Rob & Jorna 1

Rob & Jorna

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Tuinman & styliste van de Tuinruimers

HotSpots Editie 5

Rob komt over als een gepassioneerde liefhebber die in elke plant schoonheid ziet en een wonder der natuur. Daarnaast kan hij heel nuchter praten over de plantenindustrie (booming) en televisie (vandaag iets, morgen niets) en voelt hij haarscherp aan wat men in Nederland wil zien en horen. Jorna, al sinds Eigen Huis & Tuin vaste styliste van het programma en sinds enige tijd nu ook vóór de camera’s bij De Tuinruimers actief, blijft nuchter onder hun TV succes, en voelt zich als een vis in het water als ze weer iets moois mogen creëren van een tuin.

Net terug van een inspannende reis naar Brazilië vertelt Rob: “Per week gaan er miljoenen stekjes vanuit Brazilië naar Nederland. Ook in landen als Afrika, Japan en China worden alleen maar stekkies gemaakt. Vervolgens worden ze hier beworteld door speciale bedrijven en daarna worden ze pas uitgeleverd aan kwekers die er een plantje van maken. Alle geraniums komen in de zomer op die manier binnen. Bovendien kan alles gemaakt worden, het beste voorbeeld is de orchidee. Planten worden gekruist en gekweekt tot het gewenste resultaat. Vervolgens worden ze op virussen onderzocht in het lab, gekloond en vermeerderd, en daarna worden ze op vermarkt.”

Je presenteert, ontwerpt, schrijft columns en boeken, gaat met een roadshow door het land, hoe omschrijf je jezelf?

“Ik zeg altijd gewoon tuinman, dan klinkt veel toegankelijker, een tuinman die toevallig heel goed kan tuinontwerpen. Daarnaast heb ik het hoveniersbedrijf wat in 1920 door mijn opa is opgericht en waar we alle kennis en vakmensen in huis hebben. Als mensen door ons een tuinontwerp en aanleg willen hebben, dan kunnen wij het hele pakket aanbieden, van elektra tot en met zwembaden. Ook in het programma De Tuinruimers werken we met eigen mensen. Dat gaat het snelst, en ik kan de gekste dingen verzinnen, die kunnen altijd worden uitgevoerd.”

Hoe is je tv carrière ontstaan?

“Eigen Huis & Tuin was een toevalstreffer, ik ben begonnen bij de Avro. Later bij RTL4 hebben we het tuinprogramma en een klusprogramma samengevoegd in een wekelijkse uitzending. We wilden dat het een gezellig ietwat truttig programma zou worden. Nederland is een beetje kneuterig, en ik vond dat je daar invulling aan moet geven. Dus huurden we een villa waarin drie mensen met elkaar de week doornamen, dan zaten we aan de soep, of een wijntje en tijdens het doornemen van de week startte een filmpje in. Alle planten en bloemen die daarin zaten scoorden als een tierelier! Inmiddels wil SBS dat we terug gaan naar die truttigheid. Die tune uit Eigen Huis & Tuin is het beste voorbeeld. Iedereen kent het en het is zelfs als ringtone te downloaden. Terwijl wij echt zochten naar het meest truttige melodietje voor fragmenten als Nico bijvoorbeeld op zijn fiets stapte. Niemand kent de leader, maar wel dat deuntje.”

Is het tuinieren met de paplepel ingegoten?

“Ja, anders had ik die kennis ook nooit kunnen opbouwen en had ik dit allemaal niet kunnen bereiken. Het is een heel moeilijk vak dat je met passie én kennis van zaken in de breedte op tv moet proberen te vertellen. Dat kan alleen maar als je een hele grote dosis ervaring hebt. Dat red je niet met alleen een studie. Dat geldt ook voor het ontwerpen, je moet niet op één stijl blijven hangen. Ik ben een emotie ontwerper, dat betekent dat elke tuin geënt is op mensen, niet om een trend te zetten. Mijn vader was een heel kunstzinnige man, hij was kunstschilder en ik kwam overal met hem. Mijn ogen waren eigenlijk al heel snel verwend, want hij werkte alleen maar voor de rijkste mensen. Ik ben me juist gaan concentreren op de middenklasse. Ik weet waar ik het over heb en ik weet altijd het antwoord.”

Jorna hoe is het voor jou ontstaan?

Ik werkte voor een reclamebureau in Amsterdam, daar deed ik Visual merchandising, ontwerpen van winkels, stands voor beurzen. En toen kwam Eigen Huis & Tuin bij ons als klant. Op een gegeven moment ben ik voor mezelf begonnen en heb ik Eigen Huis & Tuin mee kunnen nemen. Daarnaast ontwerp ik en richt ik huizen, bedrijven, beursstands en restaurants in.”
“Heel goed”, zegt Rob “je kunt je niet alleen op tv richten. Vandaag ben je groot, morgen ben je dood, zo werkt het gewoon in tv-land. Daarbij moet je je natuurlijk bij alles wat je doet opnieuw bewijzen, of dat een column is die je schrijft, of tv. Het gaat niet vanzelf.”

En hoe is het om nu voor de camera’s te staan?

“Om eerlijk te zijn moest ik in het begin erg wennen, ik wist natuurlijk wel hoe het werkte na 10 jaar bij Eigen Huis & Tuin de styling te hebben gedaan. Maar dit is toch heel anders en in het begin vond ik het heel moeilijk. Niks staat bij ons op script, alles gaat spontaan en dat maakt het soms heel lastig. Gelukkig word ik vaak gecoached door Rob.”

Inmiddels doen jullie bij SBS De Tuinruimers, hoe werkt zoiets?

“Mensen sturen een brief en een foto naar de redactie, daar wordt een selectie gemaakt. Degene die is uitgekozen doet een eigen bijdrage, anders kan het fiscaal niet en wordt het te duur. Vervolgens gaan Rob en ik op maandagochtend met ze praten om erachter te komen wat ze willen en mooi vinden. Mensen hebben geen zeggenschap meer over hun tuin als wij beginnen, maar we willen wel dat ze het mooi vinden. Vervolgens ga ik shoppen, ik heb een paar vaste adressen van onze sponsors, maar in principe kan ik overal heen, van bouwmarkt tot een exclusieve winkel.”
“Vervolgens werken we met het hele team keihard om in 5 dagen een tuin te maken” zegt Rob. “Ja”, vult Jorna aan, “mensen denken altijd dat Rob alleen maar werkt wanneer de camera draait, maar dat is niet zo, dan red je het niet in zo’n korte tijd.”

Rob heb je een tip voor het najaar?

“Als mensen terugkomen van vakantie dan zeggen de meesten dat de zomer voorbij is. Maar als je goed oplet, dan weet je dat de nazomer tot aan de kerst duurt. En als je juist dan je tuin nog in najaarskleuren zet, dan betekent het dat je veel langer plezier hebt van je planten, zelfs nog veel meer dan van je zomerplantjes.”