Evelien Griffioen 1

Evelien Griffioen

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Voetreflexologe

Hotspots Editie 9

Ok, klinkt goed maar wat houdt dat concreet in?

“Het menselijk lichaam circuleert energie via een stelsel van kanalen in 24 uur. Er zijn twaalf hoofdkanalen of meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. Medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar. De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en uiteindelijk van wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de energieproductie. Zo heeft elk een andere energiehuishouding. Voetreflexologie helpt om eventuele verstoringen op te sporen en ten goede te keren.”

Werkt dit alleen door middel van de voeten?

“Nee het kan ook via de handen of de oren. Kijk bijvoorbeeld naar acupunctuur, meestal worden daarbij de oren behandeld. Iedereen heeft weleens gehoord van naaldjes in de oren om te helpen bij het stoppen met roken. Ook hierbij worden de meridianen gestimuleerd.”

Kan iedereen dit leren, heb je een opleiding nodig?

“Ja, iedereen kan het leren, dus er is niets mysterieus aan. Uiteraard moet je eerst een opleiding volgen, en nadat je bevoegd bent moet je één keer in de twee jaar opnieuw gekeurd worden. De papieren die je krijgt zijn ook maar twee jaar geldig. Daarna wordt je weer door de bond gekeurd en krijg je een soort keurmerk.”

Hoe gaat een voetreflexbehandeling in z’n werk?

“Tijdens een behandeling probeer ik erachter te komen wat iemand voelt, maar in eerste instantie probeer ik juist zo blanco mogelijk de behandeling in te gaan. Maar het is ook afhankelijk van wat diegene wil. Zo zijn er natuurlijk mensen met klachten, maar ook mensen die één keer in de paar weken terugkomen omdat ze het zo’n heerlijke ontspannen behandeling vinden. Want dat is het ook! Het is namelijk ook mogelijk om de voeten een anti-stress-behandeling te geven, waarbij de behandeling gericht is op ontstressen en ontspanning. Op die manier kun je het vergelijken met een massage.  Tijdens de behandeling kan het lichaam reageren door meer te transpireren, koud of juist warm te worden. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam door de voetreflexbehandeling afvalstoffen kwijt raakt. Over het algemeen is het zo dat mensen na een behandeling ‘s avonds heerlijk slapen.”

Eind september is het de week van de wereld reflexologie wat moet ik me daarbij voorstellen?

“Ja van 21 tm 27 september. Tijdens deze week geef ik op verschillende locaties introductie massages. Door de International Council of Reflexologists is dit initiatief ontstaan en duizenden (voet)reflexologen zullen in die week wereldwijd geïnteresseerden op allerlei manieren kennis laten maken met voetreflexologie. In Nederland geven leden van de Bond van Europese Reflexologen, waaronder ik, op diverse locaties gratis een verkorte voetbehandeling en uitleg over deze eeuwenoude therapie.”

Tot slot en voor alle duidelijkheid, voetreflexologie is ondersteunend en nooit in plaats van een medische behandeling!

“Nee zeker niet. Het zou mooi zijn als voetreflexologie de sterke kanten van de medische wetenschap zou kunnen aanvullen. Maar voetreflexologen zijn geen arts. We mogen dus geen diagnose stellen en worden geacht klanten met medische klachten door te verwijzen naar een arts.”