Sabrina van der Donk 1

Sabrina van der Donk

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Model met passie voor mode

Hotspots editie 14

Tekst: Lilian van de Kamp – Fotografie: Henk Merjenburgh

Er was eens een meisje en dat deed mee aan Holland’s Next Top Model…
“Dat is niet het begin. Voor Hollands Next Top Model deed ik mee aan verschillende missver-kiezingen en modellenwedstrijden. Zo heb ik toen ik zeventien was meegedaan aan een Internationale modellenwedstrijd, waarvoor ik ons land mocht vertegenwoordigen in Turkije. Daar ben ik toen derde geworden. Toen ik terug kwam uit Turkije had ik de smaak lekker te pakken en heb ik heel veel testshoots gedaan met fotografen om mijn eigen portfolio op te bouwen. Daardoor leerde ik ook weer veel mensen kennen, waaronder dus iemand van de organisatie van de Miss Earth verkiezing. Ik heb me opgegeven en weer mocht ik Nederland vertegenwoordigen. Dat betekende een maand lang op de Filippijnen verblijven.”

Wat vervelend…

“Ja, heel naar,” lacht ze. “Maar daar heb ik niet gewonnen, wel kreeg ik de prijs voor meest natuurlijke miss. Toen ik terug kwam had mijn moeder een oproep gezien voor het eerste seizoen Holland’s Next Top Model en riep meteen dat ik me moest opgeven. Maar ik weet nog heel goed dat ik op vakantie zou gaan met een vriendin en als er iemand in mij geïnteresseerd zou zijn in dat seizoen, kon ik niet op vakantie met mijn vriendin. Dus ik heb me niet opgegeven. Ook omdat ik eerst wilde zien hoe de Nederlandse versie van America’s Next Top Model zou worden uitgevoerd. Toen ik het eerste seizoen een beetje had gevolgd, kwamen er spotjes op tv dat meiden zich konden opgeven voor het tweede seizoen.”

Toen greep je je kans?

“Het was weer mijn moeder die vond dat ik me op moest geven, dus dat heb ik toen maar gedaan en al vrij snel werd ik gebeld dat ik naar de casting kon komen. Wat er daarna allemaal gebeurde heeft iedereen natuurlijk op tv kunnen zien. Ik stond uiteindelijk in de finale met Kim Feenstra en Christa Verboom en zoals bekend, won Kim de titel.”

Inmiddels zijn we 3 jaar verder.

“Ja, drie jaar alweer. De tijd gaat zo snel! Er is veel gebeurd. Na het programma ben ik fulltime modellenwerk gaan doen. Ik heb heel veel opdrachten gedaan en heb  vrijwel alle Nederlandse tijdschriften gestaan. Mijn droom was altijd om de Amsterdam International Fashion Week te lopen en die kwam uit toen ik voor bij-na iedere designer een show mocht lopen. Dat gaf zo’n kick! Daarna begon ik met reizen naar het buitenland. Zo heb ik veel gewerkt voor een bekend Nederlands jeansmerk. Ik heb shows voor ze gelopen in New York en Barcelona en model gestaan voor hun lookbook. Er zijn zelfs broeken die op mijn figuur zijn gemaakt. Dat was heel bijzonder en heel erg leuk.”
Sabrina gaat verder: “Ook ben ik in Zuid-Afrika geweest voor opdrachten en heb daar de meest leuke en rare dingen meegemaakt. In New York heb ik bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio ontmoet. Ik heb echt dingen meegemaakt die ik anders niet zou hebben meegemaakt. Het is hard werken, maar daar staat wel heel veel moois tegenover. Je wordt in veel landen op feestjes als een godin behandeld. Je wordt met de limousine opgehaald en mag bij evenementen in het VIP-gedeelte verblijven. Dus het beeld van glitter en glamour klopt wel.”

Catwalkshow of fotoshoot?

“Ik vind het heel moeilijk om daar tussen te kiezen. Bij een catwalkshow komt heel veel adrenaline vrij en zijn alle camera’s op jou gericht terwijl jij op de catwalk loopt, dat geeft een kick. Maar uiteindelijk is het maar een minuut waar je naar toe werkt. Bij een fotoshoot staat de dag in het teken van jou en het product waarbij je je moet inleven. Met make-up en haar kan er zoveel gedaan worden, dat ik mezelf en mijn omgeving mij soms niet eens herkent op de foto. Dat is wel iets bijzonders. Als ik dan toch zou moeten kiezen, ga ik voor de fotoshoot. Hier heb ik na afloop een blijvende herinnering aan.”

Doe je nu nog veel opdrachten?

“Ik doe nog steeds opdrachten, maar niet meer fulltime. Ik kreeg vorig jaar te horen over het winkelpand dat te koop stond terwijl ik op het punt om naar Milaan te gaan. Ik moest op dat moment een keuze maken tussen mijn modellenwerk in?Milaan en een eigen winkel opzetten in Zeewolde. Het is de winkel geworden. Als model doe ik nu alleen nog opdrachten die ik zelf leuk ?vind. Ik ben weggegaan bij mijn modellenbureau, omdat ik daar geen vrije keus had in wat ik wel of niet wilde doen. Nu doe ik alles in eigen beheer en kan ik zelf bepalen welke opdrachten ik doe. Momenteel ben ik onder andere het gezicht van een sieradenmerk, wat ik in mijn winkel verkoop en heb ik diverse campagnes mogen doen voor kledingmerken.”

Bevalt het ondernemen?

“Ja, ik ben altijd met mode bezig geweest, maar had vroeger nooit een droom dat ik een eigen kledingwinkel wilde. Dat kwam pas op het moment dat ik hoorde dat het pand te koop stond. Ik vond het interessant omdat het in Zeewolde is en ik vroeg me af of ik dat zou kunnen, een kledingwinkel runnen. Ik wist meteen dat ik het heel anders wilde doen dan de rest en zoals je nu ziet, staan we in mijn eigen winkel, ongelofelijk toch? Ik ben hartstikke trots. Ik heb inmiddels een vaste klantenkring vanuit heel Nederland die hier eens een keer geweest zijn en gewoon terug blijven komen.”

Heb je voordelen als ondernemer omdat je model bent?

“Absoluut. Ik heb natuurlijk veel contacten op gedaan als model en heb daardoor een persoonlijke band met veel designers. En dat levert wel voordelen op, zo weet ik wat dé trends zijn nog voordat het in de winkel ligt. Daarnaast ben ik niet op mijn mondje gevallen en dat is denk ik voor zowel een model als een ondernemer een belangrijke eigenschap, zodat er niet over je heen wordt gelopen.”

Wat zijn volgens jou de trends voor het najaar?

“De komende winter gaan we veel dikke truien zien, zoals de kabeltrui, truien met prints, ook de vesten en de gebreide sjaals mogen niet ontbreken. Vergeet niet bij deze truien en/of vesten een ceintuur te dragen, om de taille te benadrukken. De kleuren van het najaar zijn vele aarde- en poedertinten, die je terug ziet in kleding en accessoires. Ook de leggings mogen we niet vergeten. Leuk te combineren met enkel- of knielaarzen. Musthaves: leren jasjes, colbertjes, tuniekjes met drukke prints en niet te vergeten nep bont! Wat er dit najaar niet mag ontbreken in je kast, is een leuke poncho!”

Draag je zelf ook de kleding die je verkoopt?

“Ja alleen maar! Ik draag alles uit de winkel. Niet omdat het moet, maar omdat het gewoon allemaal kleding is die ik zelf graag wil dragen. Ik krijg er ook vaak complimenten over, dus daar ben ik dan heel blij mee.“