Tineke Schouten 1

Tineke Schouten

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Theatertraditie

Hotspots editie 28

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Richard Zandberg

Tineke Schouten kunnen we met recht een theatertraditie noemen. Want al dertig jaar trakteert zij haar publiek ieder theaterseizoen weer op hilarische typetjes en mooie luisterliedjes.

Lenie uit de Takkestraat, Bep Lachebek en de telefoniste, het zijn stuk voor stuk iconen in de Nederlandse theatergeschiedenis. Dit keer neemt Tineke met haar nieuwe show Moet niet gekker worden! alledaagse zaken, die vandaag de dag zorgen voor stress en drukte, eens flink onder de loep.
Mocht je het nieuws de afgelopen tijd hebben gemist: Het is crisis. Ik hoor je denken: Nee hè, beginnen ze daar in Hotspots nou ook al over? Nu weten we het wel! Maar wat we vooral willen vertellen is dat Tineke het voor elkaar krijgt om met haar hilarische typetjes te zorgen voor andere invalshoeken, zodat je met een glimlach tegen de crisis en andere persoonlijke rompslomp aankijkt! Dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijd, toch?

Schietgebedje voor de show

Bij Tineke zelf is het overigens nog geen crisis te bekennen, want na al die jaren weet zij haar zalen nog steeds vol te krijgen en dat is best een prestatie. Veel veranderd is er in die tijd niet, volgens de comédienne. “Er zitten geen grote verschillen tussen de Tineke van nu ten opzichte van toen. Ik maak nog steeds mooie liedjes en doe nog steeds gekke sketches. Maar ik vind wel dat ik wat sterker en constanter ben geworden en pak het professioneler aan dan toen.”  En hoewel ze al heel wat podiumervaring heeft, vind ze het soms toch nog wel een beetje spannend. “Mijn traditie? Ik doe altijd een klein schietgebedje voor de show: mag ’t allemaal weer lukken? Meestal ben ik gewoon vrolijk als ik op moet, maar voor een belangrijke show zoals een première en de shows in de ‘grote bakken’ als Carré, het Nieuwe Luxor en Orpheus, ben ik soms wel nerveus. Daar wil je het gewoon goed doen!”

Een extra zintuig

Inspiratie voor haar hilarische typetjes vind ze gewoon op straat. “Inderdaad, alles is uit het leven gegrepen. Ik observeer mensen die mij inspireren altijd goed, showmatig, dat is een extra zintuig dat ik heb. Daarna ga ik het uitproberen voor vrienden en familie.” Ook dit keer zullen er weer ‘bekende sterren’ op bezoek komen in de show van Tineke, tijdens de artiestenparade. Eerder deed ze al onder andere Lady Gaga, Trijntje Oosterhuis en Bonnie St. Claire. “De leukste typetjes om te doen vond ik de 06-lijn en de snelkassa, lekker onnozel. Qua artiesten vond ik Kate Bush, Celine Dion en Cher hilarisch om te doen!” Dit keer komen onder andere Erica Terpstra, Amy Winehouse, Brigitte Kaandorp en Ilse de Lange voorbij. Hoewel je zou denken dat Tineke met haar ervaring iedereen wel na kan doen, blijkt dat toch niet waar: “Ik kan zeker niet alles. Grappige mannen lukken mij maar niet. Ik kan de stemmen wel imiteren, maar de gezichten vind ik moeilijk.”

Een lach en een traan

Natuurlijk ontbreekt haar multifunctionele live-orkest niet in deze nieuwe show. Samen met haar trouwe groep speelt en zingt Tineke mooie luisterliedjes. Met een subtiele kwinkslag maakt ze van een traan een glimlach en zingt ze met hetzelfde gemak een hartverwarmend lied dat bij een ieder tedere gevoelens van nostalgie oproept. “De combinatie van mooie liedjes spelen met een orkest en gekke conferences is achteraf gezien het leukste van theater maken.” Achteraf gezien dus, want toen Tineke begon wilde ze eigenlijk vooral zangeres worden. Haar carrière heeft een iets andere draai gekregen, maar ze schrijft bijvoorbeeld wel al haar liedjes zelf. Zou er ooit een programma komen met alleen maar liedjes, zonder typetjes, of kan Tineke niet meer zonder? “Wie weet, voor een speciale gelegenheid misschien eens een keer. Maar ik houd er wel van om af en toe even te relativeren, dus dan is even gek doen wel ideaal.”

Wensen genoeg

De comédienne heeft zichzelf natuurlijk al lang en breed op de kaart gezet, maar dromen heeft ze nog wel. “Film, musical, regisseren een mooi liedjesprogramma. Wensen genoeg! Maar daarnaast ben ik natuurlijk heel dankbaar dat ik het al zo lang mag volhouden. Ik volg eigenlijk gewoon mijn hart, sta midden in het leven en mijn shows zijn daar een afspiegeling van. En dat vinden mensen nog steeds leuk, gelukkig.”