Ernst Daniel Smid 1

Ernst Daniel Smid

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Voor Elkaar

Hotspots editie 33

Tekst: Lilian van de Kamp

Ernst Daniël Smid (60) is een familiemens, gek op zijn drie kinderen en zijn kleinkinderen. Maar in zijn familie bevindt zich wel een lege plek. Zijn grote liefde, de moeder van zijn jongste dochter Coosje (23), overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker. Toch proberen vader en dochter samen door te gaan en hebben zij elkaar hierbij harder nodig dan ooit. In de voorstelling Voor Elkaar gaan vader en dochter op zoek naar elkaar met liedjes en verhalen.

“Als je vrouw zwanger is en je hoort dat je een zoon krijgt, bedenk je meteen dat je later samen gaat voetballen, motorrijden, samen naar de motorcross. Als je hoort dat het een meisje wordt denk je: ah wat lief… maar verder weet je als vader niet zo goed wat je dan met een dochter moet gaan doen. Samen poppen kopen of zoiets?  De relatie met een zoon is volslagen anders dan met een dochter. Niet te vergelijken. Een vader-dochterrelatie is maar een rare relatie. Een relatie die ik wel eens wilde onderzoeken.”

Een kijkje in de wereld van Coosje

“Samen het theater in, dat waren we al van plan toen mijn vrouw nog ziek was. Ik wist toen natuurlijk niet dat zij kwam te overlijden, maar voor die tijd hebben we dit dus al samen voorbereid en mijn vrouw wist hier dus van. Tijdens onze voorstelling willen we contact maken met het publiek, dus spelen we graag voor intieme zalen, die niet te groot zijn. Er zijn prachtig mooie liedjes geschreven over vaders en dochters, die wij gaan zingen. Ik ben meer een klassieke zanger en mijn dochter is van een heel ander genre. Zij is momenteel ook een sensatie bij The Voice of Holland. Tijdens onze voorstelling zal ik niet te veel klassiek gaan zingen, maar meer in de wereld van mijn dochter duiken. Geen pop, maar wel mooie Nederlandse en Engelse liedjes, liedjes die het publiek kent.”

Eyeopener

“Wat ons bijzonder dicht bij elkaar heeft gebracht is niet alleen de dood van mijn vrouw, maar ook de twee reizen die ik samen met mijn dochter heb gemaakt voor Oxfam Novib. We zijn toen met z’n tweeën in een avontuur gedoken en naar Niger en Bangladesh gegaan om te kijken wat Oxfam Novib daar doet. Het was zo indrukwekkend. Mijn meisje dat altijd naar de H&M moest, werd ineens geconfronteerd met mensen die dat woord niet eens kenden. We zagen de nood van de bevolking. Beide reizen hebben op Coosje en mijzelf zeer grote indruk gemaakt. Het waren echte eyeopeners. Dat meisje dat altijd zeurde: ik heb niets om aan te trekken, ik heb niets nieuws, is er niet meer. Daaaag!”

De appel valt niet ver van de boom

“Mijn dochter lijkt heel erg op mijn vrouw. Sowieso qua uiterlijk. Maar qua karakter heeft ze ook wel dingen van mij hoor of in ieder geval van mijn bloedlijn. Ze is outgoing, ongedurig en af en toe een beetje koppig. Dat herken ik wel. Het grootste verschil tussen ons is in eerste instantie onze leeftijd. Ik maak me niet meer zo druk over de dingen waar zij zich heel druk om kan maken. En ik maak me weer druk over dingen waar zij zich niet druk over maakt. Dat is heel raar. Ik sta door mijn levenswijsheid inmiddels wat rustiger in het leven. Toen ik haar leeftijd had was ik heel erg onrustig. Coosje vind ik niet onrustig. Die is altijd stabiel geweest. Ze heeft alleen de pech gehad dat zij vroeger enorm gepest is op school en dat heeft haar heel erg veranderd. Dat zal ook wel voorbijkomen in de voorstelling. Een van de ergste dingen voor een ouder is als je kind gepest wordt op school. Dat breekt je hart. En je kunt niets doen, want alles wat je doet wordt tegen haar gebruikt.”

Gelijkheid

“Ik hoop dat Coosje mij ziet als een goede vader. Ik heb nooit een vader willen zijn als mijn eigen vader. De generatie ‘mijn wil is wet’. Ik heb daarom altijd de dialoog gehouden, mijn kinderen altijd zelf laten beslissen en uitleggen waarom iets niet mag of waarom iets wel mag. Mijn vrouw was gelukkig net zo voor gelijkheid. En tuurlijk, als het nodig was kozen wij wel een oplossing, maar altijd op basis van gelijkheid. Al waren ze vijf jaar oud, ze mochten meebeslissen over alles wat er in huis gebeurde. Daarmee hebben wij drie hele mooie, zelfstandige kinderen afgeleverd.”

De naderende feestdagen

“Toen mijn vrouw nog leefde kon ik gezellig meedoen op een feestje. Mijn vrouw was ook echt een feestbeest. Maar die tijd moet weer terug zien te komen. Dat duurt nog wel even. Een van de feesten die me heel erg is bijgebleven is mijn 30-jarig theaterjubileum. Mijn vrouw heeft me toen verrast met een party en dat was erg gezellig. Een feest waar ik niets van af wist. Heel bijzonder.”

“De naderende feestdagen zijn momenten waar ik wel tegenop zie. Kerst… Weet je wat het is? Met de winterfeesten kruipen de mensen met hun gezinnen bij elkaar, tijdens de zomerfeesten gaan mensen juist naar buiten en zoeken ze elkaar op. Nu ben ik gezegend met een heerlijk gezin, dus ik ben niet alleen, ik vind het heel erg fijn om mijn kinderen en kleinkinderen om mij heen te hebben. Maar we moeten er nu doorheen. We hebben vorig jaar onze eerste kerst alleen gehad, toen was mijn vrouw net twee maanden dood. Dat was geen lekkere kerst. Met nieuwjaar wens je elkaar ook geen gelukkig nieuwjaar. We hadden geen geluk.”

“Nu proberen we het allemaal een plek te geven en gaan we gewoon weer door. We zullen kerst dit jaar dus toch gaan vieren. En ik denk dat ik dit jaar, al is het alleen voor mijn kinderen, toch maar weer een kerstboom neer ga zetten om wat gezelligheid in huis te halen. En ik zal wel een stel vrienden uitnodigen om deze dagen mee door te komen.”