Pearl Jozefzoon 1

Pearl Jozefzoon

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Gaat solo

Hotspots editie 19

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

We weten allemaal dat Ben Saunders de grote winnaar was van de talentenjacht The Voice. Maar wie zeker niet aan kwaliteit onderdeed was Pearl Jozefzoon. De zangeres zette iedere liveshow, gecoacht door Nick en Simon, een geweldig en foutloos optreden neer en wist hiermee een tweede plaats te behalen.

Pearl had voor het programma al een mooi cv opgebouwd in de musicalwereld en speelde ondertussen zes keer per week in Legally Blonde. Het was tijd voor een ommekeer. Tijd voor een solocarrière. Afgelopen 29 april had Shows & Events de zangeres geboekt voor Swing-in’ in Harderwijk. Wie Pearl heeft horen zingen, moet het met me eens zijn: wat doet ze dat makkelijk! Volgens haar is dat niet heel gek, omdat ze vier jaar stem als hoofdvak had op het conservatorium. “Zingen is daardoor net zo’n automatisme geworden als ademen. Op het conservatorium word je gewoon gedrild, waardoor het een automatisme wordt. Het voelt voor mij alsof het vanzelf gaat. Ik twijfel nooit aan wat mijn stem doet.

Vertrouwen

Maar met een miljoenenpubliek voor de buis en een tot de nok toe gevulde zaal bij The Voice, is het ook van belang de zenuwen onder controle te houden. “Door zenuwen kun je instabiel raken. Ik heb daar gelukkig bijna geen last van gehad. Ik had vertrouwen dat het goed zou gaan. Dat is niet altijd zo geweest hoor, dat is erin gegroeid. De eerste liveshow moest ik openen en dat vond ik wel heel spannend. Het is een proces geweest. Omdat ik gelovig ben, voelde ik me ook niet alleen op het podium. Mijn geloof en mijn technische achtergrond zijn denk ik belangrijk geweest voor mijn prestaties in iedere liveshow.”

Achtergrond

Het was voor Pearl helemaal niet vanzelfsprekend om mee te doen aan een talentenjacht op tv. Ze was tenslotte al jaren professioneel zangeres en verdiende haar brood met name in de musicalwereld. Toch heeft zij zich laten pushen door onder andere Jim Bakkum, haar collega in Hairspray en succesvol kandidaat van Idols enkele jaren geleden. Ook haar goede vriend Jordy, zanger in de groep Adlicious die momenteel razend populair is in X-factor, heeft haar over weten te halen. “Ik was vroeger echt wel iemand die wat meer op de achtergrond was en ik zong graag in koortjes. Kijk maar niet naar mij, ik zing wel gewoon mooi en ondersteun wel. Jim en vooral Jordy hebben mij echt gestimuleerd. Ik ben ze daar heel dankbaar voor. Ik heb veel geleerd door het programma en ben veel zekerder geworden in wat ik kan als solist.”

Album

En als solist is ze nu dan ook muziek aan het schrijven voor haar eerste album. “Mensen hoeven niet lang meer te wachten om iets van mij te horen. Ik ben nu zelf teksten aan het schrijven, maar achter de piano schrijf ik nu ook muziek. Daarnaast ben ik aan het co-writen met andere schrijvers en ben ik producers aan het zoeken die bij mij passen. Qua stijl wordt het sowieso pop. Ik houd van muziek die catchy is en in je hoofd blijft hangen als je het op de radio hoort. Ik probeer natuurlijk mijn eigen stijl te ontwikkelen, maar als ik namen moet noemen zou het een combinatie kunnen zijn van de pop/soulachtige ballads van Alicia Keys, tot ook de catchy nummers van Sarah Barreilles met af en toe een gitaartje er in. Het is lastig om er een label op te plakken. Maar dat is goed, want je probeert toch iets te maken wat er nog niet is. Iets wat vernieuwend is, waardoor je opvalt en een eigen plaatsje kunt veroveren in de muziekindustrie.”

Het roer om

Na rollen in onder andere Rent, Jeans, Hairspray en Legally Blonde staan de musicals dit jaar op een laag pitje. Ook als zanglerares zal zij dit jaar niet aan het werk zijn. “Ik werkte bij verschillende muziekscholen in het land en had een aantal leerlingen die bij mij thuis kwamen. Dat doe ik nu even niet meer, want dat wordt dan gewoon te druk.” Nu is het tijd voor haar solocarrière. Even het roer om. “Ik heb voor mezelf besloten dat ik me dit jaar hier echt op ga focussen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken. Echt, dit is wat ik wil. Ik heb natuurlijk al een aantal te gekke optredens gedaan en hoop dat er nog veel meer bij komen die ondersteunend zijn aan het plan dat ik heb. Ik sta bijvoorbeeld met Nick en Simon in het Gelredome in oktober en ik heb met hen opgetreden in Ahoy. Nick en Simon geloven honderd procent in mijn talent. Ze coachen me nu na de show nog steeds, ik zie ze echt als twee grote broers.”

Muzikale familie

Haar echte broer Roscoe, ook professioneel zanger en ex-X-factor kandidaat, is daarnaast ook een goede adviseur. Hij helpt haar dan ook graag. “Ik krijg veel tips van hem en kan hem altijd bellen. Het is heel fijn dat ik van huis uit steun en begeleiding krijg. Ik heb vijf broers en zussen, die allemaal muzikaal zijn. We zijn een hecht en muzikaal gezinnetje en muziek is erg belangrijk voor ons. De een speelt piano, de ander gitaar, drums, en weer een ander is goed in koortjes. Met verjaardagen en kerst maken we vaak samen muziek. Heerlijk. Muziek is zo belangrijk voor ons. Ik kan me een leven zonder muziek dan ook echt niet voorstellen. Als ik niet muzikaal was, zou ik misschien iets met talen gaan doen. Daar heb ik altijd wel een fascinatie voor gehad. Engels en Spaans ofzo.”

Kwetsbaarheid delen

Haar talenkennis komt goed van pas, bij het schrijven van de teksten voor haar album. “Het is een spannend proces, want de teksten schrijf ik vanuit eigen ervaring en emoties en dat is heel persoonlijk. Maar het is wel heel puur en zo kan ik makkelijker een gevoel overbrengen met mijn muziek. Als ik het aan iemand laat horen, vind ik het toch spannend, want voor hetzelfde geld vinden ze het niets, terwijl het toch uit mijn hart komt. Hoe ga je daar dan mee om? Dat is een proces wat ik nu doormaak. Je leert je kwetsbaarheid te delen met andere mensen. Dat is waar ik doorheen moet. Vaak zit ik in de auto als er iets in mij opkomt qua tekst of melodie. Dan pak ik mijn Blackberry en neem ik het op. Ik merk wel dat ik makkelijker melodieën en akkoorden schrijf dan teksten, want ik vind het soms best moeilijk om iets goed te verwoorden. Maar dat is ook een kwestie van ervaring opdoen.”

Optredens

Met het maken van haar eerste album komt voor Pearl een droom uit. “Ik ben bezig met mijn passie en kan er mijn geld mee verdienen. Dat is geweldig. Bijna elke dag realiseer ik me hoeveel geluk ik heb. Daar ben ik zo dankbaar voor, dat ik dit mag doen.” Met een succesvol album hoopt Pearl vooral veel boekingen binnen te halen. “In de huidige muziekindustrie moet je het vooral van je optredens hebben. Het illegaal downloaden vind ik heel erg. Je zou artiesten moeten steunen als je hun muziek mooi vindt. Maar ik geef toe, dat ik het vroeger als tiener ook deed hoor, toen wist je niet beter. Nu betaal ik er gewoon voor. Ook om te zorgen dat de artiesten waar ik fan van ben, kunnen blijven bestaan. Ik hoop dat mensen dat ook bij mij gaan doen.”