Peter Heerschop 1

Peter Heerschop

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Op zoek naar geluk

Hotspots editie 30

Tekst: Esmeralda van der Mee
Fotografie: Ruud Pos

Cabaretier Peter Heerschop heeft het in zijn allereerste soloprogramma Gelukzoekers (29 mei, Theater Orpheus in Apeldoorn) over wat hem écht raakt. Waar hij om moet lachen, wat hem ontroert, waar hij zich voor schaamt en wat hij nog zou willen. Maar het is vooral een avond met hilarische en roerende verhalen. Die alleen Peter Heerschop kan vertellen. Solo.

Voor het eerst solo. Voelt het al wat comfortabeler alleen op dat podium?
“In het begin was het enorm eng om alleen op het podium te staan. Inmiddels is het al “normaal” eng. Kortom, de juiste wedstrijdspanning. Ik kan zelfs zeggen dat het langzaam aan veranderd is in een halsreikend uitzien naar de avond en er wel degelijk al sprake is van een verslavend sologevoel.”

Hoe is het om die kick na afloop niet te kunnen delen met je collega’s van NUHR?

“Dat is heel raar en enorm heftig. Het gevoel van opwinding, het effect van onversneden adrenaline, blijft daardoor veel langer in mijn lichaam. Het is werkelijk uren nastuiteren. Dat komt natuurlijk omdat ik alle energie in mijn eentje op moet bouwen, maar inderdaad ook omdat het niet direct gedeeld kan worden met mensen die precies hetzelfde hebben meegemaakt.”

Wat kun je solo doen, wat met NUHR niet lukt?

“In mijn eentje blijft het veel dichter bij mezelf. Verhalen die direct over mij en mijn beleving daarvan gaan. Bovendien vertel ik verhalen en met NUHR spelen we scenes. Een verhaal vertellen bij NUHR zou betekenen dat de anderen 10 minuten zitten te luisteren. Bovendien bepaal ik nu geheel in mijn eentje het ritme en de timing en de op het laatste moment bedachte veranderingen. In zekere zin is het dus veel vrijer.”

Je komt zo rustig en bescheiden over, terwijl de meeste cabaretiers overlopen van zelfvertrouwen. Is dit een misvatting?

“Het is een misvatting dat alle cabaretiers overlopen van zelfvertrouwen. Integendeel. Optreden is voor iedereen een soort van bezwering van pure doodsangst. Maar omdat het ook noodzaak is om het op deze manier te doen is het ook heel fijn. Vooral als het lukt. Maar er is bijna iedere dag weer de angst dat het dit keer niet gaat lukken. Bij iedereen!”

Je bent heel actief op vele vlakken, heb je veel afwisseling nodig?

“Ja, heel graag. Ik doe graag veel dingen tegelijk. Zo doe ik nu dus de theatersolo, ik heb opnames voor een nieuwe serie bij de VARA, ben elke vrijdag op de radio bij Edwin Evers en geef les op de sportacademie. Ik denk dat het ook komt door de gedachte dat ik alles wat ik kan doen op kan tellen. Bovendien versterkt alles wat ik doe elkaar. Maar het komt vooral omdat ik heel veel leuk vind.”

Waarom moeten we volgens jou naar Gelukzoekers komen kijken?

“Omdat het alle keren is gebleken dat mensen vrolijker en gelukkiger de zaal uit kwamen dan ze er in gingen. Ik beloof dat ik mezelf totaal binnenstebuiten zal draaien om het tot een waardevolle belevenis te maken. En je kunt een hoop lachen. En een hoop herkennen van jezelf.”

Is geluk iets wat je kunt afdwingen?

“Je kunt er zeker wat aan doen maar er is ook sprake van een aangeboren geluksgevoel en er zijn een hoop dingen die je niet in de hand hebt. Maar je kunt wel situaties opzoeken waar de kans op geluk groter is. En de juiste mensen om je heen verzamelen werkt ook heel goed. En het gaat er natuurlijk altijd om welke betekenis je geeft aan alles wat je mee maakt. Je kunt ongeluk vaak niet voorkomen maar je kunt er wel een positieve betekenis aan geven.”

Het thema van ons magazine is ‘Helden’. Wie is jouw held?

“Echte helden zijn vaak vrijwilligers die op de achtergrond ongelofelijk belangrijk werk doen. Mensen die anderen belangeloos helpen. En verder kan ik een hele lijst noemen van Johan Cruyff tot Bruce Springsteen en van John Irving tot Stan Laurel. Maar als kind wilde ik Batman zijn. Ik had een batmanpak en een batmobiel…”