Dj Yade 1

Dj Yade

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Wil graag doorbreken

Hotspots editie 16

Naast haar werk als danslerares en docent op het MBO Sport & Bewegen is de Harderwijkse Judith van Ark (24) ook dj. Vier jaar geleden maakte ze voor het eerst kennis met de draaitafels en inmiddels wordt ze regelmatig geboekt voor housefeesten. Haar droom is om zelf een house-electro plaat te produceren die een grote hit wordt. Maak kennis met Dj Yade.

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Arend Bloemink Oopsfotos.nl

Hoe kwam je er bij om dj te worden?

?“Dat was in 2006. Een vriend van me die draaide ook en vroeg me of ik het een keer wilde proberen. Ik zag al die knopjes en dacht nee, dat lukt me nooit. Toen heeft hij het een en ander uitgelegd en ging het in een keer goed. Hij dacht dat het beginnersgeluk was, dus liet hij me nog eens proberen. Toen ging het weer goed. Ik vond het meteen helemaal leuk en een tijdje later werd ik door mijn toenmalige vriend verrast. Hij had draaitafels voor me gekocht! Dus toen kon ik nog meer gaan oefenen en was ik er vaak ’s avonds en in het weekend mee bezig.”

Weet je nog wat je eerste publieke optreden was?

“Ja, dat was hier in Harderwijk, destijds in de Champagne. Dat ging meteen heel goed eigenlijk en het was wel redelijk vertrouwd omdat er veel bekenden waren. Dat was wel fijn.”

En draai je nu vaak?

?“Sowieso elke maand wel een keer. Soms drie keer per maand en dan weer even niet. Op het moment gaat het wel heel lekker eigenlijk. Ik heb een keer meegedaan aan een dj contest bij mij op school, de CALO in Zwolle, en de winnaar mocht dan draaien op het lustrumfeest. De jury, dj Cuzco, was zelf resident dj bij Lipgloss, een bekend feest in Zwolle. Hij was helemaal enthousiast en zou er voor zorgen dat ik ook op Lipgloss kon draaien. Ik had toen nog niet voor groot publiek gedraaid en ik moest ook maar afwachten of hij zijn belofte waar ging maken. Maar een week later werd ik door de organisatie gebeld dat ik mocht komen draaien. Dat ging heel goed, het was gelijk één van mijn beste optredens. Ik stond voor dj Erick E geprogrammeerd, dus dat vond ik helemaal geweldig.”

Wat was je leukste ervaring tot nu toe?

“Afgelopen bevrijdingsfestival in Zwolle. Ik moest als derde draaien en er stonden echt maar dertig mensen bij de stage voordat ik moest beginnen. Net voordat ik mijn eerste cd’tje er in wilde stoppen, viel alle stroom uit. Er moest een nieuwe aggregaat komen, dus dat duurde drie kwartier en toen kon ik dus pas beginnen. Binnen tien minuten stond het terrein bomvol (denk zo’n 1000 man) en kon er niemand meer bij. Iedereen ging helemaal los met de handjes in de lucht en er waren ineens allemaal fotografen die het wilde vastleggen. Het ging zo goed! Dat was echt geweldig. Na mij moest Dj Vato Gonzalez draaien en hij had een MC bij zich die riep ‘give it up for Dj Yade’. Iedereen begon te juichen en ik kreeg toen echt kippenvel.”

Wordt er volgens jou anders naar vrouwelijke dj’s gekeken?

“Ik denk het wel. Vaak meer in de zin van dat ze het leuker vinden om een vrouwelijke dj achter de draaitafels te zien staan. Ik hoor vaak dat ze een vrouw achter de draaitafels iets stoers vinden hebben. Er wordt vaak gedacht dat het voor een vrouw makkelijker is om door te breken. Ik zelf denk eigenlijk dat het juist moeilijker is, omdat het een echte mannenwereld is en als ze je als organisator of clubeigenaar wel benaderen om te komen draaien, dan willen ze vaak gelijk meer van je. Daar ben ik dan weer niet bepaald van gediend,” zegt ze lachend. “Ik wil alleen doorbreken als het echt om mijn talent en muziek gaat en anders niet.” ??

Heb je nog een dj-droom?

“Zelf een plaat produceren die een hit wordt en daarmee doorbreken.”