Nel Kars 1

Nel Kars

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Backstage

Hotspots editie 25

Cultureel Centrum Putten heeft een jubileum te vieren. Al twintig jaar verzorgen zij culturele voorstellingen voor het Puttense publiek. Vorige maand stond actrice Nel Kars (74) op de planken. Ze viert ook een jubileum. Ze speelt al vijftig jaar toneel. En al vijftig jaar doet ze dat het liefst alleen.

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Peter Kars

Het was zaterdagmiddag en die avond stond Nel Kars op het Puttense toneel met haar solovoorstelling Buigen voor Oranje, geschreven door Ton Vorstenbosch en geregisseerd door René Retèl. De afgelopen decennia zette de actrice al diverse portretten van Oranjevorstinnen neer en ter gelegenheid van haar vijftig jarig jubileum reist zij nu met deze komedie door het land, die gaat over de 18e verjaardag van koningin Juliana.

Lichtfilters in haar tas

We hebben om 13:00 uur afgesproken. Op het parkeerterrein staat een grote witte transporter. Het vervoer van Nel. Als ik binnenkom hoor ik al geklets op het toneel, dus ik loop maar meteen richting de stemmen. Nel is druk in de weer met het licht. De technicus klimt op de trap en Nel haalt de juiste kleuren filters uit haar tas. De actrice is razend enthousiast dat ik een artikel over haar wil schrijven, want ook voor de publiciteit zorgt ze grotendeels zelf. “En dan is dit toch leuk meegenomen!”

De groene salon

Terwijl Nel me vertelt waar het stuk over gaat, is ze zelf druk in de weer met het uitpakken van de attributen. Er hangt een groen gordijn, op de grond ligt een groen tapijt, er staat een stoel en een vaas met pauwenveren. “De hele voorstelling speelt zich af in de zogenaamde groene salon van Paleis Noordeinde. Een antichambre waarin de verschillende personages die ik speel zich één voor één even afzonderen.”

De voorstelling gaat over de avond van 30 april 1927. In Paleis Noordeinde verzamelen de gasten zich voor een galadiner voor de 18de verjaardag van de kroonprinses, Juliana. In heel Nederland wordt dat uitbundig gevierd als een mijlpaal voor de Nederlandse monarchie. Een van de aanwezigen is een Javaanse sultanszoon. De vraag die centraal staat in het stuk is: zal de sultanszoon buigen voor Oranje? Tijdens een epiloog van koningin Wilhelmina komt daar een onverwacht antwoord op.

Verkleden

In totaal speelt de actrice acht aktes, waaronder de rol van koningin Wilhelmina. Na iedere akte komt zij terug als een ander persoon. En dat betekent dus snel van het podium af hollen, omkleden, andere pruik of hoed op en dan snel weer het podium op voor de volgende akte. Nel neemt me mee naar haar kleedkamer. Er staat een kledingrek met verschillende jurken en kostuums. Er staan acht paar schoenen, heel veel sieraden, en accessoires. De kostuums ontwerpt Nel ook zelf. “Ik ben brutaal op de naaimachine, maar ik krijg wel hulp bij het maken.”

Planning

Dan moeten we weer even terug naar het toneel, want ze wil me ook nog even de computer laten zien die in de coulissen staat, waarmee ze het geluid instart. Er ligt een klein brilletje bij. “Anders kan ik het niet goed lezen.” En ze vraagt de technicus of hij er nog even een spotje op de tafel wil richten. Dan is het tijd voor een koffiepauze. Nel heeft lekkere koeken meegenomen en onder de koffie kletsen we nog even over haar vijftigjarige carrière en de bekende klasgenoten die ze had op de Amsterdamse Toneelschool zoals Jacques Commandeur en Willem Nijholt.

Na de koffie gaat ze nog even het lichtplan doornemen met de technicus zodat hij weet op welk moment hij welke lampen aan moet zetten. Omdat Nel nog zo veel te doen heeft, neem ik afscheid en als ik ’s avonds in de zaal zit, kan ik alleen maar heel veel bewondering hebben voor deze actrice. Iedere voorstelling is ze zo’n twaalf uur aan het werk. Vanaf twaalf uur ’s middags is zij in de weer op locatie en vaak komt zij pas na middernacht weer thuis. En nooit met tegenzin. Het plezier straalt eraf.

Nel Kars is komend theaterseizoen weer op diverse plekken in het land te zien met haar solovoorstelling Buigen voor Oranje.