Hans Klok 1

Hans Klok

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Beroepsbedrieger

Hotspots editie 27

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Sprookjes zijn een illusie. En als er iemand goed is in het creëren van illusies is het illusionist Hans Klok wel. Hij is geen boze tovenaar, maar een sympathieke blonde man, die eigenlijk meer weg heeft van een prins. Maar wel een prins die van bedriegen zijn beroep heeft gemaakt. Over de hele wereld zijn zijn shows succesvol en dit najaar tourt hij weer langs een select aantal theaters in Nederland met zijn Houdini Experience. Laat je betoveren door zijn magic! We hebben afgesproken in de repetitieruimte van Hans in IJmuiden en rijden een grauw havengebied in met heel veel oude loodsen. Bij aankomst op het adres wijst niets er op dat hier het Hans Klok imperium is gevestigd. Maar na het openen van de metalen deur staart Pamela Anderson ons vanaf een poster aan. Naast Hans Klok natuurlijk. We zitten goed…

In de repetitieruimte zien we allerlei rekwisieten, kleding, een grote repetitiespiegel, glimmende hooggehakte laarzen en op tafel een oud boek van Houdini. “Ik heb hier in IJmuiden drie panden. Aan de overkant wordt momenteel het decor gebouwd voor mijn Houdini tour en dan is er nog een loods waar de machines staan gestald. Ik heb veel ruimte nodig, want ik heb alleen al zo’n drieduizend kostuums.”

Je hebt je Houdini Experience ook in Londen gedaan?

“Ja op West End. Gisteren vroeg iemand me wat het leukste was wat ik heb gedaan.  Londen vond ik eigenlijk wel het spannendst. Omdat het zo echt was en zo eerlijk. In Las Vegas speel je voor toeristen, maar in Londen heb je een kritisch publiek. Alles wat op Broadway staat begint in Londen. Tijdens de première kwamen al die Engelse kranten, die bejubelden het: Velen hebben het geprobeerd, maar Hans Klok is degene die na 150 jaar Houdini weet te toppen. Dus dat is wel leuk. Niet dat je Houdini kunt toppen, maar het is wel heel leuk als het gewaardeerd wordt.”

Word je geboren met talent voor magic of kun je het ook ontwikkelen?

“Je kunt het ontwikkelen, maar ik denk dat je toch wel een soort van vingervlugheid moet hebben. En de trucs die ik doe, daar moet je een halve stuntman voor zijn. Het is heel fysiek. Maar de grootste kracht is je overredingskracht. Als ik het doe, geloven mensen het. Laat ik een spel kaarten verdwijnen, dan denkt het publiek nog: ja leuk, het zal waarschijnlijk in zijn mouw zitten. Dat is een soort automatische oplossing die de hersenen geven. Maar op het moment dat ik een olifant laat verdwijnen, dan gaat dat te ver. Dan wordt het onrealistisch, waardoor de overredingskracht van de artiest veel groter moet zijn om het nog te gaan geloven. Want dat kan natuurlijk helemaal niet. Je moet daarom een beetje talent hebben, overredingskracht, maar vooral heel veel doorzettingsvermogen.”

Ik zie hier een boek liggen van Houdini. Studieboek?

“Ja, het is geschreven door een van de beste vrienden van Houdini en het is een paar jaar na zijn dood uitbracht. Het is een geweldig boek. Er staan heel veel goede oplossingen in en dingen waarvan je denkt, oké, zo deed hij dat.”

Maar zijn trucs zijn dus gewoon openbaar?

“De meeste geheimen heeft hij mee zijn graf in genomen. Hier staan vooral veel acts in die hij eigenlijk niet uitgevoerd heeft, maar wel bedacht had. Misschien wilde hij deze nog wel gaan doen, maar hij is natuurlijk niet oud geworden. Hij overleed heel plotseling tijdens een wereldtournee.”

Maar hoe kom jij aan de trucs die Houdini mee zijn graf in heeft genomen?

“Zelf bedenken of een oplossing bedenken hoe hij dat gedaan zou kunnen hebben. Want je moet het ook wel weer vertalen naar deze tijd. Wat in 1920 heel opzienbarend was, is dat nu niet meer zo.”

Houdini staat bekend om zijn ontsnappingstrucs.

“Dat klopt, dus in mijn show zitten wat zeer spectaculaire ontsnappingen. Heel veel van zijn acts zijn helemaal geen goocheltrucs, maar gewoon stunts. Houdini kon heel lang zijn adem inhouden, dus ik doe ook zijn onderwaterontsnapping. En ik doe een ontsnapping die een variant is op degene die hij deed in een dwangbuis hoog in de lucht. Wij hebben daar dan weer een element aan toegevoegd: The Jaws of Death, een grote bereklauw. Dus als ik niet op tijd ontsnap, dan klapt dat ding dicht. Dat soort dingen vind ik wel eng. Maar het is een hommage aan Houdini, dus je bent eigenlijk verplicht om dat ook te doen.”

Je vindt jezelf niet de meest originele illusionist, maar wel de beste performer?

“Dat vind ik inderdaad, als ik het zelf zeg. Qua originaliteit bedoel ik zelf trucs bedenken. Fred Kaps was de enige mens op de wereld, een Nederlander, die drievoudig wereldkampioen geworden is. Een van zijn beroemdste trucs, die ook niet van hemzelf was, was het zout dat eindeloos uit zijn handen bleef stromen. Die truc was van een Amerikaan, maar Fred deed het veel beter. Fred zei al: ik heb niet een truc bedacht, maar ik doe ze allemaal beter dan wie dan ook. Daar sluit ik me dan maar bij aan.” ?

Ik las dat je voor de prijs van sommige trucs ook een huis kunt kopen.

“Ja, daar gaat verschrikkelijk veel geld in om! Dus je moet ook niet denken dat je hier snel rijk van wordt hoor. Je investeringen zijn gewoon heel groot. Het is soms niet eens het rekwisiet dat kostbaar is, maar het geheim. Daarom ben ik vaak ook op zoek naar vergeten acts. Families waarvan de grootvader ooit een grootheid was en die al lang overleden is, maar dan hebben zij die oplossing nog ergens in een kluis liggen. Die zoektocht is heel avontuurlijk. Hoe vind je die geheimen?”

Maar als je zelf dus een keer een truc bedenkt, ben je binnen?

“Die markt is zo klein. Ik geef er veel voor, maar een ander doet dat niet. Het is niets waard. Het is een hoop metaal en hout. Maar die vaardigheid is onbetaalbaar en die kan je niet overdragen. Of je moet een keer een heel getalenteerd iemand vinden aan wie je het wil leren, maar daar ben ik nu nog helemaal niet mee bezig. Ik ga nu gewoon nog zelf knallen.”