Janice 1

Janice

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

De grens van mode

Hotspots editie 25

Jan Bosmans, beter bekend als Janice (26), is een vakman op het gebied van mode ontwerpen. De enthousiaste spring in het veld werd bekend door zijn deelname aan het programma Project Catwalk enkele jaren geleden en nam recent deel aan het SBS-programma De Schat van de Oranje,
waarin hij zich ook nog eens ontpopte als een echte overlever.

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Veel ontwerpers proberen bekendheid te genereren door de unieke kleding die zij ontwerpen en hopen daarmee hun naam te vestigen. Janice doet het anders. Heeft een andere strategie. “Ik heb er voor gekozen mezelf eerst bekend te maken. Mezelf als product neer te zetten en vervolgens van daaruit mijn kleding te gaan verkopen.” En dus deed hij recent mee aan een nieuw programma van SBS6: De Schat van de Oranje, waarbij hij zelfs de finale haalde. Een programma dat werd opgenomen op een onbewoond eiland en waarin de beste, slimste of de meest tactisch spelende survivaller wint.

Op een onbewoond eiland

Dat hij op tv soms overkomt als een ongeleid projectiel, maakt dat iedereen toch wel positief verrast was na het zien van dit programma. Zelfs Olympisch Judo kampioen en medekandidaat Mark Huizinga was diep onder de indruk van Janice. “Janice is een extravagante gay designer, die af en toe hysterisch gilt en van die dingetjes heeft. Daarvan verwacht je niet dat hij de beste survivaller is op een onbewoond eiland. Maar hij heeft het tegendeel bewezen.” En wie het programma heeft gevolgd heeft Janice opdrachten zien winnen, vissen en krabben zien doden om te kunnen eten, met hout zien slepen, een fikkie stoken. Hij draait er zijn hand niet voor om. Janice blijkt in het programma een harde werker te zijn die moeilijke taken absoluut niet uit de weg gaat.

Gypsy

Maar niet alleen op het eiland verzette hij bergen werk, ook in zijn atelier in Cromvoirt werkt hij ontzettend hard aan zijn nieuwe collectie. Inmiddels heeft hij achtentwintig verkooppunten in Nederland en twee in België. En dat betekent werk aan de winkel, want de zomercollectie van 2013 moet bijna klaar zijn. We zijn op bezoek in zijn atelier en worden hartelijk ontvangen met koffie, thee en een heerlijk stuk taart. En chocolade als toetje. Dan krijgen we meteen even een rondleiding over de werkvloer. In de entree hangen zijn ontwerpen keurig gestreken te pronken in de rekken. Zijn zomercollectie van dit jaar met veel goud en zilvertinten: Gypsy.

Team

Zodra we de hoek omgaan komen we op het echte werkterrein van Janice terecht. Een grote hal met werktafels, waarin verschillende dames aan het naaien, knippen en strijken zijn. Als we de trap opgaan komen we bij de tekentafel terecht. Zeven mensen werken er in het atelier. En die werken allemaal aan de ideeën van Janice. “Veel mensen zien mij natuurlijk als die drukke homo van tv. Maar ze weten niet dat er hier een heel team achter zit, dat er een assistent, naaisters, salesmanagers en agenten achter zitten. Ik kan het gewoon niet allemaal meer in mijn eentje maken. Een hele verantwoordelijkheid, ja. En iedere dag moet ik die verantwoordelijkheid ook nemen, maar het is ook wel weer het verwerkelijken van mijn droom. Dat je je eigen kledinglijn op de markt hebt.”

Kick

Janice komt uit een horeca-familie, maar kwam er na een half jaar hotelschool toch achter dat dit niets voor hem was. Dus ging hij naar de ambachtelijke Rotterdamse Snijschool, een klassieke opleiding die gebaseerd is op praktijk: patronen tekenen en naaitechnieken. Zijn passie voor mode ontstond toen hij voor zijn moeder en zus, die beiden niets met mode hadden, kleding ging ontwerpen. “Ik had mezelf al leren naaien voordat ik naar de Snijschool ging. Ik wilde kleding maken voor mijn moeder en zus die ze wel zouden aantrekken, maar er toch iets anders uitziet dan normaal. En als ze het droegen kregen ze ineens heel veel complimentjes. Dat vond ik zo leuk, daar kreeg ik zo’n kick van. Daar komt mijn passie vandaan. Ik vind het geweldig om vrouwen net een beetje mooier te maken. Dat ze er leuk uitzien en complimentjes krijgen. En dat hoeft niet een couturejurk te zijn, dat is niet mijn intentie, maar gewoon dat mensen zeggen dat je een leuk jasje aan hebt. Vanuit die gedachte heb ik ook steeds mijn collecties opgebouwd.”

Grenzen opzoeken

“De Janice-vrouw is van alle leeftijden. Het is ook niet een bepaald soort vrouw, het kan van alles zijn. Mijn collectie is heel erg mix & match. Dat vind ik belangrijk. Het moet een bepaalde draagbaarheid hebben die toch opvalt, maar er niet voor zorgt dat mensen denken van oeh, jij durft! Maar ik zoek wel een kleine grens op met mijn kleding. Bijvoorbeeld oranje, een gewaagde kleur. Als je het aan hebt zeg je niet van wat een gek jasje, maar toch geeft iedereen je complimenten: Wat zie je er leuk uit! Naar die grens ben ik op zoek.” Ondertussen hebben Nederlands stijliconen Leontien Borsato en Wendy van Dijk Janice ook ontdekt. “Zij zijn twee van mijn muzes die mijn werk vertegenwoordigen.”

Nederlanders en hun spijkerbroek

De collectie van Janice bestaat uit veel jasjes. “Addy van den Krommenacker is een galaman, die maakt galakleding. Ik ben meer een gelegenheidsman, ik maak gelegenheidskleding. Dus dat wil zeggen, veel tops en jasjes. Ik houd van colbertjes, want die kun je leuk aantrekken op een spijkerbroek, maar ook ’s avonds. Ik vind dat je heel erg rekening moet houden met je doelgroep. Wie is jouw klant, en kan die zich vinden in die mode? Okergeel kan wel een modetrend zijn in Italië, maar voor een vrouw met blond haar is het gewoon niet zo’n mooie kleur. Stel dat mijn doelgroep blonde voetbalvrouwen is, ga ik dus geen okergele collectie maken. Mijn doelgroep is de Nederlandse vrouw. Daarom doe ik ook vooral tops en jasjes, want Nederlandse vrouwen zijn toch wel erg gehecht aan hun spijkerbroek die ze dan van een bepaald merk willen hebben.”

Uitbreiden

Op dit moment ontwerpt Janice zijn pret-a-porter collecties alleen voor vrouwen, maar hij is aan het nadenken over een mannencollectie. “Er zijn plannen. En ik ben ook bezig met een T-shirtlijn, een jerseycollectie. Mijn ambitie? Dat vind ik lastig. Want als je vraagt wat wil je bereiken, dan zou dat betekenen dat ik nu niet tevreden ben. Dat ben ik wel. Maar ik wil vooral aan mijn merk bouwen. Ik zou in de toekomst wel in Europa willen uitbreiden. Misschien wel tassen erbij. Maar uitbreiden moet je nooit te snel doen. Dan word je namelijk een hype en ben je ook snel weer weg. Dus ik wil dat langzaam maar zeker gaan uitbouwen.”

Zomercollectie 2013

Zijn zomercollectie van 2013 is geïnspireerd op zijn verblijf op het eiland. “Sand, Sea, Sugar & Spice gaat het heten. Sand en Sea hoef ik niet uit te leggen, Sugar was onze standaard voorraad en Spice was ook een gedeelte van onze standaard voorraad. Dit gaan we uitwerken in kleuren.” Het idee voor deze collectie begon met twee woorden die hij op de radio hoorde. “Dan ga ik dat uitwerken in een concept, een grove schets. Vervolgens ga ik moodboards creëren: look, feel, plaatjes van dingen die ik tegenkom. En dan gaan we stoffen inkopen. Daarvan raak je zo geïnspireerd en kun je je collectie verfijnen.”

Een Janice op maat

Wat veel mensen niet weten is dat Janice naast zijn pret-a-porter collecties ook maatwerk doet. “Ik heb nu bijvoorbeeld een jong bruidje die bij mij is gekomen voor haar trouwjurk. Geen traditionele trouwjurk, zij wil meer een hippie zomerjurk. Klassieke witte trouwjurken doe ik eigenlijk niet. Ik doe meer de mooie, aparte of gekke jurken. Zo heb ik een keer een Surinaamse vrouw gehad die helemaal een jurk van batik wilde. Op verzoek doe ik dat dus. En ik maak mantelpakken voor een mevrouw die veel in het openbaar moet spreken. Maatwerk vind ik ook altijd leuk om te doen, want dan ga je met zo’n klant in gesprek. Wat zoek je, wat wil wel, wat wil je niet, wat vind je mooi? Veel vrouwen hebben geen idee, dus ik vind het leuk om samen naar zo’n eindproduct te werken.”

Draagbaarheid

“Ik weet gewoon honderd procent zeker dat er vandaag iemand een Janice aanheeft. En dat zijn wel dingen die ik belangrijk vind als merk, dat je kleding verkocht wordt. Dat vrouwen het aantrekken. Een catwalkshow is natuurlijk heel leuk, maar dat duurt maar twintig minuten en dan is het klaar. Dus ik vind het belangrijk dat er daarna ook nog mensen zijn die zeggen, ik vind het mooi en ik wil het dragen. Draagbaarheid is belangrijk voor mijn ontwerpen.”