Fred van Leer 1

Fred van Leer

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Stylist geeft tips

Hotspots editie 33

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Nick van Ormondt

Kerstavond viert hij thuis bij zijn ouders en aangezien het dan vooral om eten draait, trekt hij gewoon wat comfortabels aan. De Rotterdamse stylist Fred van Leer (37) geeft een verhelderende blik over wat we aan moeten tijdens de feestdagen. “Een glitterjurk met boa tijdens het gourmetten? Onzin!”

Wat is de Fred van Leer-stijl?

“Ik stijl vrouwen als Kim-Lian van der Meij, Caroline Tensen, Glennis Grace. Daarbij houd ik van über vrouwelijk. Dus een mooie hak, een lekkere jeans en een mooi jasje. Ik houd wel van bijzondere dingen zoals pailletten, ik word ook wel eens Fred Paillet genoemd. Voor mannen werkt het anders, die moeten van mij echte mannen blijven. Er is natuurlijk een onderscheid qua stijl tussen Jeroen van der Boom, Yes-R of een Dré Hazes, maar bij allemaal probeer ik hun persoonlijkheid te versterken. Jeroen van der Boom is een echte oer-man: knap, sexy en stoer. Daar moet je niet te veel aan prutsen. Yes-R is een hip-hop jongen, die kun je juist heel modisch maken. Dré Hazes is weer heel klassiek. Ik werk heel veel met bekende mensen, het fijne daaraan is dat zij allemaal een identiteit hebben die je moet versterken. Zij zijn het stukje vlees en ik ben de jus.”

Heb je tijdens het shoppen nooit dat je iets zoekt, maar niet slaagt?

“Nee, ik ben altijd aan het shoppen. Als ik naar New York ga voor mezelf, dan ben ik ook aan het kijken voor mijn klanten. Altijd ben ik bezig met mijn werk. Ik woon midden in de stad, dus ik kom daar elke dag, of ik nou vrij ben of niet, ik ben er altijd mee bezig. Ik struin ook. Ik hoor vaak mensen: oh, ik kan het niet vinden bij H&M, maar ik struin door elk rek heen, ik heb een oog dat alles heel snel scant. Ik weet heel snel als ik ergens binnenkom of ik in die winkel iets kan vinden, ja of nee. Dat is elf jaar ervaring.”

Heb jij zelf veel kleding?

“Ik heb zelf heel veel kleding. Ik ben heel klassiek en houd erg van Oger. Veel mensen vinden Oger een beetje conservatief, maar ik vind het heel klassiek en een beetje dandy, daar houd ik heel erg van. Daarbij ben ik echt een jeansman, dus ik draag altijd, elke dag een jeans. Het liefst zo kapot en versleten mogelijk en daar bovenop een mooi jasje of een mooi overhemd met een dasje, heel klassiek. Ik zeg altijd: van boven bont, van onder stront.”

Wat vind je van online shoppen?

“Dat is in deze tijd niet meer weg te denken. Ik ken heel veel mensen die alleen maar online shoppen. Daphne Deckers, een vriendin van mij, koopt de mooiste creaties op internet die je gewoon niet in de winkel kunt vinden. Dat is natuurlijk te gek. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet heel veel online shop, omdat ik toch wel heel erg houd van voelen van materialen, ik moet het zien. Maar ik ga zelf een hele coole webwinkel beginnen! Ik ben nu hard bezig collecties samen te stellen en ik hoop in december online te gaan. Houd www.looktoday.nl dus in de gaten!”

Wat dragen we tijdens de feestdagen?

“Ik zou zeggen, als je gaat gourmetten, doe maar gewoon een trainingspak aan, want je ruikt natuurlijk een uur in de wind naar bakvet. Maar als je naar een feestje gaat, zorg dan dat je er een beetje lekker uit ziet. Een pailletten jurkje is wat mij betreft niet alleen voor kerst, dat kun je ook in de zomer aan. Blijf eens een keer af van alleen maar zwart, dat is allemaal zo saai. Je kunt allerlei kleuren aan. Deze winter zie je heel veel diepe kleuren, flessengroen, petrol, bordeaux, aubergine, heel mooi. Als je een beperkt budget heb, ga dan naar een keten als H&M, het is ongelofelijk wat je daar voor honderd euro kunt kopen. De leukste, hipste kleding. Zorg er voor dat als je alles goedkoop doet, dat je één wat luxer item toevoegt aan je outfit. Dus een jurkje van dertig euro, met een wat luxer tasje of duurdere schoenen, dan hype je je outfit weer helemaal op.”

Hoe vier jij zelf kerst?

“Kerstavond vier ik altijd bij mijn ouders. Dat is dan lekker eten met mijn familie, heel fijn en heel gezellig. In een chill outfit, want we eten gewoon lekker thuis. Ik vind het zo’n onzin dat mensen met een glitterjurk, een boa en handschoenen aan een gourmettafel zitten. Ik doe gewoon een shirt of een lekkere trui en jeans aan. Het is gewoon thuis, dus het hoeft allemaal niet zo opsmukkerig. Eerste kerstdag is voor mij traditie: ben ik altijd alleen thuis. Ik heb geen relatie en ik vind het heerlijk om even een dag in het jaar even compleet te cocoonen. De hele dag alleen maar chocola en lekkere dingetjes eten. Kerstfilms kijken, Home Alone 1, 2 en 3, dat vind ik heerlijk. Tweede kerstdag is vaste prik, dan heb ik een mannetje of twintig bij mij thuis en dan gaan we met vrienden, hapjes en drankjes het leven vieren.”