Kim-Lian van der Meij 1

Kim-Lian van der Meij

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Legally Blonde

Hotspots editie 15

Tekst: Lilian van de Kamp – Fotografie: Henk Merjenburgh

V&V Entertainment, het musicalproductiebedrijf van Albert Verlinde en Roel Vente, heeft volop vertrouwen in Kim-Lian voor de hoofdrol in Legally Blonde. “Ik heb natuurlijk al in drie musicals van ze gespeeld: Doe Maar, Fame en Footloose. Ze weten inmiddels wel wat ze aan me hebben en wat ik kan.” Dat is de reden dat Kim-Lian geen auditie hoefde te doen. “Maar ze zijn niet voor de makkelijke weg gegaan. Ik ben kwart Indonesisch en daardoor eigenlijk niet het type dat voor de rol van de blonde Elle Woods gecast zou worden. Ze hadden ook gewoon Chantal Janzen kunnen vragen, dan hadden ze meteen het juiste type gehad. Maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan. Ik ben dolgelukkig met deze rol.” Het hele verhaal draait om Elle Woods, een blondine die gedumpt wordt door haar vriend, omdat hij is toegelaten tot de universiteit en dan niet met een ‘dom blondje’ gezien wil worden. Elle wil bewijzen dat zij niet dom is en gaat rechten studeren.

Praktijkervaring

Zelf heeft Kim-Lian nooit gestudeerd. “Ik ben daar eigenlijk best trots op, dat ik er zonder opleiding ook ben gekomen. Ik heb de HAVO afgerond, omdat ik naar de kleinkunst academie wilde. Ik wist dat ik wilde zingen en acteren en dan moet je toch daar heen. Maar helaas werd ik er niet toegelaten. Ik was toen een jaartje of 17 en echt nog een groentje.” Maar Kim-Lian peinsde er niet over dan maar iets anders te kiezen. “Dat was wat ik wilde en dus ben ik in de praktijk ervaring op gaan doen.
Ik ben acteerlessen, cursussen en zanglessen gaan volgen en zo ben ik er ook gekomen.” Voor deze hoofdrol heeft de zangeres wel extra zanglessen genomen. Deze rol ziet ze als haar grootste uitdaging tot nu toe. “Ik ben echt de leading lady, de musical draait om mij, ik moet de kar trekken. Van begin tot eind moet ik goed zingen. Daar moest ik ook gewoon op trainen.
In het begin raakte ik helemaal buiten adem van zoveel achter elkaar zingen, maar naarmate je dat vaker doet, gaat het steeds makkelijker.”

Mama

In april van dit jaar is Kim-Lian voor de tweede keer moeder geworden en niet lang daarna moest zij haar trainingsschema weer oppakken. “Dat was wel even een omschakeling. Ik heb de laatste maanden van mijn zwangerschap niets meer gedaan en was twintig kilo aangekomen. Dus ik moest weer snel hard gaan trainen om dat er af te krijgen.” Vindt ze het niet moeilijk om nu zo’n volle agenda te hebben en te combineren met het moederschap? “Het is wel pittig, dat zeker, maar ik vind het heerlijk om weer aan het werk te zijn. Ik heb natuurlijk een periode achter de rug waarin ik  zwanger ben geweest, maar ik ben eigenlijk iemand die niet kan stilzitten. Dat is niets voor mij.
Een dag na de bevalling, die overigens heel makkelijk ging, stond ik alweer te stofzuigen en schoon te maken. Ik bewonder de vrouwen die fulltime moeder zijn. Als ik daarvoor zou kiezen, zou er altijd een deel van mij onbevredigd blijven. Dat deel is mijn ambitie.
Dus ja, misschien is het pittig en ik zal waarschijnlijk wel eens vaker met pijn in mijn hart de deur uit gaan, maar ik vind het fijn om mijn eigen ding te hebben.”

Extravert

De vader van haar 2-jarige dochter Ronja en zoontje William is haar vriend Daniël Gibson. De twee kinderen lijken tot nu toe sprekend op de Zweedse muziekproducer. “Qua uiterlijk lijken ze beiden echt op Daniël. Qua karakter kan ik dat van William nog niet zeggen, omdat hij nog te klein is, maar Ronja lijkt op mij. Ze is heel extravert en vindt het leuk om aandacht te krijgen. Ze stapt op wildvreemde mensen af om hoi te zeggen. Wat dat betreft zijn Daniël en ik heel verschillend. Hij is heel introvert en ik ben juist heel outgoing.” Omdat haar vriend Zweeds is, woont het gezinnetje zowel in Zweden als in Nederland. “De komende maanden wonen we uiteraard in Nederland vanwege Legally Blonde.”

Drietalig

Omdat de actrice “niet geweldig” Zweeds spreekt, worden haar kinderen drietalig opgevoed. Kim-Lian en Daniël communiceren onderling in het Engels, dus de kinderen leren Engels, Zweeds en Nederlands. “En dat is best verwarrend soms. Als Ronja iets tegen me zegt, moet ik soms heel goed luisteren of het nou Zweeds is of Nederlands.” Kim-Lian heeft wel echt iets met Zweden. Ze houdt van de natuur en de muziek die er vandaan komt. “Roxette en Abba, dat zijn natuurlijk hele bekende acts en dat is niet voor niets zo.” Maar behalve de muziek zijn er in het land ook wel dingen waar de zangeres van opkijkt. “Het is er vreselijk mooi,  je bent omringd door veel natuur. Je komt er soms uren niemand tegen als je aan het wandelen bent en het is er heel netjes. Iedereen speelt daar politieagentje. Honden moeten bijvoorbeeld aangelijnd zijn, terwijl er zoveel ruimte is. Laat ze lekker rondrennen, denk ik dan. Als je hond in het bos poept en iemand ziet dat, dan komen ze naar je toe of je dat wel even op wilt ruimen… In het bos notabene!” Net als voor Kim-Lian in Zweden, was het ook voor haar vriend een redelijke cultuurshock toen hij in Nederland kwam. “Hier is iedereen recht voor zijn raap. Daniël moest daar wel even aan wennen. In Zweden zeggen ze niet alles wat ze denken.” Kinky, freaky en sexy We zouden het bijna vergeten, maar naast musicalactrice en moeder is Kim-Lian ook nog zangeres. Haar ouders waren dansers en muziek speelde van jongs af aan een grote rol in haar leven. Zo heeft  ze als klein meisje zelfs een keer aan Henny Huisman’s mini-playbackshow mee-gedaan. Kim-Lian als Kim Wilde. Die podiumdrang zat er dus al vroeg in. “Muziek is mijn grote passie.” En die liefde voor muziek uit zich niet alleen op het podium: ze heeft ook een nieuw album klaar liggen. “De planning is even anders gelopen. Ik heb in oktober 2009 de eerste single van mijn nieuwe album uitgebracht en in die clip ben ik best wel een beetje kinky, freaky en sexy. Daarna kwamen we er achter dat ik zwanger was en ik kan je vertellen, dan voel je je niet meer zo sexy en wil je niet met je dikke buik in een kinky pakje optreden. Ik heb toen even gas terug genomen. Vervolgens kwam Legally Blonde dus op mijn pad, waar ik super blij mee ben, maar waardoor ik dus geen tijd heb om mijn album te promoten. Het is af, het is klaar en ligt te wachten tot het juiste moment om het  uit te brengen.” Kim-Lian schrijft zelf ook teksten voor haar muziek, maar meestal doet ze dat samen. “En niet alleen met mijn vriend hoor, (die o.a. voor Within Temptation en Jeroen van der Boom muziek heeft geproduceerd red.) want ik vind het leuk om met veel verschillende mensen samen te werken.”

Uitdagingen

Op haar nieuwe album moeten we dus nog even wachten, maar de komende maanden kunnen we Kim-Lian dus op de theaterplanken zien met onder andere Roy van Iersel, Joey Schalker, Raymond Kurvers en Laura Vlasblom. De actrice is erg te spreken over haar collega’s. “Raymond Kurvers is een hele goede acteur, waarmee ik ook in mijn allereerste musical Home heb gespeeld. Roy van Iersel speelt mijn vriend Warner. Roy en Joey zijn echt op talent gekozen. Ik ben bij de auditierondes geweest en zij waren gewoon de besten.” Een andere tegenspeler van Kim-Lian is de chihuahua Pedro, die de rol van Elle’s hondje Bruiser op zich neemt. “Het is voor mij een hele uitdaging om met een hondje te werken op het podium. Ik heb dat nog nooit eerder gedaan, maar ik denk dat het een hoop spontane acties op kan leveren.”