Rita Verdonk 1

Rita Verdonk

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

De IJzeren Dame

Hotspots Editie 9

Begin 1999 kiest Rita Verdonk voor het bedrijfsleven en wordt directeur van KPMG Consulting. Als Rita door VVD-leider Gerrit Zalm gevraagd wordt voor het ministerschap van Vreemdelingenbeleid en Integratie, is ze eigenlijk een nieuwkomer in de politiek.  Vanwege haar portefeuille en de inhoud van haar strenge beleid op die terreinen wordt ze één van de bekendste politici uit het kabinet-Balkenende II en is de publieke opinie over haar beleid zeer sterk verdeeld. Op 4 april 2006 stelt Rita Verdonk zich beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Ze gaat de strijd aan met haar partijgenoot Mark Rutte. Ondanks peilingen onder de bevolking die de voorkeur geven aan Verdonk wordt Mark Rutte de lijsttrekker voor de VVD. Zelfs als na afloop van de parlementsverkiezingen blijkt dat Rita 67.355 stemmen meer te hebben gekregen dan Mark Rutte. 17 oktober 2007 maakt Rita Verdonk bekend een nieuwe politieke beweging op te willen richten met de werktitel Trots op Nederland.

Een beetje gespannen benaderen wij één van Nederlands meest spraakmakende politica Rita Verdonk in hotel Regardz de Heerlickheijd van Ermelo waar zij aanwezig was bij een business event.

Om het ijs maar direct te breken, stellen we de meest onverwachte vraag die deze daadkrachtige politici kon verwachten: “Mevrouw Verdonk, draagt u weleens een bloemetjesjurk?”
De vraag wordt met een bulderende lach ontvangen en daarmee is de toon van het niet politieke gesprek gezet. “Nee hoor,” zegt Rita, “dat past niet bij me. Ik krijg bij een bloemetjesjurk hele andere associaties. Ik ben überhaupt geen kleding mens. Het liefst winkel ik ‘s morgens om negen uur en dan ben ik anderhalf uur later klaar, bepakt en bezakt voor de hele familie. Natuurlijk heb ik wel een aantal ontwerpers waar ik veel van draag maar dat is voornamelijk zakelijk. Thuis draag ik het liefst kleding die makkelijk zit, ik woon buiten en vind het heerlijk om als ik tijd heb, in mijn tuin te werken, de kippen eten te geven en in en om het huis wat te rommelen. Tja, dan kom je mij net als heel veel andere mensen, ook tegen in een joggingbroek met een t-shirt.”

Is uw werk goed te combineren met uw privé?

“Nee, dat is lastig. Ik ben altijd een harde werker geweest maar vanaf het moment dat ik minister werd, zijn het extreem lange dagen geworden. Dan stond ik om half zeven het ontbijt voor de familie klaar te maken. Ging rond acht uur de deur uit en kwam tegen twaalf uur ‘s avonds weer thuis, met enorme tassen vol dossiers die nog gelezen moesten worden. Tegen een uurtje of twee ‘s nachts stopte ik, dronk een whiskey met mijn man en ging naar bed.
Nu heb ik wat meer zeggenschap over mijn eigen agenda. Met uitzondering van dinsdag, woensdag en donderdag, want dat zijn kamerdagen en dan ben ik afhankelijk van de debatten die er zijn. Maar het blijft een volle agenda met twee taken. De ene kant het kamerlidmaatschap en aan de andere kant de opbouw van Trots op Nederland.
Ik ben natuurlijk van gewone burger, minister geworden en daar kun je je niet op voorbereiden. Ik wist niet wat het betekende om een bekend hoofd te hebben, of bijvoorbeeld beveiligd te worden. Dus ja, mijn gezin heeft er absoluut op toegelegd.”

Bijna iedere Nederlander kent mevrouw Verdonk, maar wat doet uw man?
“Mijn man heeft altijd in de elektrotechniek gezeten en is sinds een jaar gestopt. Mijn kinderen zijn inmiddels het huis uit. Ze hebben me altijd erg gesteund, ook al was het soms niet leuk. Zeker de beveiliging was en is een enorme inbreuk op je privacy. Zodra ik buiten het hek kom, heb ik beveiliging om me heen, en mijn gezin dus ook.”

Ondanks de impact van uw baan, de beveiliging, de altijd aanwezige kritiek op uw werk blijft u volharden. Waar komt uw gedrevenheid vandaan?
“Dat is heel simpel, een stukje idealisme maar ook enorme betrokkenheid bij de samenleving. Er moet hoe dan ook wat veranderen. Doordat ik als burger in die zogenaamde elite in Den Haag terechtkwam, zag ik glashelder wat daar gebeurde. Dat men elkaar de bal toespeelt en dat altijd dezelfde mensen voorzitter worden van commissies, om maar eens wat te noemen. Ik merkte dat men niet bezig is met daadwerkelijke oplossingen maar politieke oplossingen. Ik vind dat dat moet veranderen en met Trots op Nederland weet ik ook hoe.”

Dus u blijft doorgaan, ondanks de weerstand die u ongetwijfeld nog ondervindt?

“Natuurlijk, mijn partijleider Kay van der Linden heeft eens gezegd: ‘Hoe harder je Rita slaat, hoe rechterop ze gaat staan.’ Dat herken ik wel, kom maar op! Het gaat om de idealen, onze kinderen en kleinkinderen. Wat zij nodig hebben is een overheid die denkt vanuit het standpunt dat ze er zijn voor de burgers en niet andersom.”

Hoe staat Rita Verdonk politica tegenover Rita Verdonk de vrouw, is er plek voor de vrouw Rita in Den Haag?

“Ja, hoor. Ik heb altijd in veel leidinggevende functies gewerkt, veel in mannenwerelden. Denk maar aan het gevangeniswezen. Als vrouw ondervindt je zowel voor- als nadelen. Wat blijft is dat je je als vrouw toch net even wat meer moet bewijzen. Maar aan de andere kant zijn er situaties waarin het juist in je voordeel werkt.”

Welke vrouw bewondert u?

“Ik heb veel bewondering voor de moed van Hilary Clinton. Zij heeft als vrouw van de zittende president heel veel meegemaakt. Ook tijdens alle narigheid rondom Bill Clinton is ze achter hem blijven staan en ze heeft de moed gehad om het heft in eigen handen te nemen. Ik heb op mijn werkkamer een beeldje van haar staan. Dat heb ik ooit ergens gekregen. Misschien wel toepasselijk, een notenkraker.”

Hoe zou u zichzelf omschrijven?

“Als een hartelijke vrouw met een rechte rug. Vertrouwen en handhaving zijn begrippen die heel goed bij mij passen. Bij het vertrouwen hoort de hartelijkheid en gezelligheid, het zorgen voor en verzorgen van mensen. En bij handhaving hoort de rechte rug, vind ik het belangrijk dat wetten worden uitgevoerd. Uiteindelijk zijn we trots op onze Nederlandse normen en waarden en moeten we niet meer de discussie aangaan of mannen en vrouwen elkaar de hand schudden, om maar even wat te noemen.”

Hoe zou u de geschiedenis willen ingaan?

“Als de vrouw die samen met de mensen om haar heen, heeft gezorgd dat de verloedering van Nederland is gestopt en dat we weer trots op Nederland kunnen zijn.”