Speelman & Speelman 1

Speelman & Speelman

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Van local heroes naar BN-ers

HotSpots Editie 4

Hoe zijn jullie begonnen?

Het begon thuis aan de piano, met een groep vrienden van DVS en dan gingen we schunnige liedjes schrijven, je kent het wel, zegt Joost. Dat was altijd feest. Daarna hebben we voor de eerste keer in het openbaar gespeeld bij Fat Alice van Jan Andries. Hij zei; ga even wat spelen tijdens een braderie, dat deden we, bier erin en gaan! Daarna ging het rollen, we speelden veel bij Hotel Baars in Harderwijk, Twinns in Ermelo bij Gert Boonen en op bijna elke braderie. Joost vervolgt: Ik heb pas een oud briefje gevonden met het toekomst-perspectief van Speelman en Speelman. Er stond: Wat wij willen: meer naamsbekendheid in Ermelo en op de Veluwe en goede afspraken maken met horeca ondernemers. Dat is dan je wereld op je achttiende, lacht hij, ja, het werd ineens interessant, want we kregen er geld voor, vult Daan aan. We dachten, als we dit vaker doen, kunnen we er ons werk misschien van maken. Maar we hadden echt geen idee waar we moesten beginnen.

Toen we een keer op de Preuverie in Harderwijk zouden spelen, in het voorprogramma van The Flaming Stars, hing er een aankondiging met Speelman & Speelman. Eigenlijk vonden we dat wel lekker klinken, want wij noemden onszelf nog gewoon Joost en Daan. Dus vanaf die tijd heten we Speelman & Speelman. Daarna werden we door Evelien van Zandbergen, directeur van Cultureel Centrum in Harderwijk, gevraagd het culturele seizoen te openen. Daar hebben we toen een programma voor gemaakt. Nadat we twee keer voor een uitverkochte zaal hadden opgetreden, kregen we de smaak te pakken en hebben auditie gedaan bij de Theater Academie in Amsterdam. We werden direct aangenomen en tijdens ons vierde jaar werden we tweede van het Amsterdams Kleinkunst Festival waar de Wim Sonneveld prijs te winnen was, vertelt Daan.

De Wim Sonneveld prijs is vergelijkbaar met het Leids Cabaretfestival of Cabarestafette. Door deze festivals komen vele talenten aan de oppervlakte, en er zijn al vele bekende namen uit voortgevloeid. Zo ook Speelman en Speelman, want de bezoekers hebben hen ontdekt in de theaters. Inmiddels treden zij 3 à 4 keer per week op en doen met hun voorstelling Niet over één Spoor 80 optredens in het land.

Hoe ontstaat er dan een CD?

Over het algemeen zijn het de liedjes uit onze theatershow, zegt Joost. Op een gegeven moment heb ik er gewoon een demootje van gemaakt en op het bureau van de producent gelegd die ook met Acda en de Munnik en de Dijk werkt. Hij belde me gelijk op en was helemaal enthousiast. Hij vond dat we er een popplaat van moesten maken met een band. En dat is begin dit jaar gebeurd. Inmiddels worden we bij Giel Beelen uitgenodigd, bij TV programma’s en hebben we in het voorprogramma van de Dijk in Ahoy gestaan!

Wauw, hoe ervaar je zoiets groots?

Joost en Daan worden weer helemaal enthousiast als ze vertellen: Het was te gek! Je moet je voorstellen dat de podiumopstelling van de Vrienden van Amstel Live er nog stond en het publiek, zo’n 10.000 man, wachtte wat er op de mainstage zou gaan gebeuren. Helemaal achterin de zaal was een kleiner podium waar wij zouden gaan optreden. We liepen door de catacomben en voelden alles trillen, langs de security en dan zie je al die mensen al staan! Dan kom je het podium op, doet je intro en die 10.000 man die met hun gezicht naar het hoofdpodium stonden, draaiden zich en masse om. Dat was zó kicken! Ondertussen was er vanuit Harderwijk een bus geregeld met zo’n 60 man en ook vanuit Haarlem. Al deze bekenden stonden rondom ons podium opgesteld en gingen volledig uit hun dak tijdens ons optreden! De directeur van Ahoy kwam later naar ons toe en zei dat ie nog nooit had meegemaakt dat mensen zó uit hun dak waren gegaan tijdens een voorprogramma. We hebben natuurlijk niet verteld dat het allemaal bekenden van ons waren.

Ga je daar voor, nog een keer Ahoy?

Jaaa, dat is te gek! De Vrienden van Amstel zou ik wel willen doen, zegt Daan. Maar massaal zou ik toch het liefst in de Heineken Music Hall willen staan, daar is de sound helemaal te gek! Dat is een droom voor later.

Ervaren jullie het als een voordeel om als broers samen te werken?
Ja, zeker in het theater! Je voelt elkaar feilloos aan, en hebt vaak aan één blik genoeg om te weten wat de ander bedoelt. Kijk je kunt natuurlijk als je lang met elkaar optreedt ook goed op elkaar ingespeeld raken, maar wij kennen elkaar echt door en door. En soms is er natuurlijk wel eens wat, maar dat is vaak zo weer opgelost. Zoals toen we naar Amsterdam verhuisden en net met de Theateracademie begonnen. We woonden in een klein kamertje met z’n tweeën en waren net twintig. Tja, dat moest wel mis gaan. Na een jaar zijn we allebei naar Haarlem verhuisd, maar wel op ons zelf.

Jullie komen oorspronkelijk ook uit Haarlem?

Ja, we hebben daar gewoond tot ons zevende jaar en zijn toen naar Ermelo verhuisd, zegt Joost. Misschien dat ik ooit wel weer terug kom naar Ermelo, maar op dit moment heb ik het erg naar m’n zin in Haarlem. We hebben daar onze studio en vaak komt het voor dat ik ‘s avonds laat nog even een paar uur werk. Als ik dan klaar ben vind ik het heerlijk om nog langs een paar kroegjes te gaan. Dat hoort ook bij onze manier van schrijven. Wij schrijven beschouwend, wat we zien schrijven we. Vaak is de werkelijkheid schrijnend genoeg en hoef je het niet eens uit te vergroten.

Schrijven jullie alles zelf?

Ja, zegt Daan, we hebben voor de voorstelling wel een hele kritische regisseur die ook scenario- en tekstschrijver is. Soms maak ik een deuntje en dan schrijft hij er een tekst bij, maar meestal schrijven we met z’n tweeën. We hebben nu ook de leeftijd dat we iets te vertellen hebben, zodat we op deze manier kunnen schrijven.

Zijn jullie romantisch?

Ja, allebei wel, zegt Daan, Joost misschien nog wat meer dan ik.

Uit zich dat ook in liedjes?

Ja hoor, dat soort liedjes schrijven we ook wel eens, maar vaak niet voor onszelf. Er zijn namelijk genoeg artiesten die niet zelf schrijven en dan doen wij dat. We hebben een publisher die van iedereen weet waar ie mee bezig is. Daar kun je dan een demootje neerleggen wat door een ander gezongen kan worden.

Wat zijn jullie verdere plannen?

We staan binnenkort in het hoofdprogramma van een groot openluchttheater in het Vondelpark en natuurlijk komt ons gratis Red Fred Concert op het strand in Zandvoort. Dat wordt te gek! Naar aanleiding van onze single Fred zijn we een campagne gestart rondom de naam Fred. We zijn tot de conclusie gekomen dat de naam Fred met uitsterven wordt bedreigd. Op YouTube staat een filmpje waarin we mensen op straat vragen of ze een Fred kennen. Via de site www.redfred.net kun je gratis kaarten krijgen voor het Red Fred Concert, bovendien kun je een Red Fred Pretpakket ontvangen als je ons een geboortekaartje kunt laten zien van jezelf of je pasgeboren kind met de naam Fred. Maar we gaan ook weer het theater in met een nieuw programma, met nog meer voorstellingen dan de vorige. Ach, eigenlijk gaat het allemaal al heel goed, kijk maar eens wat er dit jaar allemaal gebeurd is. Laat het maar lekker zo doorgaan.