Tom Jansen 1

Tom Jansen

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

“Kunst gaat nooit over geluk”

Hotspots editie 16

Linda van Dyck, Tom Jansen en Marc Klein Essink spelen de hoofdrollen in Ontrouw, een voorstelling over liefde. “De liefde in zijn meest ongepolijste vorm,” vertelt acteur Tom Jansen (65) ons. De voorstelling is de eerste toneelbewerking van de film ‘Faithless’ van Ingmar Bergman en Liv Ullmann. Bergman beschreef zelf het deels autobiografische script als ‘een thriller vol passie’. We spreken Tom over zijn rol in Ontrouw waarin hij op 11 januari te zien is in Theater Harderwijk.

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie portret: Jochem Jurgens
 | Flyer:Piek

Kunt u wat vertellen over het verhaal?

“Een actrice en dirigent zijn gelukkig getrouwd en hebben samen een dochter. Desondanks ontstaat een relatie tussen de vrouw en hun huisvriend, een theaterregisseur. Dat is mijn rol, ik ben de theaterregisseur en dus de minnaar. Het begint heel onschuldig, maar ontaard in een opeenstapeling van verwoesting. De liefde en vriendschap tussen de drie mensen wordt aan flarden gereten, waarna het lot toeslaat.”

Klinkt heftig

“Ja het gaat over de liefde in zijn meest ongepolijste vorm. Door de heftigheid vallen er meer en meer spaanders. Dat is wat mensen willen zien in het theater. Niemand zit te wachten op een brave voorstelling en dat is het ook niet. Het is een sappig emotioneel stuk.”

Is het makkelijker om een rol te spelen die dicht bij je ligt of juist moeilijker?

“Ik haal een rol altijd naar mij toe. Als die heel dicht bij je ligt kan dat soms pijnlijk zijn, maar ik houd er niet van de rol buiten mijzelf te leggen en er een karikatuur van te maken. Ik wil een rol dan ook zo natuurlijk mogelijk spelen. Dat is mijn streven.”

Wat is volgens u de charme van het theater?

“Het theater heeft in de eerste plaats een grotere vrijheid. Het is een hele andere manier van werken vergeleken met acteren voor camera. In het theater heb je een spanningsboog van anderhalf uur, voor een camera heb je allemaal korte spanningsbogen. Het blijft bijzonder om in een theater te staan en je de zaal voelt reageren op je spel.”

Waarom moeten Ontrouw gaan zien?

“Theater is natuurlijk sowieso heel erg leuk, maar ik denk dat Ontrouw je keuzes in de toekomst kan beïnvloeden. Begrijp je wat ik bedoel? Het kan je voorbereiden op veranderingen in je leven. Dat is wat theater doet. Herkenning is heel belangrijk voor het publiek. Ik weet zeker dat heel veel bezoekers in hun leven wel eens met ontrouw te maken hebben gehad. Kunst beschrijft altijd situaties die van belang zijn in een leven. Door daar kennis van te nemen kun je de parallellen in je eigen leven zoeken. Je kunt je eigen reactie vergelijken met die in de voorstelling en daar over nadenken.”

Het is dus een soort levensles?

“Het is geen les, want er wordt geen oplossing gegeven. Het is meer stof die aanzet tot nadenken. Denken over hoe het leven kan lopen. Over heftige situaties. In het theater worden de situaties natuurlijk heftig emotioneel neergezet. Kunst gaat tenslotte nooit over geluk, het gaat altijd over het ontbreken van geluk. Het gaat over het proberen te bereiken van geluk.”