer ik te doen, het gaat misschien niet altijd, maar ik doe mijn best. Mijn familie is het allerbelangrijkst.”

Je bent dus het middelpunt van drie gezinnen?

“Alle mensen in die gezinnen blijven belangrijk en worden ook gerespecteerd. En natuurlijk had ik het liever anders gezien. Zeker de laatste keer, denk je dat je er honderd mee wordt. Dat is altijd mijn idee en mijn plan geweest. Maar ja, zo is het leven. Die dingen gebeuren. Het is zoals het is. Spijt hebben helpt ook niet. Maar omdat je met drie gezinnen te maken hebt, heb ik inmiddels wel geleerd om een paar dagen heilig te stellen. Moederdag is Moederdag en het maakt me niet uit of het een dag ervoor of een dag erna is, maar er is één dag dat ik alle kinderen bij elkaar wil hebben als dat mogelijk is. En met Sinterklaas, kerstdagen en oud & nieuw wil ik toch altijd wel een van de kinderen bij me hebben als dat kan. En als het niet kan, dan de volgende keer wel. Daar proberen we met z’n allen naar te streven. Maar dat wil niet zeggen dat ik een echt gezin niet mis. Samen opa en oma worden is iedereen aan te bevelen. Dat blijft toch het mooiste, dat je het met iemand kan delen.”

Je speelt in de nieuwe film “Alles is familie, dus je doet het er maar mee”. Wat vind je van deze titel?

“Dat is zo, vrienden kies je, familie krijg je. Dus dan ben ik een grote bofkont met mijn familie. Ze zijn me dierbaar. En dat vind ik ook bijzonder aan mijn rol in De Jantjes, dat ik weer terugkom bij mijn roots: Amsterdam. Dan kan ik gewoon weer lekker Amsterdams praten en voel ik weer even dat ik Amsterdamse ben. Dat voelt zo ontzettend lekker, dat je bij jezelf terugkomt. Daar ben ik heel erg blij van geworden.”

Een van jouw grootste dromen is nog een rol spelen samen met Johnny.

“Je moet altijd een wens blijven houden hè. Ik heb al eens een keer samen met hem gespeeld, in een programma van hem, Walhalla. Rooie Sien speelde ik toen. En ik weet zeker dat dat nog wel een keer gaat gebeuren. Maar dat is nog steeds iets wat ik fantastisch zou vinden. Niet een komedie, maar een mooie, gevoelige rol.”