Leco van Zadelhoff 1

Leco van Zadelhoff

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Zijn passie

Hotspots Editie 8

Op zesentwintigjarige leeftijd verhuisde Leco naar Amsterdam. Na jarenlang van Harderwijk naar Amsterdam te hebben gereisd voor zijn opleiding, kwam hij in contact met Angela Groothuizen, die hem woonruimte aanbood in haar huis. “Door Angela leerde ik op een heel veilige manier Amsterdam kennen. Ik kwam uit een veilig nest, ?en ze heeft me bij veel mensen geïntroduceerd. ?En laat ik het zo zeggen: het is natuurlijk best prettig om mij in huis te hebben,” grijnst Leco. “Gelukkig waren er veel mensen die in mij geloofden, waaronder Joop Braakhekke. Joop zei: ‘Eén ding Leco, jij hoeft nooit moeilijk te doen over eten, je kunt iedere avond bij ons een hap mee-eten.’ Daardoor is een enorme band ontstaan. Inmiddels vier ik alle verjaardagen, presentaties en andere feestelijkheden in Le Garage.”

 

Bestaat jouw cliëntele alleen uit BN’ers?

“Ik heb geen salon maar een studio aan huis waar ik alles voorbereid. Ik doe een aantal mensen vast, en daarvan is wel een groot gedeelte bekend ja. ?Het uitgangspunt van mijn carrière was om haar en make up te doen voor film, video en televisie. Ik heb nooit geambieerd om een kapsalon te beginnen. Doordat ik  me op een bepaald vakgebied heb gericht werk je automatisch met modellen of de zogenaamde bekende Nederlanders. Maar daar slippen af en toe wel wat onbekende mensen tussendoor hoor.”

 

Dus ook voor de gewone sterveling ben je bereikbaar?

“Ja hoor, ik ben te boeken, maar dan kom je in een heel ander traject dan dat de meeste mensen gewend zijn. Men komt terecht bij mijn kantoor waar ze de aanvraag in behandeling nemen en kijken wat de mogelijkheden zijn. En het moet wel iets heel bijzonders zijn, anders kun je naar elke kapsalon gaan. Vervolgens kijken we wanneer het in te plannen valt. Maar het merendeel van de mensen wil zoiets op korte termijn en dat laat mijn agenda gewoon niet toe.”

 

Je bent in Harderwijk in een kapsalon begonnen?

“Ja, ik wist vanaf mijn zevende al wat ik wilde worden, en ben daar altijd heel doelgericht mee omgegaan. Dus op mijn zestiende had ik in plaats van een vakantiebaantje in het Dolfinarium of in de horeca zoals veel van mijn leeftijdsgenootjes, een baantje bij een kapsalon. Onder andere heb ik bij Gert Agterberg gewerkt. Vervolgens ben ik naar Zwolle gegaan en van daaruit naar Amsterdam. En hier wil ik nooit meer weg. Ik denk met veel plezier terug aan Harderwijk maar ik denk met nog veel meer plezier terug aan de periode dat ik in Amsterdam kwam wonen.”

 

Nooit meer weg uit Amsterdam?

“Nee absoluut niet! Ik voel me echt een Amsterdammer. Ik reis héél veel en ik heb elk continent op de wereld wel gezien, ik ben gek op reizen maar ik vind het het allerleukst om weer in Amsterdam te komen. Het is een heel inspirerende stad met veel positieve energie, het is heel mixed, multiculti. Ik voel me hier goed, ?ben heel druk maar dat is ook mijn drive, en die drive moet gevoed worden. De stekker is deze stad.”

 

Wat vonden je ouders van het feit dat je zo graag kapper wilde worden?

“Mijn vader is heel makkelijk, die vond alles goed, mijn moeder daarentegen stond natuurlijk niet meteen te trappelen bij het idee dat haar zoon kapper zou worden. Mijn broers studeerden en het was toch wel heel wenselijk dat ik dat ook zou doen. Daar kon ik me wel iets bij voorstellen. Maar ik ben opgevoed in een heel leuk open gezin met duidelijke waarden en normen en we hebben geleerd dat als je iets wilt, je het zelf moet doen in het leven, een ander zal het niet voor je doen. Dat heeft geresulteerd in drie heel succesvolle kinderen binnen ons gezin. Mijn oudste broer woont in Singapore en is directeur van een groot bedrijf en mijn jongste broertje is heel succesvol geworden in de geluidsbusiness, waarbij ik hem soms nog wel tegenkom.”

 

Kun je elke vrouw mooi maken, is succes gegarandeerd?

“Ja! Ik denk dat ik met elke vrouw iets kan. Ik hou van een droomwereld, ik maak van elke vrouw een prinses. Dat vind ik fijn, ik hou ervan om iemand dat stukje meerwaarde te geven. En dat zit ‘m niet alleen in iemands haar, make-up of styling, maar onder andere ook in combinatie met een gesprek. Natuurlijk is uiterlijk niet het allerbelangrijkste, gezondheid en geluk zijn veel belangrijker, maar uiterlijk kan er wel toe bijdragen. Uiterlijk doet wat met je, en als je je prettig voelt van binnen, straal je dat uit. Als dat veroorzaakt kan worden door mooi opgemaakt te zijn en je haar lekker te hebben zitten, nou ja dat scheelt een therapeut en een hoop pillen.”

 

Is Nederland groot genoeg voor je?

“Ja. Kijk ik werk al heel veel in het buitenland, ben veel in Parijs en Amerika voor Franse of Amerikaanse opdrachtgevers. Als ik wil kan ik dat uitbreiden, maar je moet niet vergeten dat ik heel erg verknocht ben aan Nederland. Gemiddeld reis ik per maand tien dagen, genoeg om in te zien dat het buitenland ook niet alles is. Wat ik wel jammer vind is dat Nederlanders zo nuchter zijn. We zijn een beetje het ‘wash & go’ land. Veel vrouwen komen onder de douche vandaan en laten de rest maar zitten. Maar het haar is een sieraad en daar moet je wat aan doen. Eigenlijk moet je goed haar twee keer in de week laten föhnen. En er is heus wel al veel veranderd, maar je kunt ons land nog steeds niet vergelijken met Frankrijk of Italië.”

 

Wat vind je van plastische chirurgie?

Dat vind ik heel moeilijk, natuurlijk adviseer ik mensen daar wel in, maar dat is één op één en dat zal ik nooit aan de grote klok hangen. Ik vind dat mensen het zelf moeten weten, maar je moet wel altijd goed om je heen kijken wat de verschillende mogelijkheden zijn en je altijd heel goed laten voorlichten. Als je datgene wat je bent niet in de spiegel terugziet, dan zijn er best mogelijkheden om dat weer een beetje in balans te brengen. Ik houd zeker niet van die glad getrokken koppen. Maar het kan soms heel prettig zijn de natuur een handje te helpen. Als het maar goed gebeurt, ?ik ken mensen die compleet door de brievenbus zijn getrokken, maar waar je het niet aan ziet.”

 

Je bent altijd bezig om vrouwen mooi te maken, vrouwen kunnen totaal getransformeerd worden, zou je zelf vrouw willen zijn?

“Nee, absoluut niet. Ik denk dat je dat ook wel aan mij ziet, ik vind het heerlijk om man te zijn, daardoor kan ik dit vak ook beter uitoefenen. Er zijn een aantal klanten cq vriendinnen die zeggen, ’Leco, ik zou toch zo’n hekel aan je hebben als jij vrouw zou zijn geweest!’ Dat kan ik me goed voorstellen. Connie Breukhoven zei vroeger: ‘Als jij een vrouw was, dan zou je mijn worst enemy zijn.’”

 

Je hebt een vaste relatie, hoe sta je tegenover het huwelijk?

“Oh, daar ben ik heel ouderwets in. Trouwen is iets voor man en vrouw en niet voor homo’s. Maar we hebben wel een kind van drie jaar. Ze is zijn dochter, en ik heb mijn nieuwste boek aan haar opgedragen ‘Mooier’. Uiteraard is ze is al helemaal into de lipstick, rouge en dergelijke, ha, ha, I created a monster, ?ben ik bang. Maar even serieus, ze is een absolute weelde voor ons, best of both worlds, en ze is het beste wat me ooit is overkomen.”