KOOT! 1

KOOT!

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Een jongensdroom

Hotspots Editie 9

Gitarist Corné van Dijk en zanger Barry Koot uit Putten zijn uiteraard in de zevende hemel.

“We proberen elkaar wel met beide benen op de grond te houden hoor, zegt Barry. Maar het is prettig dat er mensen zijn die ons professioneel begeleiden. Zo is het nummer ‘Sometimes’ geschreven door ons en mijn broer Duncan, maar her en der is het een klein beetje gepolijst door producer Bart Erkelens, zonder dat ons gevoel bij het nummer verloren is gegaan. Uiteindelijk liggen alle eindbeslissingen bij ons, maar worden de grote lijnen van de koers die we gaan varen door de maatschappij uitgezet. De invulling van de band is daar een goed voorbeeld van. Er zijn door de platenmaatschappij mensen gezocht voor audities en wij hebben uiteindelijk besloten op wie de keuze viel. Het gevolg daarvan is dat we met vijf mannen werken waarvan er twee van het conservatorium en drie van de rock academie komen. Je kunt je voorstellen hoe geweldig dat gaat! Nu zijn we met elkaar keihard aan het repeteren voor de optredens.”

Spelen jullie alleen eigen nummers, en hebben jullie die nummers ook zelf geschreven?

“Voornamelijk spelen we eigen repertoire,” zegt Corné. We schrijven al onze liedjes zelf waarbij we onze inspiratie halen uit alledaagse dingen die we zelf ervaren. Geen zoetsappige liedjes en teksten, maar pop-rock wat vaak door anderen wordt vergeleken met muziek van REM, Kane en Di-rect. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het stemgeluid van Barry.
Maar het is toch uniek als mensen zich door een liedje als ‘Sometimes’ enorm geraakt voelen. Daar krijg je wel kippenvel van.”

Jullie zijn gelijke partners, maar de rolverdeling naar buiten toe is dat Barry op de voorgrond staat en Corné meer op de achtergrond. Voelen jullie je prettig in die setting?

Corné reageert lakoniek: “Kijk, je hebt in elke band een duidelijk gezicht van een band nodig. Barry zingt en is daarmee de frontman van de band. Ik hoef zelf niet zo nodig voor de camera, Barry voelt zich daar veel prettiger bij.”
“Dat is waar,” zegt Barry, “maar het is een wisselwerking. Over het algemeen treedt Corné tijdens interviews veel meer op de voorgrond dan ik.”

Wat staat er op de planning?

“We zijn nu try-outs aan het doen voor poppodia in o.a. Groningen en Weert waar we met de band bijna een uur lang optreden. De volgende single zal waarschijnlijk in oktober uitkomen, afhankelijk van hoe lang ‘Sometimes’ nog doorloopt. Op dit moment wordt die nog volop gedraaid. Na de tweede single gaan we aan de slag met het album, waarvoor we inmiddels al heel veel materiaal hebben aangeleverd bij onze producer.”

Jullie zijn al lekker bezig, maar stel jullie worden wereldberoemd…

-“Wel ja, dat gaat gebeuren hoor!” reageert Corné.
….en krijgen 30 seconden de aandacht van de wereld wat zou je zeggen of doen?
Barry hoeft er niet lang over na te denken en zegt: “Ik zou aandacht willen vragen om een groot festival te organiseren voor arme weeskinderen in Indonesië. Ik heb Indonesisch bloed en zou graag geld voor die kinderen inzamelen.”
Corné: “Ik zou willen zeggen dat men zijn naasten lief moet hebben als zichzelf, zonder de Christelijke boodschap over te dragen. Er gebeuren zoveel rare dingen in de wereld waar ik zo mijn vraagtekens bij heb! Respecteer en waardeer elkaar en maak er wat moois van.”

Er gebeuren inderdaad rare dingen in de wereld, ver weg of dichtbij. Wat is voor jullie belangrijker, veiligheid of vrijheid?

Corné antwoordt resoluut: “Vrijheid. In wezen ben je nergens veilig. Ik heb in het verleden veiligheid als heel betrekkelijk ervaren. Kijk bijvoorbeeld naar Koninginnedag. Er rijdt een Suzuki tegen de Naald in Apeldoorn, qua veiligheid is er alles aan gedaan. Vrijheid is iets moois, dat moeten we koesteren.”
“Hierin zijn we elkaars tegenpolen,” zegt Barry. “ Ik vind veiligheid belangrijker. Zonder mijn zekerheid, mijn achterban, familie, voel ik me niet veilig. Dat heb ik nodig, dat vormt mijn basis.”

Tot slot, welk mens bewonder je het meest?

“Mijn vader,” antwoordt Barry onmiddellijk. “Hij heeft leukemie en we weten niet wat zijn toekomst is. Maar ik vind het bewonderenswaardig hoe hij met zijn ziekte omgaat. Waarschijnlijk had ik je vijf jaar geleden een ander antwoord gegeven, maar nu zeg ik recht uit mijn hart, mijn vader.”