Karin Bloemen 1

Karin Bloemen

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Cabaretière, zangeres en actrice

Hotspots Editie 11

Na al die jaren is het eindelijk zover. Karin Bloemen heeft haar mooiste nummers gebundeld tot een prachtig songboek. “Het was een enorm karwei, anderhalf jaar zijn we bezig geweest met selecteren, muziek schrijven, alles stap voor stap, maar het resultaat is geweldig. Het boek gaat nu al in de tweede druk.”

“Ieder nummer heeft een eigen herinnering. Neem nou het nummer ‘Geen kind meer’. Ik weet nog dat ik tijdens de repetities aldoor vol schoot. Steeds ging mijn stem met me aan de haal. Toen ik het voor publiek zong merkte ik pas echt hoe emotioneel dit nummer is. Waanzinnig mooi. Ik zing het alleen niet zo vaak omdat tekst zo zwaar is. Op een feestje zit niemand er op te wachten dat iedereen gaat janken. Maar door de rijkdom van dit nummer kan ik het in een bed leggen van goede grappen. Hierdoor kunnen mensen eerst lachen en twee minuten later ontroerd raken. Ik heb een geweldig vak.”

Wat is er precies zo geweldig aan je vak?

“Het is heerlijk om mensen vrolijk te maken en mooie nummers te zingen en dat allemaal in mooie kostuums. Als je voor dit vak kiest moet je wel keihard werken. Toen ik begon was er geen droog brood te verdienen in het theater. Je was al blij met een klein rolletje. Wij hadden helemaal geen programma’s als Idols. Er lagen geen roddeljournalisten en fotografen bij jouw voordeur in de tuin. Het was werk en als je goed werk had, was je gelukkig. En als iemand je herkende in de tram was je verbaasd. Die tijden zijn zo veranderd.
Tegenwoordig hoor je zo vaak zeggen “ik wil beroemd worden”. Maar alleen beroemd zijn is niks, wat kun je dan? Theater gaat om talent en begeestering. Mooie dingen maken waar mensen blij van worden. Het beroemd zijn is daar een bizar aspect van met voor- en nadelen. Wandelend over een rode loper ben ik net zo giebelig als de mensen die naar mij kijken. Denk ik bij mijzelf ‘kijk mij nou’. Dat is leuk, maar in je vakantie op de foto zonder krullen met een volwassen kerel, dat is minder leuk. Toch hoort het erbij. Dus ik heb een top job waar ik steeds weer van geniet.”

Jij bent niet bang om jezelf te laten zien op het podium.

“Wat is er nou leuker dan de relativiteit te laten zien. Tijdens de kerstshow van 2007 had ik een sketch met Angela Groothuizen. Wij komen op als sexy kerstvrouwtjes. Langzaam maar zeker ontdoen wij ons van het korset, de schoudervullingen,de illusie. Want wie is er nou altijd een sexy kerstvrouwtje? Zelfs de meest sexy vrouw wordt ’s morgens wakker met een slechte adem. De vrouwen in de zaal zag je opnieuw ademhalen. Heerlijk, zij hebben dat ook! Hilarisch, wij
hebben regelmatig de pislach gehad tijdens die show.”

Het is een tijdje minder goed gegaan met je.

In de periode dat mijn dochters werden geboren heb ik een burn-out gehad. Gelukkig niet zo’n heftige waarbij je helemaal kapot gaat, maar toch heel vervelend. Ik deed veel te veel. Haalde geen energie meer uit mijn werk. Hierdoor werd het werken op zich een soort beulen. Ik kreeg het gevoel dat ik de slaaf was van mijn baan. Er is een foto van mijzelf waar ik in de totale make-up met een gouden jurk en alle toeters en bellen mijn baby aan de borst heb. Als je naar die foto kijkt denk je “wat is er niet goed in dit plaatje?”
Ik kon niet meer stralen, niet meer vol er voor gaan. Toen was daar het besluit om er vier maanden tussenuit te gaan. Een moeilijke keuze waar mijn omgeving heel liefdevol op heeft gereageerd.
Dat ik helemaal stuk ging is een ontzettend goede leerschool geweest. Alles is te relativeren, alles is eindig. Ik heb geleerd dat ik misbaar ben in het werk. Dat is de uitvinding van het leven, beseffen dat niet alles om jou draait. Dat was een enorme opluchting voor mij. Mijn moeder zei altijd al, je werkt om te leven en je leeft niet om te werken. Dat is een waarheid
als een koe.”

Toch ben je niet helemaal misbaar…

“Nee, voor mijn man en kinderen ben ik onmisbaar. Ik heb een lieve, inmiddels volwassen zoon en twee prachtige dochters van 11 en 9 jaar. In feite is er maar één ding belangrijk in mijn leven en dat is mijn kinderen een topleven bezorgen. Je ziet soms van die mannen op tv die vertellen hoe geslaagd ze zijn als zakenman. Dan zie je de spijt als ze ervaren dat zij hierdoor hun kinderen nooit hebben gezien. Dat is zo zonde. Kinderen krijgen is een cadeau, daar moet je van genieten.

Mijn dochters relativeren enorm. Wil ik ze iets van mij laten zien zeggen zij:

”Mama dat hebben we al gezien hoor, we willen liever het huis Anubis kijken”, heerlijk. Maar ze zijn ook trots. Soms gaan ze mee om het wonder van theater en het toveren op toneel te bekijken. Vooral mijn oudste dochter vind dat ‘getover’ gaaf. Op het toneel is alles maakbaar. Wil je onweer? Wij maken onweer. Wil je eruitzien als een prinses? Dan doen we dat. Dat is voor de kinderen heel fascinerend en spannend.

Moeder zijn zorgt ervoor dat sommige keuzes absoluut niet moeilijk zijn. Ik werk niet in de zomervakantie en niet in het weekend. Stukken die in deze periodes gerepeteerd moeten worden doe ik dus gewoon niet. Ik heb 2 hele leuke dochters, die gaan altijd voor. Daar waar je liefde ligt is het niet moeilijk kiezen.”