Frans Bauer 1

Frans Bauer

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Echt aardig

Hotspots editie 23

Succesvolle zanger blijft altijd zichzelf

Tekst: Marco Jansen
Fotografie: Henk Merjenburgh

Hij is de altijd goedlachse zanger van het levenslied. Het is geen toeval dat Frans Bauer tot tweemaal toe werd uitgeroepen tot meest positieve Nederlander. De veelzijdige en opgewekte entertainer geniet ook bijna twintig jaar na zijn doorbraak bij het grote publiek nog altijd een mateloze populariteit. Dat hij altijd ‘gewoon’ is gebleven, is misschien wel zijn grootste kracht.

Tussen Kerst en Oud en Nieuw treedt Frans Bauer vijf dagen op in het Dolfinarium Harderwijk. Het zingen met dolfijnen slaat aan bij het publiek. Jong en oud krijgt hij in beweging met zijn aanstekelijke enthousiasme. Het laatste optreden heeft een speciaal tintje. Frans Bauer viert op vrijdag 30 december namelijk zijn 38e verjaardag. En dat zal hij weten ook. De jarige wordt door het publiek uitgebreid toegezongen met ‘Lang zal hij leven’ en tijdens zijn optreden wordt hij overladen met cadeaus. Frans Bauer heeft met zijn meezingers ook Harderwijk veroverd.

Drukke agenda

Een groot deel van zijn verjaardag verloopt volgens een strak protocol, maar na de soundcheck in de dan nog lege koepel neemt Frans Bauer de tijd voor het interview. “38 lentes”, nuanceert hij als hij de felicitaties in ontvangst neemt. “Vanochtend heb ik tekeningen van de kids en een scheerpakket gehad. Van mijn jongste zoon Lucas, hij is tweeënhalf jaar, kreeg ik zijn eerste tekening. Een beker met nummer één er op. Dat heeft hij heel goed gedaan. ‘s Ochtends heb ik met de familie een taartje gegeten en zijn er nog wat vrienden langs geweest.” Veel tijd voor ontspanning heeft hij niet. Alleen na Oud en Nieuw heeft hij een volle week vrij om de accu op te laden. “Want daarna begint het weer.” Bauer tekent ervoor als 2012 net zo succesvol is als het afgelopen jaar. “2011 was een positief jaar voor mij. Het was druk en spannend. Zo hebben we een nieuwe serie voor Bananasplit opgenomen en heb ik mijn eerste zelfgeschreven album uitgebracht. ‘Gloednieuw’ werd meteen een nummer 1-hit en een gouden plaat. En het album ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ is in Vlaanderen platina geworden. Ik had niet verwacht dat er zo goed op gereageerd zou worden.”

Schrijven

Bauer toonde de afgelopen periode zijn creatieve kant. ?“Ik schreef al heel lang gedichten. Vanaf mijn negende trouw twee keer per maand. Totdat mijn vrouw Mariska vroeg waarom ik niet eens een eigen liedje probeerde te schrijven. Dat schrijven van liedjes komt wanneer het komt; overdag, maar ook ’s nachts. Mijn demo’s plaatste ik tussen demo’s van anderen en liet ze vervolgens horen aan 25 man. Mijn eigen nummers werden er steeds uitgepikt en werden als leuk en gevoelig ervaren.”

Want behalve kwinkslagen en geluk laat Bauer in zijn teksten ook andere zwaardere emoties toe. “Ik ben in een hele negatieve periode een aantal mensen kwijtgeraakt. Zo zijn een tante, een neef en een nichtje overleden. Daarbij is mijn vader ziek geworden. Het schrijven van liedjes werd een therapie voor mij om het één en ander te verwerken. Uiteindelijk heb ik een stuk of veertig nummers gemaakt, waarvan veertien het hebben ‘overleefd’. Ik leef het leven zoals het is: een rollercoaster van veel positieve, maar ook bizarre momenten zoals de zelfdoding van mijn tante. Ook de ziekte van mijn vader is tijdens mijn optreden gepasseerd. Ik laat geen geheimen over en misschien herkennen mensen zich daarin. ‘Zonder vaarwel’ is een gevoelig nummer dat grote impact op mensen heeft. Maar gelukkig overheerst het positieve op mijn nieuwe album.”

TV maken

Van volkszanger is Bauer de laatste jaren geëvolueerd tot entertainer. Hij blies het populaire TROS-programma Bananasplit in 2009 nieuw leven in, wat miljoenen kijkers aan de buis kluistert. “De kijkcijfers van Bananasplit overtreffen iedere jongensdroom. In deze tijd van zoveel diversiteit is twee miljoen een extreem hoog aantal. Ik ben ooit begonnen met de realitysoap De Bauers en drie miljoen Nederlanders keken naar wat zich in mijn leven afspeelde. Ook presenteerde ik Duizend sterren stralen, waar ik op zoek ging naar muzikaal talent. Als ik terugblik op mijn tv-carrière, dan is die boven verwachting succesvol.”
Nu haalt de presentator veel voldoening uit Bananasplit. “Soms hebben we grappen die al kant en klaar zijn en daar zoeken we dan de juiste persoon bij. Of we hebben al ?personen en bedenken daar een grap omheen. Dat zijn dan mensen die in de actualiteit zijn of die we erg leuk vinden. De achterban van die BN’ers erbij betrekken is best spannend. Je probeert door vantevoren met de familie te praten een inschatting te maken van de artiest en de capaciteit van beleving van een grap die een persoon kan hebben. Soms klopt dat met de realiteit en soms werkt dat niet. De meest heftige grap kan leuk gevonden worden, maar aan de andere kant gaan ze soms flippen van een simpele onschuldige grap. Je kunt het nooit precies weten en dat houdt de uitdaging erin.”
Acteerervaring deed de zanger op in de politieserie Flikken Maastricht. In de eerste aflevering van het zesde seizoen speelt hij zichzelf, als in een woonwagenkampje een bekende zanger komt optreden. “Men vroeg of ik een rol wilde spelen die betrekking had op mijn afkomst. Ik heb volmondig ja gezegd, maar jezelf spelen is toch wel raar en niet zo makkelijk als het lijkt. Op dat moment ga je er bij nadenken en dat maakt het moeilijk. Toch heb ik er bijzonder leuke reacties op gekregen.”

Polonaise

In oktober stond hij voor de vijftigste keer in een uitverkocht Ahoy, maar Frans Bauer is altijd ‘gewoon’ gebleven. Vanzelfsprekend, vindt hij. “Ik vind het prettig om met mensen om te gaan, ongeacht hun afkomst of geloof. Ik doe dat niet anders dan twintig jaar geleden en ook mijn liefde voor het vak is hetzelfde gebleven. Ik ben daarin nog steeds ‘gestoord’ en zing de hele dag door. Het aankleden van het podium is wel veranderd. De techniek is verbeterd, waardoor je jezelf veel meer kunt laten zien. Het gevoel van mensen bij mijn optredens nog steeds hetzelfde, maar de laatste jaren is mijn publiek wel veel jonger geworden. Het bestaat uit twintigers, dertigers en veertigers en is een doorsnee van de Nederlandse bevolking. Iedereen kent wel een paar nummers van mij en ik ben één van de best geboekte bedrijfsartiesten. Ik hou wel van gezelligheid. Er is geen polonaise geweest zonder Bauer.

Privé ben ik om eerlijk te zijn best traditioneel. Ik zal niet zo snel uit de band springen en niet rijden onder invloed. Want bij twee wijntjes ga ik al los en wil ik alleen nog maar dansen.”

Iets terug doen

Bauer zet zich al jaren in voor goede doelen. “Ik span me op mijn manier in voor doelen waar ik in geloof. Mijn gedachte daarbij is dat ik een gedeelte van wat ik krijg terug wil laten vloeien in de maatschappij. Dat komt deels door mijn privéleven; ik kom zelf uit een arm doorsneegezin. Dankzij mijn fans heb ik een mooie carrière mogen maken en dan vind ik dat je wat terug moet doen. In het verleden heb ik mij toegelegd op Villa Pardoes en nu ben ik ambassadeur van het Sterrenfonds. Dat steunt verschillende projecten en helpt onder andere kinderen met een levensbedreigende ziekte. Een voorbeeld is Stichting Hoogvliegers. Dat is een organisatie die rondvluchten maakt voor terminaal zieke kinderen met een laatste wens. Liggend in hun bed beleven ze met hun begeleiding een onvergetelijke dag. Andere ambassadeurs zijn John van den Heuvel, Barbara Barend en John Heitinga.”

Plannen

Bauer is er veel aan gelegen om ook van 2012 een succesjaar te maken. “Er zijn het komend jaar veel uitdagingen. Zoals het programma De Zigeunernacht, waarbij muziek en een bekende gast centraal staan. Het is in de sfeer zoals mijn opa zijn leven heeft geleid. We laten de gast een zigeunernacht beleven, maar wel in een afgeleide vorm anno 2012. Verder komt er een nieuwe serie Bananasplit en een nieuwe theatertour. Ik zal ook liedjes blijven schrijven. Want wat zou ik anders moeten doen? Ik ben een man met twee linkerhanden. Een timmerman of keukenprins zal ik niet worden.”