Ron Blaauw 1

Ron Blaauw

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Houdt het simpel

Hotspots editie 33

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Corbino

Afgelopen jaar sloot Ron Blaauw na veertien jaar de deuren van zijn gelijknamige sterrenrestaurant. Het was tijd voor iets anders. “Ik vond het niet meer leuk en wilde heel graag een laagdrempelig restaurant opzetten waarbij ik dichter bij mezelf kon blijven.” Een week later is hij dus op dezelfde locatie Ron Gastrobar begonnen, zonder sterren.

Waarom wilde je van je sterren af?

“De belangrijkste reden was omdat ik het zelf graag wou. Hoe ik op dat moment aan het koken was, lag niet meer dichtbij mezelf. Ik vond dat ik te ver afdreef van waarom ik ooit kok was geworden. Heel veel collega’s verklaarden me voor gek, maar ik vond het gewoon niet meer leuk. Ik wilde gewoon weer op een andere manier gaan koken dan op twee sterren niveau. Wij koken heel basic. Zonder poespas. Ik merk gewoon dat de gast dat prettig vindt. Dat staat het dichtst bij me als kok. Vijf ingrediënten per gerecht en that’s it.”

Je Gastrobar draait nu ruim een half jaar. Is je idee geslaagd?

“Jazeker. Ik vind het fantastisch. Ik zit weer barstensvol energie en vind het een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt. Dit restaurant staat gewoon heel dicht bij me en ik merk hoe belangrijk ik dat vind. Dat heb ik nodig.”

Merk je dat er nu een ander publiek komt dan voorheen?

“Het is eigenlijk wel een beetje hetzelfde gebleven, maar er zijn ook mensen weer teruggekomen die weg waren. Het is gewoon een hele leuke mengeling, van opa en oma met de kinderen tot zakenman, tweeverdieners en van hele jonge mensen tot de loodgieter. Het is gewoon een mix geworden van gasten en dat vind ik wat een restaurant hoort te zijn: voor iedereen.”

Hebben sterrenrestaurants het moeilijk door de crisis?

“Ik ben natuurlijk ook ondernemer, dus je gaat goed nadenken. Ik denk dat het nog niet eens de prijs of kwaliteit van het eten is, waarom het moeizaam gaat in het topsegment, maar ik denk gewoon dat het de tijdsduur is. Dat het allemaal te lang duurt. Bij sterrenrestaurants zit je vast aan een meergangen menu en voor veel gasten duurt dat te lang en vinden ze het veel gedoe. Ik merk dat gasten dat niet meer willen. Vooral hier in Amsterdam. In de provincie kan dat anders zijn, dus als mensen dat willen blijven doen, moeten ze dat vooral blijven doen. Ik heb de keuze gemaakt om dat niet meer te doen en ik merk dat het werkt. Bij mij kost ieder gerecht vijftien euro en je kunt zelf kiezen hoeveel gangen je dan neemt. Ik merk dat mensen op vrijdag en zaterdag wel wat langer zitten, maar zeker doordeweeks willen ze meer tempo en moet het niet te lang duren.”

Deze maand worden de Michelinsterren weer uitgereikt. Toch een beetje spannend?

“Het blijft spannend, omdat we natuurlijk ontzettend trots zouden zijn als we met dit concept een ster zouden halen. We hebben tenslotte de boel flink op zijn kop gezet en aan collega’s laten zien: doe het gewoon! Maar ik ben er niet meer zo mee bezig als de jaren hiervoor, dat ik echt slecht sliep. Ik ben zelf ontzettend blij met wat ik nu doe en wat anderen daarvan vinden dat boeit me niet meer zo. Iedereen heeft een mening in Nederland, dat moeten ze ook gewoon blijven houden, maar ik ga gewoon mijn eigen weg.”

Hoe ziet jouw kerst er uit?

“Ik ga lekker ontbijten met mijn vrouw en de kinderen en misschien nog wel ergens lunchen. Mijn restaurant is open met kerst, dus ik ga waarschijnlijk wel werken. Dat heb ik altijd gedaan. Maar ik heb er eerlijk gezegd nog niet echt over nagedacht of ik alle avonden ga werken. Eerst maar Sinterklaas vieren.”

Heb jij een succestip voor het klaarmaken van een kerstdiner?

“Houd het simpel. Kies voor niet te veel ingrediënten. Een mooi hoofdgerecht als kalkoen of fazant bijvoorbeeld. Ik vind het zelf leuk om een hoofdgerecht te serveren waar je met zijn allen van eet. Shared diner. En probeer heel veel van te voren voor te bereiden, zodat je de avond zelf bij je gasten kan zitten en niet gestresst nog even de spruitjes komt brengen.”

Jonnie Boer van de Librije heeft moeite met eten van zijn eigen eten. Kun jij dat wel?

“Ja hoor, heerlijk! Het wordt met liefde klaargemaakt en dat proef je.”