Daphne Deckers 1

Daphne Deckers

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Duizendpoot

Hotspots editie 32

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Regelmatig presenteert ze RTL Boulevard, ze heeft nu al achttien boeken uitgegeven, werkt nog steeds als model, is daarbij moeder en echtgenote en heeft daarnaast ook nog eens een eigen lingerielijn: TC WOW. Kortom, Daphne Deckers is een bezige bij en blijft er ook nog eens altijd bij lachen. Hoe doet ze dat toch?

Daphne Deckers is in Ermelo om haar nieuwe collectie TC WOW te presenteren bij Annalien. Een mooie gelegenheid om deze dame die we al vaker hebben benaderd eindelijk te kunnen strikken voor een interview. “Geen tijd,” kregen we bij een eerdere aanvraag te horen en nu we haar gesproken hebben, begrijpen we dat haar agenda echt helemaal volgepland staat. “Tot het einde van het jaar zit mijn agenda al vol. Dan weet ik al precies wat ik iedere maand ga doen. Eigenlijk best wel deprimerend…” Toch lacht ze er breeduit bij.

Hoe houd je plezier in zo’n volle agenda?

“Ik neem mezelf iedere jaarwisseling voor om het dat jaar eens wat rustiger aan te gaan doen. Veel mensen denken dat het me komt aanwaaien, maar ik werk gewoon ontzettend hard. Ze zien het eendje dat rustig over het water glijdt, maar niet de voetjes die onder water heel hard trappelen. Ik heb altijd het gevoel dat ik haast heb, maar minder aanpakken lukt me nog steeds niet. Dan wil ik nog een boek schrijven en nog een toneelstuk en dan nog even een verfilming doen en dan nog even een lijn met pareo’s bedenken.”

Hoe pak jij dan je ontspanning?

“Ik train twee keer in de week, dat vind ik echt heel lekker. Alleen maar krachttraining en in de vakanties vaak nog bokstrainingen erbij. Even alles van me af slaan. En daarnaast laat ik me iedere week anderhalf uur masseren, want anders groei ik helemaal vast. Ik zit als schrijver natuurlijk hele dagen achter mijn computer en net als heel veel mensen, niet in de juiste houding. Dus zo’n massage is top!”

Dat trainen is niet voor niets: je bent op je 44e nog lingeriemodel.

“Tja, dat is wel een stok achter de deur natuurlijk. Ik bedoel, ik hang wel in m’n bikini in die abri’s, dus het moet er wel een beetje uit zien. Maar ik ben dus niet elke dag drie uur aan het sporten, want daar heb ik dus echt geen tijd voor.”

Ik zag je dochter ook in een WOW-campagne?

“Ja, dat was speciaal voor moederdag. Ze heeft laatst ook de couture collectie voor Mart Visser gedaan, maar ik geloof niet dat ze modellenwerk gaat doen. Die moederdagcampagne hebben we ook wel gewoon met hemdjes en broekjes gedaan hoor. Ik ga mijn vijftienjarige dochter niet in lingerie hijsen. M’n dochter is overal voor in, maar als ze straks zestien of zeventien is en ze wil het nog steeds doen, dan zien we wel verder. Maar nu eerst even school.”

Je bent, naast het gezicht van TC WOW, ook hun ontwerpster?

“We hebben natuurlijk een team van professionele ontwerpers, maar voor iedere collectie hebben we een brainstorm over de nieuwe lingerie en badkleding waar ik me mee mag bemoeien: welke kleuren, welke dessins, wat voor gevoel? Gaan we voor kant of niet? Welk printje? Effen lingerie is in Nederland toch wel heel erg populair. De Nederlandse vrouw koopt gemiddeld twee beha’s per jaar en meestal is dat zwart, wit of huidkleurig. Omdat vrouwen gewoon zoveel mogelijk kilometers uit hun beha willen halen, kiezen ze toch vaak voor gladde T-shirtbeha’s, zonder franjes of kantjes, in een effen kleur. Wij proberen vrouwen nu zover te krijgen om ook eens een keer een printje aan te trekken of satijn. We houden rekening met mijn eigen smaak, maar ook met wat de Nederlandse vrouw wil. Ik ben heel trots op onze L-shape beha’s, omdat die eigenlijk een maat groter doet ogen dan je hebt. En als je al vrij grote borsten hebt die je niet tot aan je kin wilt hebben, dan brengt de L-shape het een beetje terug naar de plek waar het ooit zat of waar je het graag zou willen hebben.”

Je signeert vandaag ook je boek ‘Alles is zoals het zou moeten zijn’.

“Dit is mijn eerste roman voor volwassen. Ik ben er onwijs trots op. Dat is weer een heel ander deel van mijn leven. Ik heb toneelstukken vertaald, ik heb een comedyserie geschreven voor de Vara: Oppassen. Ik heb een aantal kinderboeken geschreven en boeken over zwanger zijn en moeder worden. Van de honderd columns die ik schrijf, gaan er veel over mijn eigen kinderen. Ik heb zoveel verschillende dingen al geschreven dat het tijd werd om een roman te schrijven, waar ik weer hele andere dingen van mijn persoonlijkheid in kwijt kan.”

“Als kind wist ik eigenlijk al dat ik schrijfster wilde worden. Nu zijn we achttien boeken verder. Dit is mijn passie. Dit is wat ik doe, dit is mijn identiteit. Het is mijn hoofd-beroep. Als mensen mij zien bij RTL Boulevard, dan trekt dat meer aandacht dan mijn schrijven, maar voor mij is tv echt iets voor erbij. Het grootste deel van de week zit ik gewoon thuis achter de computer te werken, maar dat zien mensen niet. Ik ben nu begonnen met een nieuw kinderboek. En dan volgend jaar hoop ik weer een roman te schrijven. Maar af en toe moet ik dus ook naar Ermelo en dat soort dingen. Gisteravond zat ik nog bij Boulevard. Ik schijn ook nog twee kinderen en een echtgenoot te hebben en die willen ook af en toe aandacht.”

Waar hoop je over tien jaar te zijn?

“Ik wil nog heel veel. Vroeger had ik altijd een vijfjarenplan: dan wil ik dit en dat. Nu weet ik dat ‘life is what happens while your busy making other plans’. Ik denk tegenwoordig niet meer zo ver vooruit. Ik ga verder met mijn boek, daarna lekker op vakantie. Ik ben ontzettend blij dat ik RTL Boulevard mag doen, dus dat ga ik goed doen. Daarna netjes weer aan een roman beginnen en misschien iets rustiger aan doen.”