Koos van Dijk 1

Koos van Dijk

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Brood aan elke muur

Hotspots editie 31

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Het is alweer twaalf jaar geleden dat Herman Brood een eind maakte aan zijn leven. Maar voor Koos van Dijk, de manager van Herman, leeft de rocker en kunstenaar nog steeds. “Ik heb Herman beloofd dat ik hem in leven zou houden. Als we niet meer over hem praten, dan pas is ‘ie echt dood.”

Koos zorgt er tot de dag van vandaag voor dat er over Herman wordt gesproken. Zo houdt hij zich nog steeds bezig met de verkoop van Hermans kunstwerken. “Hermans werk is nog steeds populair. We verkopen via de website Hermanbroodart.nl reproducties in beperkte oplage die je kunt laten afdrukken op ieder gewenst materiaal of formaat. Zo is de prijs voor velen een stuk aantrekkelijker en voldoen we aan Hermans grote wens: aan iedere muur een Brood. Omdat er geen nieuw werk meer gemaakt wordt, ligt de prijs van de originele werken nou eenmaal wat hoger.”

Meisjes met schilderijen

“Er duiken trouwens nog steeds originele werken op, die we nog niet kenden. Herman was iemand die veel weggaf. Er zijn heel wat meisjes met een schilderij naar huis gegaan. Stel dat jij nu een interview met hèm had gehouden, dan weet ik zeker dat hij iets voor je had getekend. Of als je hem ergens was tegengekomen en een gezellige avond met hem had doorgezakt, dan nam hij je mee naar zijn atelier en maakte hij een schilderij voor je. Hij heeft dus veel werken achter mijn rug om gemaakt, waardoor ik niet alles ken, maar ik herken wel meteen of iets echt is of namaak. Hoe? Ja, als ik dat ga vertellen dan hebben de vervalsers weer een verbeterpuntje, dus dat houd ik lekker voor me.”

Doek met een ziel

Van alle bekende kunstenaars die ons land heeft voortgebracht is het werk van Brood misschien wel het vaakst vervalst. Koos is inmiddels dan ook een getraind ‘herkenner’ van echt werk: “Marktplaats staat vol met die rotzooi. Maar het grappige is dat Herman het zelf helemaal niet erg vond dat hij vaak gekopieerd werd. Hij zag het als een compliment, want alleen bekende kunstenaars worden gekopieerd. Als anderen dachten dat het zijn werk was, vond hij dat prima. Aan iedere muur een Brood tenslotte. Het vervalsen lijkt makkelijk, want Herman schilderde heel kinderlijk. ‘Dat kan m’n nichtje ook’, werd wel eens gezegd. Dat vond hij dan ook weer een van de mooiste complimenten die hij kon krijgen. Hij schilderde vanuit zijn gevoel. Elk doek heeft een ziel. Er zit soul in zijn werk. Zo zie je maar, een echte kunstenaar heeft helemaal geen diploma nodig.”

Zijn mooiste werk

“Het mooiste werk van Herman vind ik Home Alone.” Het schilderij hangt net als heel veel andere werken van Herman in het Amsterdamse Art Hotel, waar we dan ook met Koos hebben afgesproken. Hij laat het meteen zien. “Kijk, het hangt boven de tafel waar het brood wordt geserveerd. Mooi he! Brood boven brood. Op het doek zie je Herman als oude man, zonder gebit en met een ingevallen mond. Hij ziet er ongelukkig uit. Naast hem staat een schemerlamp. Dit is een toekomst die hij niet wilde. Oud en eenzaam. Daarom is hij gesprongen. I did it my way. Ik vind het zijn doek met de meeste emotie in zich.”

Een leven zonder Herman

“Of ik Herman mis? Wauw.” Koos is even stil en vult zijn antwoord dan aan: “Ja. Ik mis zijn humor, zijn oneliners, zijn uitwerking op mij. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik hem heb mogen kennen… Wij waren Yin en Yang. Donker en licht, ja en nee. Of ik ons vrienden zou noemen? Nee, dat niet. Wij waren meer dan dat. Onze band ging dieper. Als familie, als broers. Of eigenlijk meer als een huwelijk. Een Wild Romance, dat was het. Het ultieme liefdesconcept, een liefde die niet onder controle te houden is. Dan ben je zo gemotiveerd en weet je het zo zeker. Dat hadden wij op een zekere manier ook. Samen door tot het bittere einde. We hebben ook wel onenigheid gehad hoor. Ik ben een beetje het boerentype, ja is ja, nee is nee. In 1991 was ik even klaar met ‘m en scheidden onze wegen. Maar na een half jaar ging de deurbel en stond hij voor m’n deur: “Als ik nou zeg dat je gelijk hebt, is dat genoeg?” Sindsdien werkten we weer samen tot zijn dood.”

“Herman is en blijft een icoon. En mijn opdracht is om hem in leven te houden. Dat vroeg hij me ook. Tijdens de miljoenen kilometers die we samen gereden hebben, al was het dan met humor, heeft hij duidelijk tegen mij gezegd dat hij dat wilde. Hij wist, als we niet meer over zijn kunst praten, over zijn gedichten, we niet meer naar zijn muziek luisteren, dan is ‘ie echt dood. Dus ik zet me er nog steeds dagelijks voor in, zo lang ik kan. Die wens wil ik graag voor hem vervullen.”

Wil je een brood kopen of verkopen?

Geïnteresseerd in een werk van Herman of heb je zelf een Brood die je wilt verkopen? Voor beiden kun je terecht op Hermanbroodart.nl. Naast de verkoop van origineel werk en reproducties, biedt Hermanbroodart.nl namelijk ook de mogelijkheid om jouw kunstwerk van Brood te laten taxeren of voor je te verkopen, zodat jij er geen omkijken naar hebt.