Ernesto Hoost 1

Ernesto Hoost

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Mr. Perfect, viervoudig wereldkampioen K1 vechten

HotSpots Editie 2

Ernesto, je bent inmiddels gestopt met profvechten en dus de K1?
“Ja, op dit moment train ik sporters die daadwerkelijk willen presteren en willen winnen. Jongens die absoluut de beste willen zijn en kunnen worden. Kijk, ik ben 42 jaar en op een gegeven moment moet je iets anders gaan doen. Ik weet dat ik niet zo goed meer ben als 5 a 6 jaar geleden. Als ik keihard zou gaan trainen, denk ik wel dat ik nog in de top 5 van de wereld zou staan maar ik vind het wel genoeg zo. Ik heb 23 jaar wedstrijden gedaan en ben viervoudig wereldkampioen geworden. Het is mooi geweest, tijd voor iets anders.”

Met dat viervoudige wereldkampioenschap heb je een record gevestigd?

“Zeker, 10 jaar geleden is de K1 begonnen, de beste spelers van de wereld staan in Japan tegenover elkaar. Ik heb in 1997, 1999, in 2000 en in 2002 gewonnen.”

In Japan is het immens populair, waarom zien we er zo weinig van in Nederland?

“Dat is lastig, de Nederlanders zijn het sterkst maar om het hier te organiseren lukt bijna niet. Het leeft hier niet genoeg. Dat kan natuurlijk nog veranderen, kijk maar naar het darten. Voorheen werd dat alleen op de BBC uitgezonden, totdat men zag dat er heel veel Nederlanders aan meededen. Zie hoe groot en populair dat is geworden in ons land. Ik hoop dat het met kickboksen op den duur ook zo zal gaan.”

Niet alleen is de K1 heel populair in Japan, jij wordt daar op handen gedragen!

“Mmm, ik ben daar wel populair ja.” “Wel populair? Man, je bent daar net zo bekend als David Beckham!” onderbreekt een vriend hem. ”Okee, ik kan daar niet gewoon over straat. Als uitlekt waar ik logeer staan ze de hele nacht voor mijn hotel te wachten om een glimp van mij op te vangen, ik heb mijn eigen Playstationspel, poppen, bekers, t-shirts noem het maar op. Toen ik in 2006 aankondigde te stoppen, zat de helft van de zaal te huilen.” Kijk, dat is duidelijker.

Had je weleens echt pijn?

“Altijd, het doet altijd pijn, ik heb nog nooit iets gebroken maar ik ben wel een keer knockout gegaan. Ook heb ik een keer mijn wreef zwaar gekneusd. Dat gebeurde doordat ik mijn tegenstander op zijn elleboog trapte. Toen vocht ik gewoon door, mijn tegenstander had niet eens door dat ik pijn had. Maar naderhand schrok ik wel.”

Kun je de pijn uitschakelen?

“Toen ik hem trapte, deed ik mezelf vreselijk pijn. Op het moment dat ik mijn voet aan de grond zette dacht ik, als ie maar niet stuk is. Toen dat niet het geval bleek te zijn schakelde ik de pijn uit en dacht er gewoon niet meer aan. Na afloop deed ik alle bandages af en zwol mijn voet gigantisch op.”

Hoe was het met de elleboog van de tegenstander?

Hij grijnst, “Die had er helaas geen last van.”

Je wordt ook wel Mr. Perfect genoemd.

“Mijn bijnaam, daar ben ik als vechter heel erg trots op. Niet als persoon, dat hoeft niet voor mij. Ik weet niet of ik als vechter altijd zo netjes vocht, maar ik wilde het wel. Ik was een technische vechter die alles vrij goed kon, ik kon goed boksen, trappen, kreeg niet veel klappen, wist de juiste oplossingen op de juiste momenten. Ik heb meer bijnamen gehad, zoals Super Computer maar Mr. Perfect vind ik wel de mooiste.”

Vond je het wel eens eng om een gevecht aan te gaan?

“Nee, niet eng. Wel dat je bij een tegenstander met de reputatie dat hij iedereen K.O. slaat, extra gespannen bent. Maar voor angst heb je geen ruimte.”

Kun je iemand K.O. schoppen?

“Ik heb heel veel mensen K.O. geschopt, geslagen, getrapt. Een scheenbeen in je nek is niet leuk. Maar een mens kan wel wat hebben hoor, meer dan je denkt. Als je vecht weet je van te voren wat er kan gebeuren. Dat verandert iets in je, je leert hoe je je daar op in kan stellen. Een klap hoeft niet eens zo hard te zijn maar als je ‘m niet aan ziet komen kun je K.O. gaan. Als je dezelfde klap wel aanziet komen kun je je daar geestelijk en lichamelijk op in stellen en hoeft er niets aan de hand te zijn.”

Je hebt twee zonen en één dochter, sporten ze?

“De jongste is te klein om te sporten, maar de oudste tennist en voetbalt. Mijn dochter honkbalt en zit op paardrijden. Ze hebben geen behoefte om te kickboksen en dat hoeft van mij ook niet. Ik vind het wel belangrijk dat ze sporten maar ze moeten datgene doen wat hun interesse heeft.”

Waar heb je vreselijke hekel aan?

“Discriminatie. Als ik het zie gebeuren, grijp ik altijd in. Ik zal mijn kinderen daar ook altijd op aan spreken. Je hebt elkaar te respecteren. Ikzelf heb er soms ook nog last van, bij de douane moet ik vaak mijn koffer openmaken. Het wordt wel minder, maar het gebeurt helaas nog regelmatig.”

Wat zou je kinderen mee willen geven in het leven?

“Respect. Dat is het belangrijkste. Alles draait om normen en waarden. Ik accepteer het niet als ze in huis vloeken. Dat wil ik absoluut niet hebben. Het zal op straat heus wel eens gebeuren maar als ik het hoor, spreek ik ze erop aan. Ik geloof in God en ga zo vaak mogelijk naar de kerk. Ik verwacht niet van mijn kinderen dat ze altijd meegaan, maar zo af en toe neem ik ze toch mee. Op een bepaald moment in hun leven moeten ze zelf weten wat ze ermee doen, maar ik wil ze het wel meegeven in hun opvoeding.”

Heb je tot slot nog een kerst- of nieuwjaarswens?

“Dat HotSpots ook volgend jaar hot mag blijven!”