Donna Centino 1

Donna Centino

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Yoga

Hotspots editie 18

Tekst: Marco Jansen
Fotografie: Ronald Bonestroo

Donna Centino ziet yoga als lichaamsbewustzijn en onthaasting in de drukke maatschappij.
Ruim acht jaar geleden is Donna Centino bij het volgen van een cursus met yoga in aanraking gekomen. “Dru yoga heeft mij heel veel gegeven. Het is een passie geworden.”

“Toen ik het wat zwaarder had, kwam ik mijzelf tegen. Dit was na bekkeninstabiliteit tijdens een zwangerschap,” vertelt de 47-jarige Donna Centino uit Harderwijk. “Ik ben heel zelfstandig en zelfredzaam, maar toen ik hulp moest vragen vond ik dat moeilijk. Ik wist niet hoe ik moest discussiëren en communiceren of hoe ik voor mezelf moest opkomen. Als ik ergens aan begon, kon ik het niet afmaken. Dat heeft te maken met mijn Indische afkomst. In deze cultuur moest je altijd voor een ander zorgen, maar ik begreep niet dat dit ten koste van jezelf kon gaan.”

Kind zijn

“Mijn ouders hadden de Japanse bezetting en de Bersiaptijd in Nederlands-Indië meegemaakt en toen zij terugkeerden naar Nederland, moesten ze helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van hun toekomst. Zij hebben mij heel streng opgevoed. Thuis deed je het nooit goed, waardoor ik kritiek altijd als iets negatiefs zag. Ik ben eigenlijk nooit kind geweest en heb niet de dingen kunnen doen die een kind hoort te doen. Daar kwam ik achter toen ik ging hyperventileren bij een ‘kindhouding’ tijdens een yogales.”

Persoonlijke ontwikkeling

Donna Centino is sinds 2010 gecertificeerd dru yoga docente. “Door het volgen van een dru yoga opleiding in Veldhoven heb ik mij persoonlijk ontwikkeld. Vooral de filosofie achter dru yoga vind ik erg interessant. Dru komt uit het Sanskriet, een oude Indiase taal. Het staat voor de poolster aan de hemel. Deze ster staat stil en alles erom heen beweegt. Yoga komt uit dezelfde taal en betekent samenbrengen tot een eenheid. Dit kan je op jezelf betrekken. Je moet mee blijven doen in deze doordraaiende maatschappij en aan alle eisen voldoen, maar uiteindelijk kom je niet tot je eigen ontplooiing als je niet af en toe rust neemt voor jezelf. Je moet oog houden voor de omgeving om je heen, maar niet overal in meegaan. Dru yoga staat voor subtiel, bewust en dynamisch bewegen en daarna ontspannen,” legt Centino uit. “Als enige vorm van yoga gaat de dru yoga uit van zogenoemde energy block release (ebr). Door een unieke reeks van bewegingen en houdingen op een zachte en vloeiende manier worden blokkades in het lichaam – zoals bijvoorbeeld in de rug – opgeheven. Dat zorgt voor een betere doorstroming van je bloed en energiehuishouding.”

Onthaasting

“Je ademhaling is belangrijk; dit moet je vanuit je buik doen. Door je ademhaling (levensenergie) synchroon aan je bewegingen te doen, word je emotioneel, fysiek en mentaal ‘zachter’. Met andere woorden: kalmer en rustiger. Je creëert lichaamsbewustzijn.  Het wordt daarom ook yoga vanuit het hart genoemd.  Een juiste houding aannemen, oftewel in alignement staan, is daarbij heel belangrijk. Zo’n houding geeft kracht en moed en hierdoor sta je in balans en ben je in evenwicht. Ik merk dat dru yoga heel goed is voor je welzijn; het is een vorm van onthaasting. Het is rustgevend en maakt je ontspannen, waardoor je helderder en beter geconcentreerd bent. Het zorgt voor meer weerstand en zelfvertrouwen. Daarnaast vermindert het rug- en schouderklachten en depressiviteit. Je wordt er heel gezond, vitaal en blij van.”

Los komen

Centino werkt als procesdeskundige/office manager bij een sociaal dienstverlenende instantie. De yogalessen geeft ze er parttime bij. “Voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling ben ik voor mezelf begonnen. Het is leuk om te zien hoe mensen los komen tijdens deze sessies van een uur en een kwartier. Op dit moment heb ik vooral cursisten met een Nederlandse achtergrond, maar ik geef ook les aan vrouwen met een Marokkaanse achtergrond in Harderwijk. Ik zou graag mensen willen helpen die veel hebben meegemaakt of moeilijk kunnen aarden in een nieuw land. Zij vertonen vaak vluchtgedrag en hebben weinig assertiviteit. Ze worden tegengehouden door boosheid, frustratie of verdriet. Doordat ze bang zijn voor het onbekende, blijven ze vastzitten in bepaalde patronen. Door deze los te laten wil ik ze laten zien dat ze kunnen veranderen als ze dat willen.”