Marijke Helwegen 1

Marijke Helwegen

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Jeugdige zestiger

Hotspots editie 29

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Nick van Ormondt

Marijke Helwegen (63) is jarenlang het boegbeeld van de Nederlandse cosmetische chirurgie geweest. En dat terwijl ze, naar eigen zeggen helemaal niet zoveel heeft laten doen. ?“Op mijn 45e een ooglidcorrectie, op mijn 47e een borstvergroting en op mijn 50e een facelift. Dus waar hebben we het over?” Marijke Helwegen bezorgt me tijdens het hele gesprek een glimlach. Ze blijkt er niet alleen goed uit te zien, maar heeft ook een sprankelende persoonlijkheid: wat een gezellige kwebbel!

Wat doe jij zelf om jong te blijven?

“Wat is jong? Jong is natuurlijk heel relatief. Jong betekent eigenlijk dat iemand een jonge uitstraling heeft, charisma heeft. En dat heeft zeker niet alleen te maken met uiterlijk. Het heeft veel meer te maken met beweging, mimiek, hoe kom je over? Dus jong is voor mij eigenlijk de balans tussen de binnen- en de buitenkant. Het heeft heel veel te maken met uitstraling en charisma. Die extra dimensie die iemand heeft.”

Hoe zorg je dan dat je charisma hebt?

“Wat ik zelf doe, is proberen midden in het leven te staan. Veel lezen, me ontwikkelen, naar goede programma’s kijken als Pauw & Witteman, Nieuwsuur, lezen op internet, met jeugd omgaan. Ik spreek geregeld op scholen en universiteiten en door in conclaaf te gaan met mensen, of die nou jong zijn of oud, ontwikkel je jezelf. En daarnaast probeer ik me dus ook goed te verzorgen. Dus uiterlijk, maar ook geestelijk en emotioneel. En ik sta open voor kritiek.”

Is open staan voor kritiek ook belangrijk?

“Ja, daardoor groei je. Als je aan iemand vraagt wat hij er van vindt en hij zegt dat hij het anders zou doen en het blijkt dat meerdere mensen dat zeggen, dan kun je het in ieder geval eens in ogenschouw nemen.”

Krijg je vaak kritiek?

“Nederlanders zijn calvinistisch. Hier willen ze heel graag een stempeltje op iemand drukken. Ik kan super serieus zijn, zo spreek ik heel veel in kerken over allerlei onderwerpen. Maar ik kan ook heel blij zijn. Laat ik het anders zeggen… Het kind in mij is nog aanwezig. Als ik door de tuin wil huppelen, dan doe ik dat.”

Maar je hebt dus ook een serieuze kant?

“Ja, zeker. Die kant hoort ook bij mij. In mijn speeches doe ik gek en grappig, maar ik gooi er ook altijd heel veel serieuze, emotionele en moeilijke dingetjes in, zodat mensen helemaal door elkaar gehusseld worden. Dan heb ik het idee dat ik wat neerzet van mezelf. En ik durf me daarbij ook kwetsbaar op te stellen, want ik heb ook mijn zwakke momenten en tegenslagen gehad in het leven. Ik heb ook voor dingen moeten vechten, dus dat laat ik zien, maar daarnaast dus ook mijn grappige kant. Het is toch saai als je van mensen maar één kant ziet?”

Je bent bekend om je uiterlijk. Vind je het daarom extra belangrijk je andere kant te laten zien?

“Dat vind ik een hele goede vraag, want toen ik achttien jaar geleden ingehuurd werd om de PR te doen voor cosmetische chirurgie, heb ik me best wel opgewonden. Ik had voor die tijd een goede carrière opgebouwd, maar mensen ?zagen mij toen alleen als iemand die met uiterlijk bezig was. Ze wisten niet eens dat ik tegen een forse betaling de PR en marketing deed, nee ze dachten dat ik een cliënt was. De oppervlakkige roddelbladen dachten dat ik een soort Lolo Ferrari was, die zich liet oppimpen en opblazen. Maar dat klopte helemaal niet. De vader van Robert Schoemacher heeft mij benaderd omdat ik een eigen acquisitiebureau had en zij zochten een vrouw die er goed uit zag en goed kon spreken voor groepen. Ik moest te zijner tijd natuurlijk zelf iets laat doen, want ik was geen arts en moest in ieder geval ervaringsdeskundige zijn, wilden mensen iets van me aannemen. Maar ondertussen moest ik me steeds verdedigen voor Jan en alleman, die met de vinger naar mij wezen. Dat vond ik uitermate vervelend. Maar dat is ook een kwetsbaarheid van mij… Als je heel stevig in je schoenen staat dan raakt je dat niet, maar ik vond dat in ieder geval heel vervelend.”

Wat heb je er aan gedaan om dat beeld te veranderen?

“Ik heb er bewust voor gekozen om in allerlei programma’s te gaan. Daar waren gekke programma’s bij als Jensen, maar ook Nova en Knevel en van den Brink, 24 uur met, Villa Felderhof, Pavlov, heel veel. Ik heb toen meerdere kanten van mezelf laten zien en nu gaat dat heel goed. Er staat nu zoveel leuks en positiefs van mij op internet, dus dan veranderd dat beeld. Nu zien mensen ook dat ik heel veel humor en zelfspot heb. Dan zien mensen dus dat er meer in dat hoofd zit, dan alleen botox.”

Nu gaat het in de media meer om jouzelf.

“Sinds een jaar of zes gaat het heel goed. Ook het AMC en allerlei bedrijven vragen me nu om te komen spreken. En dan willen ze beide kanten van me zien. Met name de humor, dat andere weten ze inmiddels wel.”

Wat doe je aan uiterlijk verzorging?

“Ik laat drie keer per jaar botox spuiten om mijn ogen, op mijn voorhoofd en tussen mijn wenkbrauwen. Verder doe ik op cosmetisch vlak helemaal niets. Dat is erg weinig, want ik ben wel drieënzestig. Ik gebruik alles van Weleda. Dat vind ik een eerlijk merk. En verder gebruik ik, je zult het wel raar vinden, banaan of mango. Daar maak ik een papje van en smeer ik op mijn gezicht. Nou… Als een perzik! En in het verleden heb ik dus wat ingrepen ondergaan. Op mijn 45e een ooglidcorrectie, op mijn 47e een borstvergroting en op mijn 50e een facelift. Dus waar hebben we het over?”

Hoe was jij toen je jong was?

“Ik was een mooi meisje. Had lang blond haar. Mooi, maar minder zelfverzekerd dan nu. Het zou ook niet goed zijn als dat andersom was natuurlijk, maar ik was wel kwetsbaar. Heel ambitieus, maar ook onzeker. Dus dat is een moeilijke combinatie. Ik heb uiteindelijk wel bereikt wat ik wilde. Dat entertainen wat ik nu doe en dat optreden dat vind ik leuk. Iets openen, een lintje doorknippen, dat zijn ?dingen die naadloos bij mij passen.”

Vind je het erg om ouder te worden?

“Qua zelfverzekerdheid vind ik het heerlijk. Tot nu toe voel ik me nog steeds heel goed, maar op het moment dat je niet meer goed kunt lopen en je slecht ter been raakt, dan wordt het een ander verhaal. Ik vind het qua uiterlijk niet zo erg, al zie je natuurlijk dat de huid wat dunner wordt en je ziet het aan armen en benen. Ik ben heel slank, heb maatje 34/36, maar je gaat wel zien dat je ouder bent en dat neem ik maar op de koop toe. Dan denk ik ja, als je een goed jurkje of rokje aandoet, wat maakt het dan uit? Dan kun je er als iemand van zestig ook goed verzorgd uitzien. ?Het gaat er vooral om hoe je je voelt.”