Katja Schuurman 1

Katja Schuurman

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Return to Sender

Hotspots editie 33

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Return to Sender

“De kerstgedachte betekent voor mij tijd voor elkaar, samenzijn, heel knus. Het geeft een warm gevoel, het huis vol lichtjes, heel gezellig.” De kerstboom van Katja Römer-Schuurman wordt uitbundig versierd met kersthangers en decoratie van Return to Sender, haar stichting die een bijdrage levert aan de bestrijding van armoede in de wereld. En dat vinden wij eigenlijk ook wel een hele mooie kerstgedachte.

Als presentatrice reis je wat af. Welke reis heeft je geïnspireerd tot het opzetten van Return to Sender?

“Ik heb onder andere voor BNN veel reizen gemaakt, maar ook privé. En dan ging ik niet naar luxe vakantiebestemmingen, maar vaak naar plekken waar mensen dag in dag uit moesten vechten om te overleven. Dan zit je na zo’n reis weer in het vliegtuig naar huis en voelt dat zo raar om alles daar weer zo achter te laten. Ik wilde graag iets doen, maar wist niet zo goed wat.”

“Tot ik een jaar of acht geleden in India was. Dat sloeg wat mij betreft alles. Daar was ik bij de onaanraakbaren, dat zijn mensen die buiten het kastestelsel in India vallen. Het enige dat zij mogen doen is met schalen op hun hoofd langs de huizen gaan om de poep op te halen. Ze werden bespuugd en geslagen. Ze maken geen deel uit van de maatschappij. Pure pech, omdat ze in zo’n familie zijn geboren. Officieel bestaat het kastesysteem overigens niet meer, maar officieus dus nog wel. Het was zo verschrikkelijk.”

“Maar ik was daar ook aanwezig bij een project dat die vrouwen een opleiding gaf. Heel simpel, maar ze leerden een vak. Er waren daarbij ook bedrijven die deze vrouwen een kans gaven en in dienst namen. En wat ik zo ongelooflijk vond was dat er jonge vrouwen waren van een jaar of zestien, maar ook vrouwen van zestig jaar, die hun hele leven lang dat werk hadden gedaan. Je zou verwachten dat die vrouwen grote wrok koesterden ten opzichte van wat er was gebeurd in hun leven, maar wat ik daar zag waren mensen die deze kans met beide handen aangrepen vol overtuiging, trots, plezier en blijdschap. Dat vond ik zo ontzettend inspirerend. Die positiviteit en veerkracht. Toen wilde ik zulk soort projecten graag structureel gaan ondersteunen, maar hoe?

“Omdat ik tijdens mijn reizen ook vaak hele mooie producten tegenkwam van producenten die zelf talent hadden, maar wel in armoede leefden, kreeg ik het idee deze spullen te verkopen in Nederland. Volgens mij was hier op de Nederlandse markt wel interesse voor. Het idee was ontstaan: producten uit de armste regio’s van de wereld verkopen in Nederland en de winst die we maken terugsturen om steun te bieden.”

Jullie samenwerking met HEMA was een slimme zet!

“Ja, het was natuurlijk fantastisch dat we zo snel een samenwerking aan konden gaan met de grootste en meest populaire retailer van ons land. Het was een wens, want het was niet alleen onze missie om het ondernemerschap daar te stimuleren, maar ook om bewustzijn te creëren bij een breder publiek. Er waren natuurlijk mensen die al bewust hun spullen kochten en hiervoor naar speciale winkels gingen, maar naar de HEMA daar gaat iedereen, dus iedereen komt het dan ook tegen.”

In jullie eigen webshop verkopen jullie andere producten?

“Dat klopt, wij verkopen een andere collectie dan HEMA. Via onze site kun je meer cadeaus voor bijzondere momenten in het leven kopen. HEMA is trouwens ontzettend goed in ontwerpen en daar leren onze producenten ook weer heel erg van. De producten die bij HEMA worden verkocht, worden dus echt in samenwerking gemaakt. Die producenten moeten natuurlijk niet afhankelijk zijn van alleen onze verkoop, we helpen ze op deze manier om zich ook verder te ontwikkelen. Vorig jaar zijn er zestien van onze producenten naar Nederland gekomen, heel bijzonder. Er waren producenten uit Guatemala die bij wijze van spreken nog nooit hun dorp uit waren geweest. Die kwamen in klederdracht in Rotterdam aan en keken hun ogen uit. We hebben ze meegenomen naar HEMA waar ze hun eigen producten in de winkel zagen liggen, maar we hebben ze ook meegenomen naar een beurs in Frankfurt waar ze hun producten aan de man konden brengen bij andere bedrijven.”

Heb jij zelf een favoriet Return to Sender product?

“Er is zoveel leuks! Wat ik een hele leuk vind is de Boda Boda. Een kussentje voor het achterrekje van je fiets. Dat komt uit Kenia en is ooit bedacht voor de fietstaxi’s die je naar de grens brachten met Uganda. Van border to border is verbasterd tot Boda Boda. En we hebben ook hele leuke gelukskistjes die je kunt geven bij verschillende gelegenheden. Dat zijn producten uit onze webshop met een symbolische betekenis.”

Waar ben je trots op?

“We werken inmiddels met producenten uit 23 verschillende landen en hebben al 1,2 miljoen producten verkocht. De ontwikkeling die de afgelopen zeven jaar gaande is dat je succes niet moet meten in geld, maar dat iedereen er beter van wordt. En dus niet de één ten koste van de ander. Ik denk dat het bewustzijn van zowel consumenten als bedrijven heel erg aan het veranderen is en heb het gevoel dat wij daar ook een bijdrage aan hebben kunnen leveren. Ik ben ook heel trots op persoonlijke succesverhalen van Return to Sender. Als je ziet dat een vrouw in een gewelddadige sloppenwijk in Brazilië het initiatief neemt om met een paar vrouwen iets te gaan zitten maken, wij die producten gaan verkopen en een jaar later is het uitgegroeid tot een werkplaats waar honderdvijfendertig mensen hun geld verdienen. Dat heeft zo’n impact op de levens van die mensen. Te gek!”

“Het is mooi als we nog groter groeien. Hoe meer we verkopen, hoe meer duurzame handel, hoe beter. Maar dat hoeft niet alleen vanuit ons, wat wij nu doen is al hartstikke te gek, ik zou het mooi vinden als wij anderen ook kunnen inspireren zo te gaan werken. Ik geloof niet in concurrentie, we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen en dat is de handel verduurzamen en de armoede bestrijden. Dat doe je met elkaar. Dus verbindt je zoveel mogelijk met andere partijen. Sowieso als ik onderneem is het vanzelfsprekend dat het duurzaam gebeurt. Het zou niet eens meer een overweging moeten zijn of je duurzaamheid onderdeel van je missie maakt, maar het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Het tegenovergestelde van sociaal ondernemen is asociaal ondernemen. Dat wil toch niemand?”

Je hebt naast Return to Sender ook een fairtrade juwelenlijn opgezet?

“Ja dat klopt, dat is Sam&Haas, samen met Tara Elders en Bibi van der Velde. Onze kinderen zijn de inspiratie voor deze sieraden. De sieradenlijn is bedoeld voor ouders en kinderen en is gemaakt van fairtrade goud en zilver. De bedeltjes zijn gebruiksvoorwerpen, die het ook doen. Dus een mondharmonicaatje waar muziek uit komt, een fluitje, een dobbelsteentje, bellenblaasje, je kunt ze allemaal gebruiken. Leuk!”

Hoe ga jij de kerst vieren?

“Ik vind kerst altijd een ontzettend leuk feest. Krijg er altijd warme gevoelens bij. Een periode waarin ik zin heb om op reis te gaan om even tot rust te komen van het hele jaar werken, maar dat doe ik altijd pas na de kerst, want dat wil ik altijd met familie vieren. Het huis is dan versierd, buiten hangen de lampjes, de kerstboom tuig ik leuk op, met kersthangers van Return to Sender natuurlijk! Ik ben niet iemand die dan veel in de keuken staat. Het liefst zo min mogelijk. Meestal verdelen we de taken een beetje, de een doet het voorgerecht,  de ander het hoofdgerecht, dan vind ik het wel leuk. Maar ik haal er geen plezier uit om een heel kerstmaal voor mijn familie te bereiden, want daar word ik heel nerveus van. Ieder zijn talenten.”