Thomas Berge 1

Thomas Berge

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Tijd voor een leuk gesprek

Hotspots Editie 7

Op dertienjarige leeftijd werd zijn sterren-uitstraling al ontdekt en was hij de spil in een mediacampagne van postorderbedrijf Neckermann. Er werden maar liefst 800.000 geluidsdragers verkocht en het leverde hem 11 platina CD’s op. In de zes daarop volgende jaren bracht hij drie succesvolle albums uit. Inmiddels is hij een graag geziene gast in tv programma’s en heeft hij de belangrijkste vakonderscheiding, de ‘Zilveren harp’ ontvangen. In 2007 bracht de Tros een real life-soap met Thomas uit. Thomas grijnst breeduit: “Ja dat was echt leuk! Het belangrijkste van de soap was dat ze je leven niet regiseren maar observeren. Ze nemen een kijkje in jouw leven. Ik vond het belangrijk dat het allemaal zo natuurlijk mogelijk ging waardoor de ene opname beter was dan de andere, maar het is gewoon gefilmd zoals het was, real-life dus. Veel mensen realiseren zich niet dat je als artiest naast je optredens nog heel druk bent met allerlei zaken eromheen. Voorbereidingen voor concerten, interviews, fotosessies, noem maar op!” Al treedt Thomas (die eigenlijk Chiel heet), al zo lang op, hij geniet er nog elke dag van.
“Echt waar, optreden geeft mij zo’n kick, het is te gek! De avond voordat ik op wintersport ging gaf ik nog een concert in Nijmegen en de energie die ik op dat moment kreeg, was geweldig! Ik geloof dat door de energie die mensen tijdens zo’n concert aan elkaar doorgeven, er zoveel adrenaline bij mij wordt aangemaakt dat dat juist die kick geeft.”

Heb je door je succes op heel jonge leeftijd een andere jeugd gehad dan je vrienden?

“Ik denk het niet. Ik kom uit een heel rustig, nuchter dorp, waar iedereen zichzelf kan zijn. Ik heb nog steeds mijn vrienden en heb gewoon op mijn zestiende het VWO afgemaakt. Als ik daar uitga, kent iedereen me en kan ik dus gewoon mezelf zijn. Maar aan de andere kant ben ik veel sneller zelfstandig geworden, omdat ik al op heel jonge leeftijd door volwassenen werd omringd. Voor mijn ouders was dat best een moeilijke keuze om me zo jong al mijn eigen weg te laten gaan. Maar ik heb niks gemist hoor.”

Heb je op je dertiende zo bewust voor een zangcarrière gekozen?

“Kijk, je begint ergens aan, maar je weet niet waar het eindigt. Maar ja inderdaad, ik was er wel heel bewust mee bezig. Toen droomde ik al van een zangcarrière, en ik geloof dat je elke droom kunt waarmaken, door positief te denken en er hard voor te werken! Maar je moet er wel in geloven.”

Wat gaat 2009 jou brengen?

”Vorig jaar heb ik een concert gegeven in de Heineken Music Hall. Voor de eerste keer stond ik tweeënhalf uur op het podium met een echte band en kon ik iedereen laten zien wat ik kan. Het was geweldig om een andere kant van mezelf te laten zien. En omdat het later op televisie is uitgezonden, zijn veel mensen me nu al anders gaan bekijken. Ook van collega’s kreeg ik heel veel positieve reacties. Binnenkort neem ik een duet op met een zangeres, en ik ga dit jaar veel vaker met de band optreden. Daar heb ik waanzinnig veel zin in!”

Hoe bereid je voor op zoiets beslissends, groots als de Heineken Music Hal?

“Maandenlang repeteren en heel hard sporten,” zegt Thomas beslist. “En als het dan zover is, is het zo voorbij! Op het moment zelf beleef je alles in een roes, je geniet er wel van, maar het is voorbij voordat je het weet. Je gaat helemaal op in de muziek. De tweede keer dat ik een 2,5 uur durend live concert gaf was in Nijmegen en toen beleefde ik het weer heel anders, kon ik er veel bewuster van genieten!”

Dus dit wordt jouw jaar!

”Ja, dit jaar gaat het gebeuren. Sinds een half jaar heb ik een nieuwe producer waar ik echt ontzettend blij mee ben. Ik ben me bewuster van mijn muziek geworden. Het feit dat ik mensen ermee kan raken. En ik ben ambassadeur van de Clini Clowns geworden, ik heb met die mensen meegewerkt en dat maakt je weer bewuster van een heleboel andere dingen.”

Waar droom je nu nog van?

Thomas schiet in zijn geweldige lach en zegt: “Dat iedere willekeurige voorbijganger een liedje van Thomas Berge kent. Dat lijkt me te gek! Ik ben er in ieder geval klaar voor!”