Liza Sips 1

Liza Sips

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

kijkt met voldoening terug op tijd bij ‘GTST’

Hotspots editie 13

Tekst: Marco Jansen
Fotografie: Henk Merjenburgh

Al sinds haar tweede levensjaar was ze regelmatig te zien als kindermodel in commercials en reclamebladen en als tiener verwierf ze gastrollen in verschillende televisieseries. Haar echte doorbraak beleefde ze in 2007, toen ze op 16-jarige leeftijd werd gecast door de makers van Goede Tijden, Slechte Tijden. Na drie spannende auditierondes kreeg ze de rol van Vicky Pouw toebedeeld. Sindsdien is het leven van de Harderwijkse ingrijpend veranderd.

Modeshows

“Mijn ouders hadden mij ingeschreven bij een kindermodellenbureau”, vertelt de nu 19-jarige Liza over de eerste stappen die ze als peuter zette in de wereld van glitter en glamour. “Ik had toen een bos pijpenkrullen en het was in eerste instantie vooral bedoeld als grapje. Maar al snel werd ik heel fanatiek. Als ik kon kiezen tussen een feestje of een opdracht, dan ging ik vaak voor het laatste. Maar op het schoolplein ging het verhaal rond dat ik moest, dat ik gepusht werd door mijn ouders. Dat was absoluut niet zo: ik vond het zelf heel erg leuk. Ik mocht modeshows lopen voor kinderkleding van Oilily, C&A en O’Neill en was als kind in diverse commercials te zien.”

Talent op school

Toch had Liza aanvankelijk niet echt door dat ze ‘anders’ was dan de andere kinderen. “Ik heb een normale kindertijd gehad.” Bij RSG het Slingerbos, waar Liza de Havo ging doen, kon ze gebruik maken van het programma Talent op School. “Ik kreeg dan toestemming om audities te doen en hoefde niet elke les aanwezig te zijn. Ik heb daardoor een mooi cv op kunnen bouwen, maar mensen kregen er ook snel een mening over. Anderen die auditie deden, vroegen of ik op school gezegd had dat ik ‘ziek’ was, maar dan zei ik dat ik mocht. En klasgenoten vonden het soms wel een beetje zuur. Maar mijn echte vrienden hebben het altijd wel heel leuk voor mij gevonden. Zij waren trots, keken de uitzendingen en gunden me alles. Dat was wel belangrijk voor mij.”

Familie

Liza heeft ook veel steun gehad van haar familie en met name haar moeder. “Ik heb altijd in Harderwijk gewoond en als ik ergens heen moest, crossten mijn moeder en ik heel Amsterdam door. Zij hielp mij dan met de tekst. Voor een rol van een 16-jarige nodigden ze vaak mensen van 21 uit. Ze zei dan altijd dat ik geduld moest hebben. En ze heeft het voorspeld, want ineens kwam ‘Goede Tijden’ voorbij!”

Goede Tijden

Dat gebeurde op het moment dat Liza voor haar Havo-examen stond. “Het was een spannende tijd, want ik stond er goed voor, maar moest nog zien of ik het zou halen. Ik moest steeds tot 12 uur naar school, daarna met de trein en bus naar Aalsmeer om te acteren en om 10 uur ’s avonds weer naar huis. Op de set zat ik met mijn schoolboeken en op school met de scripts. Maar door de medewerking van school en de planning van GTST heb ik alles goed kunnen combineren en efficiënt kunnen werken.”
De dag dat ze de rol kreeg, herinnert Liza zich nog goed. “Ik moest bij de grote baas, uitvoerend producent Gert-Jan van Dalen, op kantoor komen en mijn contract tekenen. Mijn vader vroeg zich af of ik niet beter een opleiding kon gaan volgen, maar tijdens een rondleiding bij Endemol werd al snel duidelijk dat ik in goede handen was. Voor mij was het een groot iets, want ik keek vroeger zelf naar de soap. Daar liepen mijn helden en ik kon me bijna niet voorstellen dat ik daar tussen zou komen, aangezien de groep ook ontzettend hecht was. Dat was nog spannender dan het spelen zelf. Maar de acteurs vonden het juist fijn dat er een nieuw iemand in de serie kwam. Tijdens mijn examens leefde iedereen op de set enorm mee en toen ik geslaagd was, waren ze heel blij voor me. Dan besef je dat je er echt bij hoort.”

Herkenning

Liza ziet verschillen maar ook overeenkomsten tussen haar eigen karakter en dat van Vicky Pouw, het personage dat ze vanaf mei 2007 gedurende twee jaar heeft gespeeld. “Vicky was een brutaal meisje met gekke ‘punky’ kleding, die ik zelf eigenlijk helemaal niet mooi vond. Ze woonde in een kraakpand en stal uit Hotel de Rozenboom. Ze wist wat ze wilde en was in het begin heel stoer, maar ze werd steeds onzekerder. Zo wilde ze zangeres worden, maar had ze podiumvrees. Daarin herken ik wel wat van mezelf, hoewel ik geen angst heb. Ook ik wil achter mijn droom aangaan. Het acteren geeft weinig zekerheid, maar ik wil er wel voor gaan.”

“In het begin speelde ik in een schoolset, maar toen het personage ouder werd, werd het allemaal ook serieuzer. Vicky is in een miljoenenlandhuis geëindigd. Op het eind ging het helemaal mis en ze ging aan de coke. Haar dal was eigenlijk mijn hoogtepunt: ik vond dat leuk om te spelen. De verhaallijn was namelijk al een tijd langdradig en er zat niet meer zoveel pit in de rol. Als ik alweer in de bibliotheek aan de thee zat met mijn oma (gespeeld door Willeke Alberti) vroeg ik me wel eens af of dit het nou was. Ik hield privé weinig tijd over en dan wil je wel een leuke verhaallijn.”

Het leven na GTST

Dat de makers van de soap in april 2009 zeiden dat er een einde zou komen voor Liza in GTST, was voor haar dus geen verrassing. “Ik begon zelf ook een beetje onrustig te worden. Twee jaar is ook best lang, want het was keihard werken. Na anderhalve dag repeteren moesten we in drieënhalve dag vijf uitzendingen draaien. Maar het waren de twee leukste jaren van mijn leven. Ik heb er een heleboel aan te danken.”
Liza hoefde na haar vertrek bij GTST niet lang te wachten op een nieuwe baan. “Ik ging weg en werd gelijk gebeld door kinderzender Nickelodeon. Ik mocht een leuke spelletjesshow in de ochtend presenteren. Ook heb ik onder andere een aflevering in Flikken Maastricht gespeeld en heb ik stemmen ingesproken voor enkele films. Nu volg ik workshops, presenteer events en doe ik vooral veel audities. Maar ook in de televisiewereld is het wat rustiger, want het is al een paar keer gebeurd dat ik hoorde dat ik de rol kreeg, maar dat de serie niet doorging omdat er geen geld was.”

Weekend in Harderwijk

Liza woont nu in Amsterdam in een appartement en komt af en toe in het weekend terug naar Harderwijk. “Om even bij te komen van de hectiek of zoals laatst om mijn rijbewijs op te halen. Maar ik kom er vooral voor mijn rust en om niets te doen. Amsterdam is bruisend en ik heb de mazzel dat ik op de leuke feestjes kan komen. Het is verleidelijk om ze allemaal af te lopen, maar je moet ook investeren in het opbouwen van een goed en groot netwerk van regisseurs en producenten. Dat is het allerbelangrijkst.”

Vrienden

“Ik ben snel ‘oud’ geworden, doordat ik al op mijn zestiende in een keiharde volwassen wereld terecht ben gekomen, waarin je voor jezelf moet opkomen. Het is een cliché dat glitter en glamour alleen maar leuk is, maar het is soms wel een beetje achter de ellebogen. Maar ik ben nuchter genoeg om niet alles tot me te nemen. Ik heb nog wel drie vriendinnetjes uit mijn schooltijd, die ik wel eens meeneem naar een glamourfeest. Het is niet zo dat ik de anderen heb laten vallen, maar iedereen gaat zijn eigen weg en ik heb nu ook andere vrienden. Het zijn de acteurs en presentatoren waarmee ik werk en ze zijn allemaal rond de dertig. Ik heb gemerkt dat als je in GTST speelt, het met de bekendheid heel snel gaat. Ik waardeer het dat ik in Harderwijk op een terras inmiddels weer lekker mezelf kan zijn. Blijven acteren is iets wat ik echt graag wil. Als ik het kan combineren met presenteren, zal ik een gelukkig mens zijn.”