Paul Potts 1

Paul Potts

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Van telefoonverkoper naar wereldster

HotSpots Editie 2

Gewapend met een mooie fles wijn om het ijs te breken, had ik zondagmorgen in hotel Americain in Amsterdam een afspraak met Paul. Heel officieel kreeg iedere journalist twintig minuten de tijd. Vlak voor mijn opkomst werd gevraagd of de Engelse filmploeg van de BBC mee mocht filmen tijdens het interview. Gevolg was dat ik met knikkende knieën naar binnen ging.

Paul, afgelopen zomer zag ik op YouTube het filmpje van Britain’s Got Talent. Het ontroerde mij diep en nu zit de ster van de show beroemd en wel tegenover me! Hoe voel je je op het moment?
“Geweldig, in één woord fantastisch! Ik heb nog steeds het gevoel dat het morgen ineens weer afgelopen kan zijn, ik kan het allemaal nauwelijks bevatten en ik probeer van elk moment te genieten. Ik vind het heerlijk om te zingen en alle aandacht eromheen is een soort bonus.”

Heb je zanglessen gevolgd?

“Ik heb nooit op een conservatorium gezeten maar een paar jaar geleden volgde ik 1 à 2 keer in de week zanglessen. Gewoon omdat ik het leuk vond, niet omdat ik dacht dat ik er iets mee kon bereiken. Ik houd gewoon enorm van zingen en grijp altijd elke gelegenheid aan dat te doen.”

En toen dacht je: “Laat ik eens meedoen aan Britain’s Got Talent?”
“Nee,” lacht Paul, “daar ben ik veel te verlegen voor. Met die talentenjacht heb ik meegedaan omdat ik een muntje opgooide. Kop was meedoen, munt was niet meedoen. Het werd kop. Maar ik had echt niet gedacht dat ik genoeg talent had om mee te kunnen doen. Ik weet nog dat ik het podium opliep en dacht, wat doe ik hier in hemelsnaam. Ik heb echt overwogen om me gewoon om te draaien en weg te lopen. Maar toch stond ik daar, bang mijn tekst te vergeten. Toen Simon Cowell zei: ‘ready when you are’, had ik geen idee van wat ik deed. Kijk, als je een opleiding hebt gehad en zeer regelmatig oefent, dan weet je of je het wel of niet goed doet, je weet waar je op moet letten en na afloop heb je een idee over hoe het gegaan is. Ik niet, ik stond daar, zong en wachtte af. Vreselijk. Pas later drong tot me door hoe uitzinnig het publiek reageerde. Maar ja, zij bepalen op dat moment niet of je door bent. Ik verwachtte nog steeds dat Simon Cowell zou zeggen: ‘Dank je wel, maar je bent niet goed genoeg.’ Maar dat pakte anders uit, hij zei ‘Paul, je bent absoluut fantastisch’. Het duurde even voordat ik me realiseerde wat er gebeurde.”

Inmiddels ligt er een CD van je in de winkels ‘One Change’, een combinatie van lichte opera aria’s en een verrassende uitvoering van REM’s ‘Everbody hurts’.

“Ja, volgens mij zit er een goede balans in de CD. Van Nessun Dorma en Caruso van Pavarotti, tot een bewerkte popsong. In eerste instantie was ik verbaasd en dacht ik niet dat ‘Everybody Hurts’ zou werken, maar gaandeweg is het een prachtig nummer geworden. Wat maar weer eens onderstreept dat je nooit, nooit moet zeggen. Een belangrijke les in mijn leven.” Grinnikt Paul.

 

Een droom wordt werkelijkheid, wat heb je nog te wensen?

“Mijn grootste wens is om dit zo lang mogelijk te blijven doen. Helaas hebben we geen garantie voor de toekomst. Ik doe gewoon datgene wat ik het leukst vind om te doen, zo lang als het kan. Maar er zijn andere mensen die bepalen hoe lang dat duurt. Maar wat mij betreft blijf ik hier lekker mee door gaan.”

Word je al op straat herkend?

“Vanochtend nog, onderweg hierheen moesten we een paar keer stoppen omdat mensen me herkenden. Ik voel me dan absoluut gevleid, maar heb op een gegeven moment maar de muts van mijn vrouw opgezet, anders waren we niet op tijd gekomen.”

Volgende maand ga je optreden voor de Koningin van Engeland, Queen Elisabeth. Hoe bereid je je daarop voor, ik kan me voorstellen dat er wel wat zenuwen aan vooraf zullen gaan.

“Oh, ik ben voor elk optreden nog steeds vreselijk nerveus. Maar ik heb inmiddels geleerd om het gewoon te doen en te proberen ervan te genieten. Meer kan ik niet doen.”

Je hebt een masterclass gevolgd bij Pavarotti, wat was het beste advies wat hij je heeft gegeven?

“Genoeg ademhalen. Eerst zong ik Nessun Dorma, hij boog zich voorover en luisterde alleen maar. Daarna moest ik als enige nog iets zingen. Dat werd een aria uit Tosca ‘E lucevan le stelle’. Naar aanleiding daarvan heeft hij me bepaalde ademhalingstechnieken geleerd.”

Hoe ervaart je vrouw Julie-Ann, al de aandacht die je krijgt? Vorige week zat je in een show van Oprah Winfrey.

“Mijn vrouw gaat zoveel mogelijk mee. Ze is dit weekend ook mee. En ze geniet net als ik volop. Ze vindt het heerlijk om zoveel prachtige plaatsen te bezoeken. En ik vind het prettig om het samen met haar te kunnen delen. De uitzending bij Oprah Winfrey was al in oktober opgenomen. Het was een enorme ervaring! Mijn vrouw zat in het publiek en tijdens het gesprek met Oprah zei ik iets over haar. Ze schaamde zich dood toen alle camera’s op haar gericht werden en na de uitzending zei ze boos: ‘I hate you! I hate you!’ Waarop ik zei: ‘No, you don’t!’”

Ondanks al het succes heb je nog steeds je oude baan.

“Dat klopt, je moet niks vanzelfsprekend nemen. Ik heb geleerd dat het leven zo onvoorspelbaar is dat je niets zo maar kunt aannemen. Je moet het nu doen en daarvan genieten, want je weet niet wat het leven volgend jaar voor je in petto heeft.”

Denk je niet dat je af en toe gewoon een gokje moet wagen?

“Nee, ik ben geen gokker, ik heb in mijn hele leven nog nooit ergens geld op gezet of aan een loterij meegedaan. Ik neem geen risico’s. Het enige risico wat ik ooit heb genomen is dat podium betreden bij die tv-show.”

Mmm, toch de moeite waard gebleken, dacht ik zo.

Paul lacht, “Ja daar heb je ook weer gelijk in.”

Tot slot, heb je nog een kerst- of nieuwjaarswens?

“Ik wil de redactie en de lezers van HotSpots graag een fantastische Kerst en een geweldig nieuwjaar wensen!”