Hawta Kamaran 1

Hawta Kamaran

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

American Dream

Hotspots editie 19

Tekst: Marco Jansen
Fotografie: Ronald Bonestroo

Zijn boodschap luidt: achter je droom aan gaan. Entertainer Hawta Kamaran (23) uit Ermelo ziet zichzelf momenteel nog als een stip op deze wereld, maar als het aan hem ligt, moet dit een vlek worden. “Ik weet dat ik het kan”, is zijn overtuiging.

Hij werd geboren in Süleymaniye, in het Koerdische gedeelte van Noord-Irak. Al op vijfjarige leeftijd wist Hawta Kamaran dat muziek en dans een centrale plaats in zijn leven zouden innemen. “In plaats van buiten spelen, zat ik voor de radio nummers mee te zingen en was ik aan het dansen. Toen betekende muziek al heel veel voor mij.” Zijn eerste optreden voor school versterkte dat gevoel. “Vanaf dat moment beloofde ik aan mezelf dat ik dit met passie vast wilde houden en dat ik daar met honderd procent motivatie voor wilde gaan. Mijn doel was om op een dag de wereld te vertellen wie ik ben en wat er door mij heen gaat, wat er in mij speelt.”

Eerste song

Toen Hawta zeven jaar oud was, vond zijn moeder dat het niet langer veilig was om in Irak te wonen. “Ik weet het nog als de dag van gister. We hadden het best goed in Irak, maar toen begon de Golf-oorlog en was het niet meer hetzelfde”, haalt Hawta de herinnering op. “Toen ik hoorde dat we gingen verhuizen, rende ik meteen naar de zolder en begon een afscheidsnummer te schrijven voor mijn vrienden. Daar ben ik de hele nacht mee bezig geweest en ik heb het opgenomen met een taperecorder. Het afscheid viel mij zwaar en daarom heb ik de tape aan mijn vrienden gegeven, als boodschap dat ik naar Nederland zou gaan.”

Dagboek

Samen met zijn moeder, oma en twee zussen, maar zonder zijn vader – waar hij nooit contact mee had – emigreerde Hawta naar Nederland. De familie vestigde zich op de Veluwe, in Ermelo. Door zijn emoties op te schrijven, kon Hawta het leven in Süleymaniye stukje bij beetje achter zich laten. “Na één jaar in Nederland had ik de Nederlandse taal redelijk onder de knie. Ik begon songs op te nemen; van covers tot eigen nummers. Wat ik meemaakte, vertelde ik in mijn muziek. Ik schreef bijna elke dag wel een nummer over hoe ik mij voelde. Ook als ik mij niet goed voelde, nam ik dat nummer met een taperecorder op. Ik bewaarde alles, het was als een dagboek voor mij.”

Podium

De jongeling was inmiddels bevangen door het muziek-virus en werd geïnspireerd door de Engelse groep No Mercy en Marco Borsato. “Daar luisterde ik veel naar en dat waren voor mij grote helden. Bij elke musical, einduitvoering en alle talentwedstrijden die met dans en muziek te maken hadden, was ik op het podium te vinden. Per jaar deed ik wel aan dertig wedstrijden mee. Voor zo’n optreden bij een talentenwedstrijd gaf ik als ‘generale repetitie’ een performance voor mijn oma. Ik ben heel close met haar; sowieso is mijn respect voor ouderen heel groot. Ik begon mij steeds meer op het podium thuis te voelen, maar bleef ook nummers coveren, eigen nummers schrijven en deze opnemen.”

Auto-ongeluk

Hawta volgde na de middelbare school een opleiding Vormgeving en entertainment, met als specialisatie Dans en drama. Op 29 april 2010 leek zijn carrière echter in de knop te breken. Hij kreeg een auto-ongeluk, wat hem zwaar nek- en schouderletsel bezorgde. “Het was iets voor half vijf ’s middags. Ik was bang dat ik mijn nek had gebroken, niet meer kon lopen en nooit meer van mijn talent zou kunnen genieten. Ik ging kapot van binnen. Toen ik in de ambulance lag, was de muziek het enige waar ik nog aan kon denken. Ik had mijn doel nog niet eens bereikt en vroeg me af waarom ik er nooit voor honderd procent voor was gegaan. Op dat moment zag ik in dat ik wat moest doen met het talent dat ik heb. En besloot ik dat ik de muziek niet meer voor mezelf wilde houden, maar aan een groter publiek wilde presenteren. Het scheelde niet veel of ik was op mijn 22e gehandicapt geraakt. Dat ongeluk heeft mijn ogen geopend en mijn leven totaal veranderd.”

Nachtdienst

Volgens Hawta valt zijn muziekstijl moeilijk onder een genre in te delen. “Mijn muziek is een combinatie van R&B, pop en hiphop. Het is voornamelijk Engels, soms met Spaanstalige refreintjes. Ik heb het maar New Style genoemd. Op dit moment staat er een mixtape van mij online met de titel Night shift (nachtdienst). Ik ben een nachtmens en dan maak ik ook mijn muziek”, verklaart hij. “Mijn inspiratie komt vaak ‘s nachts; dan word ik wakker met ideeën in mijn hoofd. Ik maak schetsjes en neem demo’s op. De nummers gaan voornamelijk over ups en downs. Goede, gekke, leuke en minder leuke dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt. Na regen komt vaak eerst donderslag en pas dan zonneschijn. Maar er is altijd licht aan het eind van de tunnel.”

Entertainer

Inmiddels woont Hawta zestien jaar in Nederland en voelt hij zich thuis. Met muziek en dansen verdient hij inmiddels zijn brood. Tijdens liveoptredens maakt hij gebruik van dansers en danseressen. Ook is hij al zeven jaar dansdocent en heeft hij zijn eigen dansschool Born 2 Entertain, waarmee hij les geeft in dans- en sportcentra door heel Nederland. Hij wil dan ook vooral als entertainer gezien worden. “Mijn performance is mijn sterke punt. Ik ben mobiel door heel Nederland en geef unieke muziekoptredens met een spetterende dansshow eromheen. Ik heb opgetreden?bij het Free to dance-event tijdens het Bevrijdingsfestival van Zwolle. Ook heb ik bij het RTL 4-programma ‘Ik wed dat ik het kan’ binnen 34 seconden mijn pak uitgetrokken tijdens spinnen op mijn hoofd. Zes jaar lang mocht ik mij ‘de beste hoofddraaier van Nederland’ noemen. Ook ben ik gevraagd door RTL Duitsland om in hun programma een spetterende show neer te zetten. Dat was twee weken na mijn ongeluk; ik droeg op dat moment een nekbrace. Ik had geknokt om iets te bereiken en kreeg eindelijk die kans. Ik wilde graag, maar ik kon niet. Het was een grote teleurstelling. Je hebt maar één leven, dat snel voorbij gaat. Maar na één komt twee”, hield hij de moed er in. Een jaar later en vele bezoeken aan fysio’s verder beseft Hawta dat hij geluk heeft gehad. “Dat ik als hoofddraaier sterke nekspieren had, is mijn redding geweest, werd er tegen mij gezegd.”

New York

Hawta heeft grote plannen voor komende zomer, als hij naar Amerika wil om zijn eerste album op te nemen. “Je bent bekend in de ‘underground’, je wordt overal gevraagd, maar bent nog geen bekende Nederlander bij het grote?publiek. Ik geloof in The American Dream en wil daar achter-aan gaan. Niet denken aan wat als, maar gewoon doen. Ik heb contact met meerdere grote producers in New York, maar ik moet nog even geduld hebben, omdat zij momenteel op wereldtour zijn met Circus du Soleil, waar ze shows in clubs geven. De bedoeling is om vóór augustus voor een periode van drie maanden naar New York te gaan. Ik neem dan een aantal videoclips en songs op, die ik in Nederland wil uitbrengen.”

Hij wordt ondersteund door het Nederlandse bedrijf GTI (Global Talent Investment). “Een onderdeel daarvan is GTE (Entertainment), een project waarin ik als docent en coach mijn passie kan delen met jonge opkomende artiesten als producers, rappers, dansers en modellen. Ik vertel ze dat ze niet in hun schild moeten blijven, maar zich moeten openstellen om iets te bereiken.” Dat geldt zeker voor Hawta zelf. “Ik wil met een reden leven. Dit komt zeker?niet aanwaaien, ik kon ook voor een zekere baan kiezen. Maar ik wil mijn leven hiervoor opofferen en ertegenaan gaan.Ik wil eerst mijn doel bereiken en dan pas genieten. Business before pleasure.”