Fred de la Bretoniere 1

Fred de la Bretoniere

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Startte met 25 gulden

Hotspots editie 32

Tekst: Lilian van de Kamp

“Ik was kunstschilder, zat op de schilderacademie. Het was begin jaren zeventig, de tijd van de hippies, toen ik ging verhuizen naar een pand van een klokkenmaker. Tijdens de verhuizing vond ik oude leren horlogebandjes. Deze heb ik verkocht op de hippiemarkt op het Waterlooplein. Ik was ze zo kwijt en had hiermee vijfentwintig gulden verdiend. Gezien het succes, bedacht ik dat ik ook wel leren riemen en tassen kon maken en verkopen. Iets waar ik voor die tijd nooit over na had gedacht. Ik gebruikte het geld om tuigleer te kopen en het moest vooral niet te mooi zijn.”

Van riem naar schoen

De jonge creatieveling ging aan de slag en werd verrast door het succes van zijn zelfgemaakte leren producten. “Van de riemen was het een kleine stap naar sandalen, die tenslotte ook uit allerlei riempjes bestaan. Vervolgens ben ik ook klompjes gaan maken, die ook aansloegen bij de dames. Een houten zool, leer erover en dat vastspijkeren.” Het begin van zijn schoenenimperium was ontstaan. Niet veel later begon hij ook schachten op maat te maken, voor zowel dames als heren. “Het begonnen toen echt driedimensionale schoenen te worden.”

Een succesvolle start

“Het schilderen heb ik gelaten voor wat het was en ik heb me volledig in het schoenenvak gestort.” Een keuze waar Fred zeer van overtuigd was. Goedbedoelde adviezen sloeg hij regelmatig in de wind en hij volgde gewoon zijn eigen gevoel. “Iets wat ik me, achteraf gezien, ook kon veroorloven. Ik ben behoorlijk eigengereid en doe alles dan ook graag op mijn manier.” De ambitieuze schoenenmaker opende in 1970 zijn eerste winkel. Dat bleek weer een stap in de juiste richting te zijn, want hoewel in de beginjaren er slechts enkele boetiekjes geïnteresseerd waren in zijn schoenen werd hij in 1976 uitgeroepen tot de beste schoenen- en tassenontwerper van Nederland. Het succes leek eindeloos.

Shabbies, een gouden idee

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn en maakte het bedrijf van De la Bretonière ook enige tijd een dip door. Maar gelukkig bleef Fred niet bij de pakken neerzitten en vond hij het tijd worden voor een boost. Dat deed hij door in 2006 een nieuwe lijn toe te voegen: Shabbies. “Shabbies Amsterdam is een lifestylemerk geworden, met stoere dameslaarzen die makkelijk zitten en er ook nog eens mooi uitzien. Het leek me beter een aparte lijn hiervoor op te richten, om zo onderscheid te creëren tussen mijn Fred de la Bretonière-lijn, die wat vrouwelijker is met espadrilles, pumps en ballerina’s en de stoerdere Shabbies.” De Shabbies werden razend populair en hebben de omzet van het bedrijf in een paar jaar tijd bijna verviervoudigd. Fred stond weer helemaal op de kaart.

Naast de Shabbies had Fred een paar jaar later nog een goed idee: sneakers. Sportieve schoenen met leren veters en nauwere leesten in kroko-, hagedis- en fantasieprints. Omdat sneakers niet zouden passen in zijn bestaande collecties, heeft Fred ook hier een aparte lijn voor opgericht, de Fretons. “Ik heb altijd al een sneaker willen maken en ben ontzettend blij met deze lijn.” Zo is er dus onderscheid tussen zijn drie verschillende merken. Fred de la Bretonière is de modieuze lijn, Shabbies de vrijetijdslijn en Fretons de sneakerslijn.

De kracht

De kracht van Fred’s merken ligt volgens hem in pasvorm en materiaalkeuze. “Het gebruik van natuurlijke materialen, de nonchalance en robuustheid. Mijn schoenen zitten qua prijs aan de hoge kant, maar de mensen die mijn schoenen kopen kiezen bewust voor die kwaliteit, de goede pasvorm en het mooie materiaal. Ik maak wat ik zelf mooi vind en houd daarbij natuurlijk de trends in de gaten, maar het moet wel bij mijn merk passen. Ik ben niet zo gecharmeerd van tierelantijntjes en ga vaak voor een strak ontwerp.”

Najaarscollectie 2013

Ook dit najaar heeft Fred weer een mooie collectie samengesteld. “De mensen, de cultuur, alles kan mij inspireren, je moet goed om je heen kijken, je ogen en oren openhouden. Ik ben inmiddels al ruim veertig jaar bezig en heb in deze najaarscollectie juist veel invloeden van vroeger naar voren laten komen. Stoer afgewisseld met sexy.  Dus iedere collectie denken we vooruit, maar we vergeten onze roots natuurlijk ook niet.”

Reizen en werken

“Het succes van mijn merken heeft me wel verwonderd. Ik ben met vijfentwintig gulden begonnen en dat we zo succesvol zouden worden had ik niet durven dromen. Dat de Shabbies zo zijn aangeslagen vind ik nog steeds heel bijzonder.” Hoewel Fred inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, wil hij nu absoluut nog niet stoppen. “Ik wil mijn merken ook in het buitenland verkopen. In België en Duitsland gaat het al heel leuk, maar ik wil meer. Daarbij vind ik het erg leuk om te reizen en ben fysiek nog in orde, dus wat is er dan mooier dan werken en reizen te combineren? Misschien dat ik mijn werkzaamheden in de toekomst langzaam wel zal afbouwen, maar op dit moment zit ik er nog volop in en geniet ik daar nog steeds van.”