Peter van den Broek 1

Peter van den Broek

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Modeontwerper

Hotspots editie 14

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Pepita Goezinnen

Hoe ben je in aanraking gekomen met mode?

“Ik zat op VMBO de Driesprong en kon daar een keuze maken in welke richting ik wilde gaan. Mode en commercie leek mij erg leuk, dus dat heb ik toen gekozen. Daar leerde ik de basisbeginselen als naaien, zakken opzetten en zelf kledingstukken maken. Dat beviel zo goed, dat toen ik de opleiding had afgerond, ik verder ben gaan leren aan de MBO-opleiding Fashion & Design. Daar leerde ik patroontekenen en kon ik mijzelf nog verder ontwikkelen. Toen ik de opleiding had afgerond met een mooie eindcollectie wilde ik graag doorstromen naar de mode academie op HBO-niveau aan de ArteZ Hogeschool in Arnhem. Er werden maar vierenveertig leerlingen aangenomen en ik zat daar niet bij. Wel stond ik op de reservelijst, dus als er iemand af zou vallen kon ik alsnog komen. Op dat moment had ik ook een toelatingsexamen gedaan in Antwerpen, maar ook daar werd ik niet aangenomen. Ik zat in de trein terug van Antwerpen naar huis, toen een vriendin van mij opbelde omdat Project Catwalk naar Nederland kwam. Ik heb me thuis meteen opgegeven en hoorde al vrij snel dat ik het huis in mocht. Drie weken later was het afgelopen en had ik thuis bericht gekregen dat ik toch kon beginnen bij ArteZ, dus een week later zat ik weer op school. Het was niet wat ik zocht en dus ben ik na een tijdje gestopt met de opleiding.”

Want je had genoeg geleerd tijdens het programma?

“Nee, dat was niet de reden. De opleiding was erg intensief en ik voelde niet de behoefte mijn hele leven in het teken te zetten van de opleiding. Dus ik heb besloten aan het werk te gaan en in mijn vrije tijd aan mijn ontwerpen te werken. Ik heb veel gehad aan de drie weken in het huis. Iedere twee dagen moesten we een nieuw ontwerp presenteren, dus we hadden te maken met een behoorlijke tijdsdruk. Daardoor leerde je snel te improviseren en ik merk tot de dag van vandaag dat ik daar van heb geleerd. Het programma was een echte stoomcursus waar ik veel van heb opgestoken.”

Laten we het hebben over je laatste collectie.

“De collectie is geïnspireerd op de jaren ‘50 en op een van mijn favoriete zangers: Johnny Cash. Johnny was altijd in het zwart gekleed, dus zwart en wit zijn de hoofdkleuren in mijn collectie met blauw als accentkleur. In het silhouet van de kleding zie je de jaren ‘50 terug. Ik heb stoffen als zijde, crêpe, satijn en wol gebruikt. Tijdens de atelierroute in Putten heb ik de collectie al laten zien in samenwerking met Alette ter Borg – Guliker die bijpassende hoeden maakte. Tijdens de Puttense modedag is mijn Johnny Cash collectie ook te zien op de catwalk, waar ik een show in samenwerking met Susil’s bruidsatelier doe.”

Kunnen we ook een echte ‘Peter van den Broek’ kopen?

“Ik verkoop wel stukken, maar het is niet zo dat mijn kleding in productie is genomen. Dus het hangt niet in de winkels. Alles wat ik maak is uniek. Daarnaast werk ik ook in opdracht. Zo werd ik laatst gebeld met de vraag of ik een jurk wilde ontwerpen. Dan ga ik samen met de klant rond de tafel om samen tot een ontwerp te komen. Met deze verzoeken tussendoor loopt het allemaal lekker door en hoef ik nooit stil te zitten.”

Wanneer gaan we jou zien op de Amsterdam International Fashion Week?

“Dat duurt denk ik nog wel even. Natuurlijk is het mijn droom, maar ik wil het pas op het moment dat ik mijn ontwerpen goed genoeg vind om daar te showen. Ik probeer mijn collecties nu steeds draagbaarder te maken. Mijn eerste collectie bestond uit ware kunstwerken, maar die waren niet echt draagbaar en ik denk dat dat wel heel belangrijk is, dus dat probeer ik steeds meer te ontwikkelen. Daarnaast moet ik ook nog even flink sparen of een paar goede sponsors zien te vinden, want het is niet goedkoop om daar een catwalkshow te geven.”

Volgend jaar weer een collectie?

“Jazeker, die gaat een stuk feller worden in kleurgebruik dan mijn Johnny Cash collectie, maar verder ga ik er natuurlijk nog niets over vertellen.”