John Vis 1

John Vis

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Blanke soul en luisterpop uit Harderwijk

Hotspots Editie 7

John ben je geboren en getogen in Harderwijk?
“Niet helemaal, ik ben wel geboren in Harderwijk, maar heb jarenlang in Nunspeet gewoond. Inmiddels ben ik denk ik wel 20 keer verhuisd tussen Ermelo en Harderwijk.” Hij lacht, “Ik leid, denk ik, een beetje een chaotisch bestaan. Wat betreft mijn muziek maakt het niets uit waar ik woon. Ik denk dat je toch in je eigen omgeving moet beginnen met het opbouwen van je bekendheid. Bovendien kun je tegenwoordig met internet heel de wereld bereiken. Dat is ook het voordeel van Engelstalig zingen. Ik heb ook wel Nederlandstalig gezongen hoor, maar je moet op een gegeven moment een keuze maken. Engelstalig ligt me gewoon beter, zeker in combinatie met het soort muziek wat ik graag maak. Dat is de Amerikaanse zwarte soulmuziek. Daarom neem ik mijn cd ook op in Los Angeles.”

Hoe is je muziekcarrière ontstaan?

“Ik heb nooit gedacht dat ik dit wilde. Ik hoor niet bij de categorie mensen die vanaf hun zesde al wisten dat ze zanger wilden worden. Totaal niet. Ik had geen idee! Het is eigenlijk ontstaan toen ik een baantje bij de Eemhof achter de bar had en gewoon een beetje zong tijdens mijn werk. Op een gegeven moment hebben mijn collega’s een zangavond georganiseerd, en ik moest meedoen. Vreselijk vond ik dat! Ik zong ‘Hello’ van Lionel Richie, ik kende de tekst maar half en de microfoon trilde in mijn hand. Op dat moment dacht ik: ‘dat doe ik nooit meer’. Maar ergens vond ik het wel te gek en kreeg ik de smaak te pakken. Een paar jaar later ben ik in Mallorca in een hotel gaan werken als entertainer/ presentator. Daardoor raakte ik steeds meer vertrouwd met optreden en kon ik mezelf steeds meer ontwikkelen.”

Kun je fulltime met optreden bezig zijn?

“Inmiddels wel. Vroeger niet, toen deed ik van alles erbij. Gastrollen in soaps, GTST, commercials, fotografieopdrachten, presenteren noem maar op! Maar tegenwoordig ben ik wel fulltime met muziek bezig.”

Je hebt eind november een spetterend optreden gehad in het Cultureel Centrum in Harderwijk, wat staat er nog meer op het programma?

“Veel, er komt op dit moment zoveel op mijn pad! Van het afgelopen concert is een live registratie gemaakt, daar is inmiddels een dvd van verkrijgbaar via mijn website. Op dit moment zijn we druk bezig met de single die in april gaat uitkomen. En zijn we druk doende met de voorbereiding van de videoclip die binnenkort wordt geschoten. Daarnaast ben ik eind vorig jaar benaderd door een Amerikaanse producer. Ze werkt voor o.a CBS en Universal en kwam speciaal voor mij naar Nederland. Met haar hebben wij een aantal afspraken gemaakt en eind maart vertrek ik naar L.A. om weer nieuwe nummers op te nemen voor het album wat zoals verwacht wordt eind dit jaar uitkomt.”

De single en het album worden dus opgenomen in Amerika?

“Nee, daar hebben wij het wel over gehad, maar wij hebben gekozen om de definitieve versie van de single en het uiteindelijke album hier in Nederland op te nemen met mijn eigen band. Op deze manier houden wij onze eigen sound en zijn de bandleden er intensiever bij betrokken. In L.A. worden de nummers wel gecomponeerd en ingespeeld.“

Hoe ontstaat een nummer?

“Meestal vanuit een gevoel. Vaak staat mijn liefdesleven centraal. Maar de beste nummers zijn soms in 10 minuten klaar. Helaas komt dat maar 1 of 2 keer per jaar voor. Maar als dat gebeurt, is het bijna alsof je het niet zelf doet, dat voelt heel raar. Het vervelende is dat je het niet kan oproepen. Ik zit niet op specifieke tijden te schrijven. Laatst had ik een afspraak, en ik zat achter de piano. Vlak voordat ik wegging, hoorde ik ineens een bepaalde melodie in hetgeen ik deed. Voordat ik het wist had ik in een kwartier een compleet liedje gemaakt, met muziek en tekst. Ik was wel een kwartier te laat op mijn afspraak, maar ik voelde me euforisch.”

Zingen is een passie?

“Absoluut! Tijdens het zingen kun je je verschuilen in de muziek. Ik ben heel erg mezelf als ik zing. Ik voel me veel zekerder op het toneel voor een volle zaal dan wanneer ik een kamer vol met mensen binnen moet stappen. Natuurlijk ben ik nog steeds ontzettend zenuwachtig voor een optreden, maar zodra ik de eerste noten heb gezongen, valt dat weg en voel ik me thuis. Dat moment is voor mij het summum van geluk!”

Heb je altijd muziek- en zanglessen gevolgd?

“Ik heb vier jaar zanglessen gehad van dezelfde leraar als waar Madeline Bell les van kreeg. Die man kwam uit Trinidad, en het klikte enorm. Hij deed alles vanuit zijn hart, hamerde altijd op de strekking en betekenis van een liedje. Helaas is hij veel te vroeg overleden aan keelkanker. Maar muzieklessen heb ik nooit gevolgd. Wat dat betreft ben ik autodidact. Ik doe alles op mijn gevoel en gehoor. Misschien ontstaan er daardoor wel bepaalde melodieën, omdat ik niet speel zoals het ‘hoort’. Ik word niet geblokkeerd door enige kennis, ik speel gewoon.”

Zou je net als Jeroen van der Boom ineens na jarenlang hard werken een nummer 1 hit willen scoren?

“Nou het is wel veel makkelijker als je een nummer 1 hit op je naam hebt staan. Veel meer deuren gaan voor je open, en er is ineens veel meer mogelijk. Ik moet wel zeggen, omdat Jeroen al ontzettend veel ervaring heeft opgedaan in al die jaren ervoor, kan hij het ook waarmaken na zijn doorbraak. Dat geldt ook voor mij, ik ben al zoveel jaren bezig dat ik, wat er ook gebeurt, altijd op mijn ervaring kan terugvallen. Tja een hit zou leuk zijn, maar je weet nooit wanneer je er één in handen hebt. ‘Dromen zijn Bedrog’, de eerste hit van Marco Borsato, is in eerste instantie door een topartiest afgewezen.”

Wie is je grote voorbeeld, je inspiratiebron?

“Mmm, ik heb niet één specifieke artiest. Ik houd van soul, blues, jazz. Zolang de muziek maar echt uit je hart komt. Dat vind ik mooi en dat kan ik ook zingen. Dat past me gewoon. Toch moet je een keuze maken. De zwarte muziek spreekt me dan toch het meest aan. Het grootste compliment kreeg ik toen ik in Amerika met echte soulmuzikanten mijn muziek ging opnemen. Ze keken me in eerste instantie een beetje spottend aan, totdat ik een nummer had gezongen. ‘Hey man, you’ve got soul!’ zeiden ze toen verrast.”

Zou je nog een keer meedoen aan het songfestival?

“Nee, dat denk ik niet. Trouwens ook geen musicals meer hoor! Ik heb een half jaar meegedaan aan de musical Jeans, ik heb daar een super leuke tijd gehad en een hoop geleerd, maar het is niet helemaal mijn ding. De manier van zingen spreekt mij gewoon minder aan. Geef mij maar lekker mijn eigen band, dat vind ik veel mooier.”