Jan Dulles 1

Jan Dulles

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Zanger van de 3JS

Hotspots Editie 11

Na jarenlang wereldberoemd te zijn geweest binnen de dorpsgrenzen van Volendam, brachten 3JS in juni 2007 hun debuutalbum ‘Watermensen’ uit. De singles ‘Net Alsof’, ‘Wiegelied’, en ‘Watermensen’ belandden in de Top 10. Het drietal ontving voor dit album een originele Rembrandt en een Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent, vanwege de oorspronkelijke teksten en composities. Daarna is de naam 3JS niet meer uit de hitlijsten verdwenen. Inmiddels heeft Nederland 3JS ook ontdekt, zowel op televisie in de real life soap ‘De Zomer Voorbij’ van goede vriend Jan Smit, als in het theater waar ze voor het eerst in het voorjaar van 2009 hun melancholische liedjes naar een akoestische basis terugbrachten. Sindsdien heeft het theatergevoel zich meester gemaakt van de drie Volendamse troubadours. Met een gloednieuw programma ‘Pluche, Zweet en Tranen’ en een uitgebreide band komen zij op 19 april naar Harderwijk.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om jullie liedjes akoestisch in het theater te brengen?

“Het theater is een plaats waar de liedjes in hun akoestische vorm het mooist uitkomen. Dat is altijd al een droom van ons geweest. Vorig jaar hebben we met onze theatertour Akoesteren ondervonden hoe ontzettend leuk en hoe succesvol het was. Ten eerste bereik je een hele nieuwe groep mensen en je kunt tegelijk een hele andere kant van jezelf laten zien. Bovendien is het theater bij uitstek geschikt voor onze verhalende liedjes. Op die manier kunnen we de liedjes zoals ze in de oervorm geschreven zijn en met name de teksten laten horen.”

Jullie schrijven alle liedjes zelf, wat is jullie inspiratiebron?

“Ik zeg altijd heel clichématig; het leven zelf. De liefde in meeste gevallen maar in elk liedje zit wel iets autobiografisch. Je kunt je hart uitstorten in een lied, het is een emotie van jezelf.  Grote onderwerpen als leven, dood, liefde, verlangen, hoop en wanhoop komen voorbij, gegoten in de vorm van melodieuze Nederlandstalige popliedjes. We proberen tekstueel en muzikaal steeds verder te ontwikkelen.”

Zijn er onderwerpen waarover je geen liedje zou schrijven?

“Toevallig zijn wij en alle artiesten van Volendam benaderd een liedje te schrijven over de nieuwjaarsbrand hier in Volendam. En dat is nou net een onderwerp waar we liever vanaf blijven. Vooral omdat het te dichtbij is. We kennen mensen die daar om het leven zijn gekomen, mensen die hun kinderen toen zijn kwijtgeraakt. Dat is heel tricky om daar over te schrijven. Dat ligt gewoon te gevoelig.”

Wat is je mooiste ervaring tot nu toe?

“De theatertournee. Die heeft zo goed uitgepakt en was zo leuk om te doen! Als we dit tot ons tachtigste kunnen volhouden, dan tekenen we ervoor! We hebben met z’n drieën ontzettend veel lol en kennen elkaar door en door. We hebben voor de tournee wat gastmuzikanten erbij gehaald en omdat we normaal gesproken alles zelf doen, het schrijven, spelen, zingen, arrangeren en produceren, geeft het een enorme kick als iedereen zijn steentje bijdraagt door zijn eigen kijk op muziek.”

Voor jullie nieuwe album hebben jullie het Metropole Orkest ingeschakeld en een duet opgenomen met Carel Kraayenhof.

“Ja klopt, Carel Kraayenhof is zo ongelooflijk muzikaal en we hadden gelijk een enorme klik met hem. Ons romantische liedje werd ineens nog mooier.”

Wat is je favoriete nummer?

“Op dit moment is mijn favoriete liedje de nieuwe single ‘Loop met me over zee’. Waarschijnlijk verandert dat binnenkort omdat we ‘m dan zo verschrikkelijk vaak zullen spelen, dan raak je er uiteindelijk wel op uitgekeken.”

Hoe zou je het nieuwe album omschrijven?

“Het heet Dromers en Dwazen en dat is eigenlijk de omschrijving van het album. Het gevoel dat je bij de titel krijgt, geeft goed de sfeer weer van de CD. Onze muziek kun je het best omschrijven als Ierse folk met Nederlandse teksten. In al onze liedjes hoor je die fluit, mandoline en viool die zo kenmerkend zijn voor de Ierse muziek. Maar tegelijkertijd neigt onze muziek naar pop- en zelfs rockmuziek.”

Wat vind je het leukste van je vak, het creëren of het uitvoeren?

“Dat is toch wel het creëren. Wanneer je met z’n allen een liedje aan het schrijven bent en een melodie hebt verzonnen. Het moment dat je elkaar dan aankijkt en weet; dit gaat een mooi liedje worden. Dat is het fantastisch. Als je daarna de tekst schrijft en alles precies op z’n plaats valt, ja, dat is het mooiste wat er is!”