Opera Familia 1

Opera Familia

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Een nieuwe traditie

Hotspots editie 28

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Stichting Cultureel Centrum Putten bestaat twintig jaar en dat vieren zij met een jubileumconcert. Op 12 januari komt Opera Familia naar Putten! Het is een prachtige herfstochtend als we op bezoek gaan bij de familie in Haarlem. Op het doorgekregen adres treffen we geen grote villa, maar een knusse hoekwoning vlakbij het centrum. We nemen plaats in de woonkamer waar een grote vleugel staat en horen van Paul dat Belinda onderweg is.

Iedereen die de talentenjachten op tv een beetje volgt, weet natuurlijk wie Opera Familia is. In juli 2011 hebben zij meegedaan aan Holland’s Got Talent, Patricia Paay kon niet stoppen met huilen van ontroering en Carla, Paul en Belinda stoomden in een keer door naar de finale, waar ze eindigden op een schitterende derde plek. Het programma heeft ze echt op de kaart gezet. Hun eerste album Il Canto was in twee weken goud en nu zijn zij al bezig met hun eerste theatertour: Het gaat alleen maar om de liefde.

Zo veel mogelijk samen

We kletsen met Paul en Carla, maar wachten nog even met het daadwerkelijke interview tot ook Belinda er is. Als we op de bank zitten valt het me pas op hoeveel bloemen er in huis staan. “We hebben vorige week de première van onze theatertour gehad en heel veel bloemen gekregen,” vertelt Carla. Het ernstige busongeluk dat het stel heeft meegemaakt in Peru en waarbij acht doden vielen,  komt ook even kort ter sprake. Het ongeluk heeft eigenlijk tot het ontstaan van Opera Familia geleid. “Dan merk je ineens waar je het meest behoefte aan hebt in het leven,” vertelt Carla. “Vanaf dat moment wilde ik zo veel mogelijk samen doen.”

Eén en één is drie

Voordat Opera Familia ontstond, was het gezin al jaren actief in de muziek. Carla is klassiek zangeres, dichteres en songwriter en Paul schrijft en componeert lichte muziek. Dochter Belinda begon op 9-jarige leeftijd al aan een musicalopleiding en heeft inmiddels haar opleiding aan de Dutch Academy for Performing Arts afgerond. Van haar moeder krijgt zij de passie voor klassiek mee, maar tijdens haar opleiding proeft ze ook van andere stijlen. Belinda komt tot de conclusie dat haar voorkeur toch uitgaat naar klassieke muziek. Eén en één is twee en dan ook meteen maar drie, want dat betekent dat klassiek ook de richting is die het best bij de familie past. En hoewel Paul wel uit een klassiek nest komt, heeft hij zich toch pas later op de klassieke zangkunst gericht. Voorafgaand aan het Opera Familia tijdperk bestond het repertoire van Paul en Carla voornamelijk uit cross over stukken, een combinatie van klassieke en lichte muziek. Met Opera Familia is daar ook opera bijgekomen.

Dijk van een stem

Carla: “Toen ik Paul voor het eerst ontmoette toen we beiden meewerkten aan een minimal pop opera, dacht ik: wauw, wat een dijk van een stem. Waarom zingt hij niet meer klassiek? Paul: “Ik ben blij dat Carla in mijn leven is gekomen, want hierdoor zijn mijn klassieke roots weer geactiveerd. Door Opera Familia kon Belinda lekker in haar klank staan, was Carla weer volledig op haar plek en ik paste mij gewoon aan,“ zegt hij lachend.

Feest van herkenning

Inmiddels is ook Belinda binnen en schuift erbij op de bank. Tijd om het over de theatertour te hebben. Carla: “Onze theatertour is een sprookjesachtig feest van herkenning.” Belinda: “Heel warm en persoonlijk. Prachtige muziek in een gezellige familiesfeer.” Paul vervolgt: “Bij het horen van Opera Familia, denken mensen vaak dat we alleen opera zingen, maar wij slaan een brug van de klassieke naar de lichte muziek, zoals je dat kent van een groep als bijvoorbeeld Il Divo. En wij gaan eigenlijk nog een stukje verder, omdat we ook heel mooi eigen repertoire hebben. Daarnaast zullen we de mensen verrassen met de prachtige gedichten van Carla.”

Muzikale theatershow

Belinda: “Ons programma is heel gevarieerd. Prachtige opera aria’s en duetten maar ook hele mooie stukken uit de lichte muziek zoals Halleluja van Leonard Cohen en zelfgeschreven stukken zoals de titelsong: Het gaat alleen maar om de liefde” Carla: “Het is breed, speels en bevat een flinke dosis humor. Je zou het beter een theatershow kunnen noemen dan een concert. Het is alles behalve statisch.” Paul: “We zingen natuurlijk ook een aantal kaskrakers van ons gouden album Il Canto zoals het Ave Maria, Nessun Dorma en Caruso. Ook de Rieu-momentjes zullen  niet ontbreken.“

Nieuwjaarsconcert

Carla: “We treden op 12 januari op in Putten. Een nieuwjaarsconcert.” Paul: “De feestdagen zijn geweldige momenten voor concerten. Daar hangt zo’n fijne sfeer omheen. Het nieuwjaarsconcert in Wenen, altijd prachtig. Dat zijn tradities die je hier eigenlijk ook zou moeten hebben. Dus laten wij dit jaar gewoon een traditie initiëren met ons nieuwjaarsconcert in Putten!”

Burenoverlast

Hoe is het nou om als familie samen te zingen? Paul: “Wij zingen al zo lang met elkaar, voor ons is het heel gewoon. Maar voor wie dat niet gewend is, is het heel bijzonder dat wij als gezin samen zingen.” Maar zitten jullie bijvoorbeeld ook zingend aan het avondeten? Paul: “Ja, natuurlijk. Wij praten nooit, wij zingen alleen maar.” De hele familie ligt dubbel van het lachen. “Nee, maar we oefenen natuurlijk wel vaak.” Veroorzaken jullie met al dat zingen geen burenoverlast? Carla: “Nee de buren vinden het gelukkig juist heel erg mooi!”

Als een vuurpijl

Wat zijn jullie goede voornemens voor 2013? Carla: “Vooral onszelf blijven en genieten van het leven!“ Belinda: “Er zitten een aantal grote projecten aan te komen, waar we nu nog niets over kunnen zeggen.” Paul: “Ik hoop dat we als een vuurpijl nog verder de lucht in mogen vliegen. Ik geloof in de nieuwe dingen waar we mee bezig zijn, dus het zou zomaar kunnen.”
We ronden het gesprek af en gaan nog even naar buiten om foto’s te maken. Als we naar buiten lopen zien we ineens ook hun gouden plaat. Niet op een grote wand, maar gewoon gemonteerd aan de binnenkant van de voordeur…  Zo kan het ook!