Jan Heemskerk 1

Jan Heemskerk

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Hoofdredacteur Playboy

Hotspots editie 20

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Mike van den Toorn

Hoofdredacteur van de Playboy. Voor veel mannen waarschijnlijk het beroep van hun dromen. De hele maand bezig om weer een nieuw magazine te maken met mooie vrouwen. Wat wil een man nog meer? Het is de werkelijkheid voor Jan Heemskerk. Door de media bestempeld als een echte vrouwenkenner, maar volgens ons – en hemzelf – dan vooral door het oog van mannen. Misschien kunnen we hem dus toch beter een mannenkenner noemen?

Hij mag in ieder geval de mening van de mannen vertegenwoordigen tijdens De Sas & Jan zelfhulptour, waarmee hij het komende seizoen langs de theaters toert samen met schrijfster Saskia Noort. Het duo heeft al jaren samen een column in het magazine Linda., waarin zij elkaar vragen stellen over de andere sekse. Vragen waar iedereen het antwoord op wil weten, maar die niemand echt durft te stellen.

Waarom kunnen vrouwen zich niet haasten? Waarom willen mannen jonge hertjes? Waarom wordt een man opeens ook ziek, als zijn vrouw ziek is? Waarom plassen mannen naast de pot? Volgens de producent, Bos Theaterproducties, is het een unieke voorstelling die tegelijkertijd vermakelijk, confronterend en leerzaam is. Onze nieuwsgierigheid is gewekt.

Wie bekend is met de columns van Sas & Jan, zal zich misschien net als ik, verbazen dat ze het iedere keer weer opnieuw voor elkaar krijgen een ander herkenbaar onderwerp uit hun mouw te schudden. Naast hun columns, heb ik ook het boek Jan & Saskia over seks en liefde maar even aangeschaft als voorbereiding en last but not least… heb ik voor het eerst in mijn leven een Playboy gekocht. Nou ja… laten kopen eerlijk gezegd. Ze zien me aankomen in de boekhandel. “Is voor research hoor!” Maar nadat ik de Playboy van begin tot eind eens grondig bestudeerd heb, kom ik toch tot de conclusie dat het een mooi magazine is. Leuke interviews ook. Echt waar. Ik ben er klaar voor. Tijd om meneer Heemskerk te interviewen over de zelfhulptour.

Een zelfhulptour Voor jullie of het publiek?

“Voor allebei eigenlijk. Maar wij hebben onszelf inmiddels al geholpen door alles wat we tegen elkaar hebben gezegd in onze columns. Saskia over vrouwen en ik over mannen. Ik merk dat we door deze wetenschap veel zelfverzekerder zijn in het leven, relaties en de liefde. Dat plezier gunnen we ook de rest van Nederland.”

Mannenkenner of vrouwenkenner?

“Ik kijk natuurlijk naar vrouwen door de ogen van een man, maar ik denk dat ik wel iets meer van vrouwen weet dan de gemiddelde man. Omdat ik er zoveel spreek en ken. Door de jaren heen heb ik veel geschreven voor vrouwenbladen, daar heb ik veel over ze geleerd. Mijn vrouw (hoofdredactrice bij het vrouwenmagazine Viva, red.) noemt mij zelfs een vrouwenfluisteraar. Ik kan namelijk heel goed luisteren naar vrouwen met problemen en steek daardoor hier en daar wel eens wat op. Ik denk dat ik ondertussen leuk mee doe. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik in het theater over mannen vertel. Want vrouwen willen daar alles over weten. En Saskia mag de vrouwengeheimen onthullen voor de mannen. Het loopt lekker door elkaar, we bemoeien ons reusachtig met elkaar. Dat maakt het ook wel weer leuk. Er komen veel misverstanden boven en dat zorgt voor een mooie wisselwerking tussen mij en Saskia. Ik denk dat het een avond wordt die behalve grappig en herkenbaar, ook nog wel eens leerzaam kan zijn.”

Wie hoop je dat er in de zaal zitten?

“Vooral leuke mensen. Mensen die komen om een beetje te lachen. Want het gaat natuurlijk wel over het hilarische gedoe tussen de seksen. Misschien dat ze er wat van kunnen opsteken als het verteld wordt door iemand die niet je eigen man of je eigen vrouw is. Maar ik hoop vooral op publiek dat ook gewoon lekker meedoet. Het is het leukst als mensen reageren van “Allemaal leuk en aardig, maar kom eens op met een oplossing”. Dat heb ik natuurlijk het liefst.”

Wat als er alleen vrouwen in de zaal zitten?

“Dan krijg ik het druk. En Saskia niet. Ik verwacht eigenlijk wel dat er meer vrouwen in de zaal zullen zitten dan mannen. Vrouwen vinden dit soort dingen, misschien niet helemaal terecht, over het algemeen wat leuker dan mannen. Als je het hebt over relaties, dan zijn het toch vooral vrouwen die zich daar druk over maken. Daar heb je weer zo’n verschil, die mannen zijn al lang blij als ze iedere avond eten hebben en een setje warme billen om tegenaan te liggen. Vrouwen hebben veel meer verlangens en eisen aan een relatie. Samen leuke dingen doen, hij moet kunnen luisteren. Jullie zijn gewoon wat veeleisender, maar dat maakt jullie ook weer een leuker publiek voor theatershows.”

Nooit uitgepraat over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen?

“Saskia en ik verbazen onszelf iedere keer als we samen zitten. Dan hebben we zo weer vier onderwerpen. De hoeveelheid dingetjes die we niet van elkaar begrijpen of die we raar of juist leuk vinden van elkaar is onuitputtelijk. Het aardige ervan is natuurlijk dat wij elkaar echt eerlijke antwoorden geven. Ook hele confronterende dingen zoals vrouwen die ouder worden. We zeggen wel, het maakt ons niet uit, maar het maakt ons wel uit. Het meeste wat besproken wordt is leuk en vooral grappig, maar soms zit er wat tussen dat je denkt: Oh, au, niet helemaal lekker.”

Als jij geen hoofdredacteur was geweest van de Playboy, was je dan ook zo’n kenner geweest?

“Ja, dat denk ik wel. Het is eerder andersom. Ik vind de hele materie van nature al heel interessant, ik vind vrouwen heel fascinerend. Ik ben dol op vrouwen, dat is biologisch geprogrammeerd, daar kan ik ook niet zoveel aan doen. Maar daarnaast vind ik jullie ook nog eens heel erg leuk en grappig en interessant en verwarrend.”

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen mannen en vrouwen?
“Dat zijn toch een beetje de bekende dingen. Maar het belangrijkste is denk ik dat mannen alles hetzelfde willen houden en vrouwen willen alles veranderen, dat is een heel groot verschil. Mannen zijn heel praktisch en oplossingsgericht. Ik denk dat het hele belangrijke dingen zijn. Het is ook echt waar, ik wilde het eerst niet geloven, maar vrouwen willen helemaal geen oplossing. Die willen er gewoon lekker zeveneneenhalf uur over doorkletsen. Dat is echt zo. Als je vrouwen eenmaal doorhebt kunnen wij mannen een hoop lol beleven. Vergis je niet hoor, wij mannen hebben veel meer door dan je denkt. We doen er alleen beter aan om ons dom te houden, want het is niet in ons belang dat jullie doorhebben hoe slim wij zijn.”

Welke onderwerpen kunnen we van jullie verwachten?

“We hebben de voorstelling onderverdeeld in vier categorieën. Seksualiteit is bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp, daar gaat het eigenlijk altijd automatisch over. Maar ook uiterlijk. Na de pauze gaan we het hebben over eigenaardigheden. Van die dingen die je echt niet begrijpt van elkaar. Waarom mannen bepaalde hobby’s hebben of waarom vrouwen altijd alles kwijt zijn. De kleine ergernissen zou je het kunnen noemen. En tot slot gaat het over de communicatie, wat eigenlijk de kern van alles is. Hoe verschillend we zijn, als we met elkaar praten. We beginnen de voorstelling heel grappig, maar worden uiteindelijk toch wel lief voor elkaar. Mannen en vrouwen voegen toch wel veel liefs aan elkaar toe. We kunnen niet zonder elkaar, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. En tussen alle onderwerpen door mogen de mensen uit de zaal ook gewoon dingen toevoegen. Graag zelfs.”

Dus er wordt ook geïmproviseerd?

“Ja het liefst alleen maar. Hoe minder wij hoeven voor te lezen uit ons werk, hoe leuker het wordt. Het is van die stof die bij ons wel voorin het hoofd zit en we kunnen er lekker op los met zijn tweeën. Dat is ook prima, want we hebben genoeg stof om over te spreken, maar we vinden het nog leuker als het publiek ook meedoet.”

Ik lees dat het cabaret wordt. Moet je daarvoor acteren of kun je gewoon jezelf zijn?

“Ik kan redelijk mezelf zijn. Het heeft voor ons meer te maken met het loslaten van zenuwachtig zijn, zodat we steeds minder gaan voorlezen en meer gaan vertrouwen. Saskia en ik zijn natuurlijk schrijvers van oorsprong en dan is het al een hele stap om te gaan voorlezen. We hebben de teksten daarop moeten aanpassen. En vervolgens is het ook weer een hele stap om het boekje los te laten en een soort monoloog voor een volle zaal te houden. We kunnen alleen maar hopen dat het zo natuurlijk mogelijk overkomt. Maar omdat het onze eigen visies en meningen zijn, moet dat niet al te moeilijk zijn.”