Glennis Grace 1

Glennis Grace

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Hotspots editie 13

Tekst: Lilian van de Kamp – Fotografie: Henk Merjenburgh

We spreken Glennis, die in het dagelijks leven eigenlijk Glenda heet, op de dag dat haar nieuwe single ‘Als je mij weer aankijkt’ in de winkels komt te liggen. “Dit wordt echt een hele spannende week. Het is nu maar te hopen dat de radiostations de single oppakken en gaan draaien.” Ze ziet er met haar nieuwe kapsel, dat is gecreëerd door het Ermelose kappersicoon Patrick Kalle, ineens een stuk jonger uit. Ze is ook pas tweeëndertig, maar heeft er toch al heel wat jaren als zangeres op zitten. Eerst zong ze Engelstalig, maar is nu omgeschakeld naar het Nederlands en dit wordt haar tweede Nederlandstalige album.

Wat kunnen we verwachten van je nieuwe album?

“Het wordt een pop-soul album. Dat is op zich niet nieuw in ons land, maar Nederlandstalig is het volgens mij nog niet veel gedaan. Mijn eerste single van dit album ligt inmiddels in de winkels en hopelijk slaat hij aan bij het publiek.”

Waarom ben je in het Nederlands gaan zingen en niet meer in het Engels?

“Ik had van te voren ook nooit verwacht dat ik Nederlandstalig zou gaan. Eigenlijk begonnen mijn fans met de vraag of ik ooit iets Nederlandstalig zou gaan maken. Ik antwoordde nee, maar dat ik er wel over na zou denken. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en heb een echt Jordaans accent. Ik wil mijn afkomst natuurlijk niet verloochenen, maar ik vond dat niet passen bij de muziek die ik maakte. Toch dacht ik uiteindelijk, waarom ook niet? Dus heb ik een Nederlandstalig nummer opgenomen en het bleek best wel goed te klinken. Op de een of andere manier kruipt er een andere Glennis in mij als ik zing en mijn accent was in geen velden of wegen te bekennen. Het klonk lekker. Toen heb ik in 2008 een Nederlandstalig album gemaakt. Het was in eerste instantie niet mijn doel om daar mee verder te gaan, maar toen ik op zoek ging naar een nieuwe producer zat ik met Jochem Fluitsma en Eric van Tijn om de tafel en die vonden het wel erg goed bij me passen. Inmiddels ben ik ook heel blij met de nummers die ik tot nu toe heb mogen opnemen.”

Fluitsma & Van Tijn is Nederlands ?bekendste producentenduo, ?hoe ben je bij hen terecht gekomen?

“Ik was eens op een feestje waar Eric van Tijn rondliep en normaal gesproken stap ik niet snel op iemand af om me voor te stellen, maar in een gekke bui stapte ik op Eric af en zei: Met jou wil ik een liedje maken! We maakten een praatje en hij zei dat hij even naar zijn auto moest om iets te halen. Ik dacht die komt niet meer terug, maar hij kwam toch. Dat vond ik een goed teken. Ik was met mijn management al een tijdje op zoek naar een nieuwe producer en zo kwam het dat we op een gegeven moment ook aan tafel zaten met Eric en Jochem. Eric vond het zo leuk en spontaan dat ik tijdens dat feestje op hem afstapte, dat hij het alleen al daarom wel wilde proberen. En nu zijn we dus samen een album aan het maken. Soms moet je dus niet alleen maar afwachten tot ze naar jou toe komen, maar een kans zelf grijpen als je de mogelijkheid daar toe hebt.”

Schrijf je zelf de teksten voor je album?

“Ik schrijf heel veel en heb heel veel inspiratie, maar dat ga ik allemaal bewaren voor het volgende album. Dit album laat ik het allemaal lekker door de producers regelen. Weet je wat trouwens grappig is, mijn single ‘Als je mij weer aankijkt’ kreeg ik voor het eerst te horen toen hij was ingezongen door een man. Dat vond ik zo’n mooie stem en wat bleek, het was Jaap (Winnaar X-Factor 2010) die de single had geschreven met Sander Baas en Chris Silos. Ik was meteen al een  fan van Jaap, voordat het grote publiek hem leerde kennen bij X-Factor. Maar wat de teksten betreft, ik houd me bij dit album dus lekker bezig met zingen en mijn eigen schrijfsels bewaar ik voor later.”

Je hebt een zoontje, Anthony Shane, die nu vier is en hij kent zijn moeder al zijn hele leven met een bos krullen, wat vond hij van je metamorfose?

“Hij moest er wel even aan wennen en vroeg ook verbaasd wat ik met mijn haar had gedaan. Hij heeft sowieso al een sterk oordeel als het aankomt op mijn haar, make-up of kleding. Hij is absoluut een kind van mij, met een eigen mening en soms lekker eigenwijs.”

Hij heeft de leeftijd bereikt dat hij naar school gaat. Nu heb je dus volop tijd voor je album?

“Ik moet zeggen dat ik het er wel heel erg moeilijk mee heb om hem los te laten. Toen hij een ochtendje, van acht tot twaalf, naar school was geweest om te wennen, heb ik constant op de klok zitten kijken of ik hem al weer op mocht halen. Ik ben natuurlijk vier jaar lang heel veel bij hem geweest. Dat is het voordeel van het artiestenleven, ik treed ‘s avonds op en heb dus overdag alle tijd voor mijn zoon. Op dit moment is dat wel erg druk, dus het is straks vast wel lekker om wat meer tijd voor mezelf te hebben. Maar aan het eind van de middag sta ik zeker bij het schoolplein om hem te halen. Ik heb al het gevoel dat ik hem daar moet achterlaten en daarom wil ik hem zeker met een warm onthaal weer ophalen. Zelf heeft hij er trouwens helemaal geen moeite mee, hij heeft er heel veel zin in.”

Is er iets veranderd in je muziek sinds je moeder bent?

“Ik heb allerlei nieuwe, rare en enge emoties gekregen. Het is gewoon zo bijzonder dat er iets op aarde rondloopt dat een deel van jou is. Ik ben daardoor emotioneler geworden en ben veel meer gaan relativeren. Ook kan ik me nu beter in mensen verplaatsen. De teksten die ik schrijf gaan altijd al over de belangrijke dingen in het leven, maar nu gaan ze nog wel wat dieper. Ik probeer op een positieve manier die gevoelens in mijn teksten te verwerken. Mensen moeten zich ook kunnen identificeren met mijn teksten.”

Op internetfora word jij bestempeld als de meest ondergewaardeerde zangeres van ons land. Wat vind je daar zelf van?

“Ja, ik ken de berichten, maar ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Ik ga niet van mezelf zeggen dat ik meer gewaardeerd moet worden, dat is aan het publiek.”

Maar enkele maanden geleden werd je door studenten van het conservatorium ineens bekroond tot zangeres met de beste zangtechniek van Nederland.

“Dat klopt ja, dat was een complete verrassing! Ik stond thuis de vaatwasser in te ruimen, toen ik op de radio ineens mijn naam hoorde. Wat hebben ze nou weer te zeuren, dacht ik, maar het was dus hartstikke positief! Ik heb met mijn zoontje echt een dansje door de keuken gemaakt. Het bijzondere is dus dat ik helemaal niet met mijn techniek bezig ben. Ik heb nooit zanglessen gevolgd en doe ook nooit aan het opwarmen van mijn stem. Dat vind ik zo’n onzin. Ik ben blijkbaar met een natuurlijk goede stem geboren. En ik moet zeggen dat als ik er op ga letten en wel sleutel aan mijn stem, het alleen maar slechter wordt, dus ik doe maar gewoon hoe ik het altijd heb gedaan. Dat werkt het best bij mij.”

Een week op nummer één in de Top40 of drie uitverkochte concerten in de Arena, wat zou je kiezen?

Ze begint te lachen: “Een combinatie natuurlijk! Eerst die nummer één hit en dan moeten die drie uitverkochte concerten ook wel lukken. Maar als ik echt moest kiezen, dan wil ik toch wel eens een keer dat gevoel ervaren van een nummer één hit. En optreden wil ik natuurlijk altijd doen, want ik moet gewoon zingen, maar dat hoeft niet per sé drie keer in een uitverkochte Arena te zijn. Zingen is als ademen voor mij. Ik kan niet zonder. Als ik een tijdje niet in de studio heb opgenomen of op een podium heb gestaan dan word ik zenuwachtig en gaat het kriebelen.”

Wanneer kunnen we je nieuwe album kopen?

“Er komen sowieso nog een paar nieuwe nummers op single uit en het hele album proberen we deze zomer af te hebben. Ik ben nog op zoek naar een paar liedjes om het album compleet te maken en dat duurt misschien wel even. Iedereen in mijn team heeft namelijk een mening die telt, dus voordat zo’n nummer helemaal naar ons zin is, zijn we alweer een paar weken verder. Hopelijk komt er snel iets moois op mijn pad, want ik kan niet wachten om te gaan touren!”