Jack Veerman 1

Jack Veerman

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Oud drummer van BZN

Hotspots Editie 6

Want ‘De meeste hits uit de top 40 blijken niet gescoord te zijn door de Beatles, de Rolling Stones, Abba, Madonna of Michael Jackson, maar door een aantal ‘gewone’ Volendammers!’ Ook krijgen we de primeur van de allereerste clip te zien, van de door hem nieuw opgerichte band Mon Amour. Trots kijkt hij voor de zoveelste keer naar zijn nieuwe band waar zoveel voor hem van af hangt. En eerlijk is eerlijk, de muziek is vrolijk, de melodie meeslepend, en de bandleden stralen enthousiasme uit, waardoor de single heel aanstekelijk werkt. Een nieuwe band is geboren en laat hoop ik nog veel en lang van zich horen.

“Ja dat weet je in principe nooit hé,” zegt Jack, ?”het publiek bepaalt of je een goed product hebt. Ik zit 40 jaar in het vak en ben in de BZN tijd altijd betrokken geweest bij het maken van liedjes, en er zijn zoveel bepalende factoren waardoor een liedje wel of niet slaagt. Maar dit plaatje klopt wel helemaal hoor! We hebben fantastische mensen in de band Mon Amour en ik heb er zo’n zin in om weer van start te gaan. Vanwege de zwangerschap van Linda moesten we onze planning iets wijzigen. Inmiddels is ze bevallen van een wolk van een dochter. En zal begin januari volgend jaar onze nieuwe single en album uitkomen. Vanaf 20 december treden we weer op. Dan spelen we naast onze nieuwe nummers het hele oeuvre van BZN.”

Door de aankondiging van Jan Keizer te stoppen met BZN, besloot Jack Veerman uiteindelijk een ‘tribute to BZN’ band op te richten, die naast het bekende repertoire ook een eigen identiteit moet krijgen.

Jack vertelt: “Ik vond het een ramp toen Jan zei dat hij wilde stoppen.
Voor mij was er geen enkele reden om te stoppen. Maar Jan had een hartoperatie achter de rug en de klok tikt door, hij wilde in zijn leven ook nog een keer solo gaan. Tijdens de BZN-tijd deed hij dat ook wel een beetje, en dat was in principe wel te combineren, maar hij wilde niet doorgaan tot het succes van BZN eventueel in zou zakken. Hij wilde op het hoogtepunt stoppen. Dat snapte ik wel, maar BZN was mijn leven! Naar aanleiding van de ‘Tribute to the Cats’ band heb ik een duwtje in deze richting gekregen. Ik wilde absoluut geen klonen van Jan en Carola hebben en  dacht gelijk aan Linda Schilder, zij is een nichtje van Annie Schilder, heeft in diverse bandjes gezeten en 18 jaar lang in het koor gezongen. ?Ze reageerde direct enthousiast. Daarna heb ik de beste mensen uit Volendam bij elkaar gevonden, ?de toetsenist is Hans Keizer, een neef van Jan Keizer, komt net als de andere toetsenist Daniël Metz van het conservatorium. De laatste is de enige die niet uit Volendam komt. De invulling van de zanger vond ik het moeilijkst. Door een kleine auditie, heb ik mijn keuze laten vallen op Johan Keizer. Bizar hé,” lacht Jack, “dat we nu weer een duo Schilder & Keizer hebben?

De combinatie van de stemmen en de sound is zo eigen, maar vanaf het moment dat we gingen repeteren, kreeg ik kippenvel. Toen wist ik dat het goed zat.”

Wat vindt Jan Keizer ervan?

“Geweldig, hij was van begin af aan heel positief, en heeft een groot gedeelte van de teksten voor de nieuwe cd samen met zijn zoon geschreven. Ik heb het grootste gedeelte van de muziek geschreven. Maar er zijn ook drie hele mooie liedjes bij de bandleden vandaan gekomen. Dat is mooi, dan ben je samen heel betrokken bij hetgeen je doet!”

Toch kon Jack niet direct met de nieuwe band Mon Amour starten zonder afstand te hebben genomen van BZN. De populairste band van Nederland deed dit door middel van een afscheidstournee.

“Vreselijk was dat,” zegt Jack. ”Mensen stonden luid te huilen in de zaal tijdens die tournee. Fans die ontroostbaar waren. Als muzikant krijg ik daar nu nog kippenvel van. Je moet het zo zien dat de échte fans altijd een dagje uit maakten als ze naar optredens van ons kwamen. Dan gingen ze ’s morgensvroeg al met de trein naar de plaats waar we optraden. Ze spraken met elkaar af, gingen een hapje eten, en de stad bezoeken. Ze wachtten ons op vòòr een optreden én erna, en gingen vervolgens na een lange dag weer naar huis. Dus dat allerlaatste concert was dramatisch! Dat was verschrikkelijk. Het voelde heel dubbel, je was met een feest bezig wat nooit een feestje kon worden, want op dat feest stopte de band. Dan is het zó moeilijk om muziek te maken. Ik kon pas een uur na afloop weer een woord uitbrengen. Maar het was de mooiste tijd die er is. Ik kijk met veel weemoed erop terug.”

Dat Jack Veerman een doorgewinterde rot in het vak is en talent herkent wanneer hij het ziet, blijkt wel uit zijn ‘ontdekking’ Jan Smit.
“Ja, tijdens onze Symphonic Night tour met BZN en een groot orkest, kregen we het idee om Carola met een jongetje uit Volendam een duet te laten zingen. Dus Jan Keizer en ik gingen naar het koor hier in het dorp want volgens de dirigent kwamen er drie jongetjes in aanmerking. Bij binnenkomst zag ik een jongetje met een kaal koppie met een kuifje en een enorme uitstraling. Dat was Jantje, dat moest ‘m worden, hij was toen een jaar of 9.
In principe was het optreden een eenmalig iets, ?maar het was zo’n mega succes dat zijn vader vroeg of wij een plaat met hem wilden opnemen. Dat heeft even geduurd maar uiteindelijk hebben we gezocht naar een passend liedje en daar is ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ uit gekomen.

Vanaf het allereerste moment dat de mensen Jan zagen optreden bij Nederland Muziekland met dat liedje, was het een hit en kwam vanuit het niets op nummer 1! Daarna hebben we 10 cd’s met hem gemaakt, 5 Nederlandstalige en 5 Duitstalige. Want ook in Duitsland heeft Jan immens veel succes. Op een gegeven moment wilde hij een andere stijl, een beetje uit de schlager sfeer in Duitsland weg, ?en heeft hij andere componisten gezocht. Inmiddels is hij één van de grootste artiesten die Nederland rijk is. En bovendien nog steeds een grote vriend ?van mij.”

Dat veel talent uit Volendam komt, weten we allemaal. Volgens Jack ligt dat aan de enorme prestatiedrang die Volendammers van jongs af aan hebben.
“Ze willen de beste zijn, als ze denken dat ze niet goed genoeg zijn in datgene wat ze doen, stoppen ze ermee en gaan iets anders doen.
Wat ik nu heel mooi zou vinden is dat, als we met Mon Amour verder zijn, we zo af en toe eens een ?oud BZN-lid als gast krijgen tijdens een optreden. Dan zou ik zeggen: ‘Dames en heren vanavond gaat het dak eraf want we hebben een bijzondere gast voor u!’ Dat lijkt me geweldig!”