Erik de Zwart 1

Erik de Zwart

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Zelfstandig media ondernemer en investeerder

HotSpots Editie 3

Aan het eind van de middag hebben wij een afspraak met deze radiolegende en stappen zijn kantoor in Hilversum binnen. Al snel zitten we gezellig en ongedwongen te babbelen en wisselen groetjes en nieuwtjes uit over gemeenschappelijke kennissen. Want Erik’s echtgenote Marika komt uit Nijkerk, waar ze een tijdje hebben gewoond toen hun tweede dochter op komst was.

Inmiddels zijn ‘zijn meiden’ alweer 9 en 7 jaar oud en we krijgen direct een foto te zien op Erik’s iPhone. Dit is zijn laatst aangeschafte speeltje, want hij is dol op gadgets. “Kijk dit zijn ze”, zegt hij trots, “echte hockey meisjes. Ze zijn heel lief, met een hoge aaibaarheidsfactor. Ik hoop dat ze als ze wat ouder worden wel iets weerbaarder zijn want ze zijn echt veel te lief.” Lachend voegt hij eraan toe: “Dat wordt wat als de jongens in beeld komen, ik denk dat ik alles wat een scooter heeft ga weren!”

Wat dacht je van Ibiza over een paar jaar, want daar heb je toch een huis gekocht?

“Ja, vorig jaar hebben we wat gekocht en dat is nu eindelijk klaar. Dus alle vakanties van de meiden gaan we heerlijk naar Ibiza. Eigenlijk heeft het eiland me altijd al getrokken. In de tijd dat ‘Café del Mar’ open ging, dat is inmiddels, ahum, 30 jaar geleden, kwam ik er vrij regelmatig. Sinds kort komen we er opnieuw en dat bevalt zo goed dat we hebben besloten er een huis te kopen. Het is inderdaad weer vrij hot, er wonen meer bekende Nederlanders, de familie Borsato en natuurlijk Patty.

Geboren in 1957 te Amsterdam, werd hij in de jaren tachtig bekend als DJ bij Radio Veronica en presenteerde daarnaast ook tv programma’s als Countdown en Nederland Muziekland. In de jaren negentig richtte hij samen met Lex Harding Radio 538 op, de zender die uitgroeide tot marktleider in Nederland. Vanaf 2003 was hij mede verantwoordelijk voor de radiozenders Noordzee FM, Radio 10 Gold en verschillende buitenlandse zenders. Inmiddels is Erik de Zwart zelfstandig media ondernemer en investeerder in verschillende bedrijven. Brard. Maar ik voel me er prettig, heel relaxed, je kunt er lekker eten, naar leuke strandtenten en je hebt toch je privacy.”

Wat zijn de Hotspots van Ibiza?

“Oh, dat is zeker de Jockey Club, een hele trendy maar behoorlijk kostbare club aan het strand bij Las Salinas. En natuurlijk ‘The Blue Marlin’ van de Nederlandse eigenaar Jelle, een loungeclub met lekkere ligbedden en heerlijk eten. Ook heel gezellig.”

Hoe is het radio maken ontstaan?

“Dat is eigenlijk altijd een hobby geweest, eerst waren dat de treintjes en later ‘in control’ aan de knoppen van een mengpaneel. Het had toen ook iets magisch, zeker in die periode waarin ik begon. Radio Veronica zond toen uit vanaf het zendschip Nordeney en dat waren stoere kerels. Die mannen lopen overigens nog steeds in radioland rond, Ferry Maat, Lex Harding, Leo van der Goot. Dat waren mijn helden, dat wilde ik ook.”

En dat is gelukt want we kennen je natuurlijk allemaal vanaf die tijd bij Veronica.

“Ja maar dat was heel simpel, we hadden natuurlijk geen concurrentie! Ik ben op radio en televisie gekomen toen we alleen Nederland 1 en 2 hadden. Op de radio hadden we Hilversum 1, 2, 3 en 4, waar Veronica zelfs een tijdje klassiek moest uitzenden. Hilversum 3 had een marktaandeel van 80%! In 1981 kwam ik voor het eerst op de Nederlandse televisie en toen hadden we met Nederland Muziekland 5 miljoen kijkers! Overigens gebruikten wij dezelfde tent als Jan Smit nu gebruikt, dat is toch wel grappig! Die heeft ons allemaal overleefd.”

Inmiddels heb je niet veel meer met radio te maken, afgelopen december heb je voor het eerst in vijf jaar weer eens achter de microfoon gezeten om de top 1000 allertijden uit te zenden. Wat doe je nu zoal?
“Oh, van alles! Ik ben betrokken bij zoveel dingen. Alleen op dit moment even geen radio meer, misschien weer in de toekomst. Zo heb ik laatst een platenmaatschappijtje opgestart en zijn we hard aan de weg aan het timmeren met Joyze en ook de band Parson Brown. Dat is heel leuk en ook wel een uitdaging in deze tijd. Maar ik ben ervan overtuigd dat het internet ook heel veel voordelen kan bieden in de muziekbranche. Daarnaast ben ik betrokken of mede eigenaar van verschillende bedrijven, van mobiele pinautomaten tot een golfclub in Duitsland. En natuurlijk Mobilaria en Mobiel TV waardoor je radio en televisie via je mobiel kunt ontvangen. Verder ben ik voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. Ook ben ik betrokken bij het Nederlands popmuseum, het liefst wil ik het oude Veronicaschip hiervoor gebruiken en dat in de haven van Scheveningen leggen. En uiteraard niet te vergeten mijn voorzitterschap van de Hondekop, een club die oude treinen beheert. Ik ben gek op treinen! Klein, groot, maakt niet uit, ik heb een spoor in mijn tuin liggen met treinen. Helemaal aangelegd met bergjes enzo, een beetje Zwitserland.”

Toch niet met kabouters?

Erik lacht: “Nee, zeker niet! Maar het is een beetje Madurodam. Dus met huisjes en beplanting op de juiste schaal. Ik denk dat het ’t technische aspect weer is wat me hierin aanspreekt. En misschien wel de rechtlijnigheid van de rails. Misschien is het daarom wel een mannenhobby…”

Groeien je kinderen op een andere manier op met een bekende vader?
“Nee dat geloof ik niet. Kijk, we wonen in Laren en op hun school zitten bijvoorbeeld ook de kinderen van René Froger en Reinout Oerlemans. Dus daar kijkt niemand ervan op als ze door mij naar school worden gebracht. Ze weten heus wel dat hun papa iets anders doet dan de meeste anderen. Ik kom natuurlijk wel eens op tv of ik sta in een blad. Ik zal nooit vergeten dat toen ik nog bij radio 538 zat, mijn oudste dochter mee naar de studio mocht. Toen ik vol trots aan mijn vierjarige meisje vroeg, ‘En wat doet papa nou bij de radio?’ Zei zij; ‘knopjes drukken!’ Ik had eerlijk gezegd een ander antwoord verwacht!”

Waarom ben je ermee opgehouden?

“Weet je, ik was het op een gegeven moment zat om iedere week dezelfde twee uur lang hetzelfde kunstje te doen. Ik heb het altijd leuk gevonden maar ik wilde van de verplichting af. Als je het doet moet je het goed doen en ik had op een gegeven moment het gevoel dat ik het heilige vuur een beetje kwijt was geraakt. Dat was voor mij reden om te stoppen. Maar, toen ik in december voor het eerst in 5 jaar weer achter de knoppen stond, voelde dat wel heel lekker en vertrouwd. Ik heb dat natuurlijk 25 jaar lang gedaan en dat verleer je nooit!”

Gaan we je weer op televisie zien?

“Jazeker, binnenkort ga ik voor het tweede seizoen bij RTL7 het autoprogramma Prautotype presenteren. Daarin bouwen we in 9 weken tijd een echt rijdende conceptcar uit de toekomst, samen met studenten van de hoge school Arnhem en Nijmegen. We hebben een ontwerp klaar liggen waarvan ik denk dat het heel veel mannen zal aanspreken. Dus ik blijf lekker bezig, maar ook dit is weer een project van 9 weken en dat vind ik leuk. Dat geldt ook voor radio maken, korte projecten, daar kan ik me in vinden.”

We kijken uit naar een eventuele (tijdelijke) terugkeer op de radio, en terwijl we afscheid nemen, bereidt Erik zich voor om te gaan squashen, want, “Ik heb 7 kilo cadeau gekregen toen ik stopte met roken…”