Robert Schoemacher 1

Robert Schoemacher

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Dokter Botox

Hotspots editie 29

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Al tweeëntwintig jaar speelt hij een belangrijke rol in het leven van vele dames en heren die er graag jong uit willen blijven zien. Als je denkt aan cosmetisch artsen is er waarschijnlijk één naam die het eerst bij je opkomt: Robert Schoemacher. En de bekende dokter Schoemacher (54) heeft iets nieuws bedacht: botoxwinkels.
Gewoon tussen de winkels even je rimpels laten vullen. Wat nou taboe?

Je eerste botoxwinkel is inmiddels geopend?

“Dat klopt, in Hilversum is nu de eerste winkel van Schoemacher Perfect Age Center geopend en binnenkort volgt er een in Rotterdam. Ik ben drie jaar lang, tot oktober 2012, directeur-PR geweest bij Bergman Clinics en was toe aan iets nieuws. ?Dat was een dusdanig grote organisatie dat je gewoon te weinig je stempel kunt drukken. Zo’n grote organisatie is leuk, leerzaam en voor een democratisch proces is absoluut wat te zeggen, maar ik doe het liever zelf. Dus vandaar dat ik nu met anti-aging winkels – in de volksmond “botoxwinkels”- begin.”

Wat is een botoxwinkel?

“Het is een winkel waar iedereen naar binnen kan lopen voor kleine behandelingen met Botox en fillers door een cosmetisch arts of behandelingen van couperose, acne, etc. door een huidtherapeute, maar het zijn ook winkels waar we onze Perfect Age producten (huidverbeterende cremes en voedingssupplementen) verkopen. In dat opzicht voldoet het ook wel aan een winkel. En voor sommige mensen kan dat een mooi excuus zijn, want die zeggen gewoon: we gaan even naar de winkel om iets te kopen, terwijl ze ondertussen naar achteren gaan voor een behandeling en zelfs via de achteruitgang naar buiten kunnen, zodat ze niet gezien worden.”

Is dat taboe er niet al af?

“Tja, er zijn altijd mensen die het prettiger vinden om via de achterdeur weg te gaan. Zeker als je behandeld bent, kun je toch een beetje blauw zijn. Maar de meeste mensen hebben daar inderdaad geen moeite mee. Nadat ik daar tweeëntwintig jaar in de media over heb gesproken is dat taboe er toch wel een beetje van af.”

Dat is wel grotendeels jouw werk geweest.

“Ik heb daar in al die jaren wel altijd een leidende rol in vervuld. Ik ben er altijd mee bezig geweest om die drempel zo laag mogelijk te maken en dat is denk ik wel gelukt. Dan is zo’n botoxwinkel eigenlijk wel een logische stap.”

Liep jij tijdens je carrière tegen veel vooroordelen aan?

“Tuurlijk, dat is altijd zo geweest. En nu ook weer als je dit gaat doen, zo’n laagdrempelig concept. Maar dan denk ik: als je het niet wilt, hoef je toch niet te komen? Het valt mij vaak op dat het vooral oudere mensen zijn die kritiek hebben. ?Veel jongere mensen zijn ermee opgegroeid en staan daar heel anders tegenover. Als ik zie hoeveel twintigers en dertigers er komen voor een botoxbehandeling, dat is een enorm groeiende groep. Niet dat ik ze altijd help, maar je hebt ook mensen die op hun vijfentwintigste al behoorlijke rimpels hebben. Dat is in zo’n geval vaak genetisch bepaald.”

Is botox het antwoord op veroudering?

“Het is één van de antwoorden. Maar de binnenkant is net zo belangrijk. Vandaar dat we ook voedingssupplementen aanbieden en we een anti-aging arts hebben die adviezen geeft over wat mensen kunnen doen tegen bijvoorbeeld slapeloosheid of verlies van energie. Dat zijn allemaal dingen die samenhangen met het niet goed functioneren van je lichaam. Je moet eerst lichamelijk alles in orde hebben en dan pas kun je aan symptoombestrijding gaan doen. Want dat is wat rimpels voor een deel zijn.”

Kan iedereen bij je terecht?

“De motieven zijn altijd belangrijk. Die bespreek ik altijd uitgebreid. Van waaruit komt die wens? Ben je er al een tijd mee bezig of is het een opwelling? Ik ben super kritisch en dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. Dat betekent ook dat je soms mensen wegstuurt of verwijst. Je hebt bijvoorbeeld mensen met ingebeelde lelijkheid, die moet je gewoon naar een psycholoog of psychiater sturen. Maar dit geldt natuurlijk met name voor de grotere ingrepen. Voor een botoxbehandeling hoef ik iemand minder uitgebreid te spreken dan wanneer iemand een facelift wil.”

Wat is het grootste misverstand rondom botox?

“Veel mensen weten niet dat botox ook geschikt is om migraine en overmatige transpiratie te verhelpen. Bij het zweten zorg je dat de zenuw die de klier bedient, wordt aangepakt.  En bij migraine spuit je botox in het voorhoofd. Dat wordt tegenwoordig ook steeds vaker vergoed. Zo zijn er veel dingen die mensen niet weten van botox. Je wilt niet weten hoe vaak ik de vraag krijg of ik botox in iemands lippen wil spuiten… Dat kan dus niet, botox is een spierverslapper en dat kun je niet in lippen spuiten. In lippen spuit je een filler (meestal hyaluronzuur). Dat is wat anders.”

Is botox niet slecht voor je?

“Nee, dat is ook zo’n misverstand. Botox is een gif, dus dan denken mensen dat het gevaarlijk is, maar het wordt natuurlijk sterk verdund ingebracht. En daarnaast wordt het al vijftig jaar bij tientallen miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt, dus we weten gewoon dat het niet slecht is voor de gezondheid. En nog iets: mensen denken dat botox altijd dezelfde sterkte heeft, maar het is een product dat je oplost in een zoutoplossing en de sterkte is dus afhankelijk van die hoeveelheid. Doe je er twee keer zoveel oplossing bij, dan heb je ook botox, maar is het veel zwakker en werkt het minder lang. Dan kun je het op een gegeven moment heel goedkoop gaan aanbieden. Als ik ergens zie dat het voor honderd euro wordt aangeboden, dan denk ik: dat is gewoon verdund! Klaar. Dat kan niet anders.”

Moeten we oppassen voor die ’goedkope’ aanbieders?

“Als je op kwaliteit gaat selecteren, zie je dat er weinig artsen overblijven. Ik ken een aantal goede collega’s, maar ik ken er ook zoveel waarover ik me verbaas dat zij nog werk hebben en de mensen niet al lang bij ze zijn weggelopen. Hun cliënten weten blijkbaar niet dat het ook beter kan.”

Vind je het zelf vervelend om ouder te worden?

“Ik vind het niet vervelend, maar ik ben nu 54 en omdat ik in de media vaak wordt geconfronteerd met oude foto’s van mezelf, denk ik wel eens: sjongejonge… Als ik mezelf zie  toen ik begin dertig was, dan zag ik er toch wel even anders uit. Maar ik sport veel, ik leef gezond, gebruik mijn voedingssupplementen en eet zoveel mogelijk biologisch dynamisch. Het enige wat niet zo gezond is, is dat ik weinig slaap. De achteruitgang  zie je wel, maar ik ben daar niet zo mee bezig. En ik heb natuurlijk jonge kinderen, dus dat houdt me ook jong. Hoe oud je bent… Tja, het is maar een getal. Maar wij vijftigers, zijn de veertigers van vroeger!”