Coco de Meyere 1

Coco de Meyere

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Styliste en lifestyle consultant

Hotspots editie 18

Hoewel haar bezigheden als styliste nog maar vijf procent van haar tijd beslaan, is ze in deze hoedanigheid twee dagen aan het werk bij Moda Donna in Ermelo. Op een rustige, bijna bescheiden manier adviseert ze de dames die om haar hulp vragen.  Onzeker en onwennig verdwijnen de vrouwen de paskamer in terwijl Coco stil en bedachtzaam nogmaals de rekken inspecteert. Het eindresultaat? Stralende dames die blij hun aankoop doen en daarbij een gesigneerd exemplaar van Coco’s boek ‘De zon in mijn gezicht’ ontvangen. Want dat kan ze ook, schrijven! Inmiddels zijn er al vier boeken verschenen.

Tekst: Esmeralda van der Mee
Fotografie: Henk Merjenburgh

Coco de Meyere werd bekend door haar werk op televisie. Als styliste werkte ze voor programma’s als Zeg ‘ns AAA, Medisch Centrum West en Oppassen. Toen haar dat niet voldoende uitdaging meer bood, besloot ze zich alleen te richten op bekende tv-persoonlijkheden. Zo kleedde ze o.a. Linda de Mol, Marc Klein Essink, Gordon, Anita Meijer en Jan Vayne. Ook was ze te zien als jurylid in het programma Dames in de dop. “Het was geweldig om te doen, want ik houd nu eenmaal van een uitdaging” vertelt Coco.

Verandering

Inmiddels is ze actief als ‘lifestyle consultant’, hoewel ze vindt dat deze titel de lading niet geheel dekt. “Je kunt me ook een feel good expert of personal coach noemen,” zegt Coco, “maar ook dat doet het vak geen recht. Waar het eigenlijk om draait is verandering. Vergroot je eigen potentieel en haal meer uit het leven.” Dat klinkt eenvoudig, maar nu nog de praktijk. Coco licht al toe: “Veranderen betekent letterlijk ‘anders doen’ en ‘loslaten’. Negen van de tien mensen zijn bang voor verandering en houden graag vast aan de vaste patronen en zekerheden die ze zelf gecreëerd hebben. De vraag is: Werken deze nog voor je? Het is onmogelijk om je omgeving of iemand anders te veranderen, ook al zouden we dat soms graag willen. Door zelf afstand te nemen van zaken, die je belemmeren in je leven en je de vraag te stellen: Wat ga ik nu anders doen? verandert je gedrag en daardoor je resultaten,” ?aldus Coco.

Keuzes maken

Tijdens haar huwelijk met Oger Lusink, van de gelijknamige modewinkel in o.a. de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, is ze weer gaan studeren. “Ik werkte als styliste acht dagen in de week, reed stad en land af. Maar ook mijn echtgenoot werkte acht dagen in de week dus ik kon twee dingen doen. Op dezelfde manier doorgaan of tijd investeren in ons huwelijk. Ik koos voor het laatste.”

Vragen stellen

Inmiddels is ze gescheiden, maar heeft de nodige bagage opgebouwd van studies die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling en is ze coach, gecertificeerd Master Practitioner of NLP, timeline therapeut en hypnotherapeut. “Tijdens mijn jaren als styliste merkte ik dat mensen al snel hun hart bij me uitstortten. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik nooit oordeel. Ik benader mensen blanco en eerlijk. Luister goed en stel vragen. Dat laatste is het belangrijkste. Over het algemeen merk je dat mensen veel te veel aannemen, maar geen vragen stellen. Hoe kun je nou een mening over iets of iemand vormen als je geen vragen hebt gesteld?

Pasgeleden zei iemand tegen me dat ik helderziend was. En dat ik dus precies wist wat hij zou gaan zeggen. Pure aanname! Het is onmogelijk om te weten wat een ander denkt. Veel misverstanden kunnen voorkomen worden door te vragen wat die ander denkt. Bovendien houden de meeste mensen zich veel te veel bezig met de vraag wat een ander van ons vindt waardoor we veel te ver van onze eigen kern verwijderd raken en niet meer vanuit onszelf leven.”

Kwetsbaar

In de vele gesprekken en interviews praat Coco heel openhartig over haar leven. Ze heeft een jarenlang gevecht geleverd met de ziekte Boulimia en deze met enorme wilskracht overwonnen. Ook over de periode in haar leven dat ze een inzinking had is ze heel open.

“Het leven vraagt van ons om naar onze eigen kern te gaan en vanuit kwetsbaarheid en zuiverheid te leven. Mensen zijn heel bang om zichzelf te leren kennen. ?Natuurlijk is het niet leuk om altijd aan de nare ervaring te worden herinnerd, maar het verleden bepaalt wie je bent. Openheid en eerlijkheid hebben daar alles mee te maken, door me kwetsbaar op te stellen ben ik meer in balans gekomen met wie ik ben. En ben ik een betere coach geworden, want ik ben ervan overtuigd dat wanneer je zelf door de allerdiepste diepten bent gegaan, je een ander beter kunt begeleiden.”

Coaching

Het begeleiden uit zich op verschillende manieren. Bedrijven benaderen haar voor teambuilding of lezingen waarbij ze zich allereerst verdiept in de vraag wat het bedrijf de mensen wil meegeven. Haar werk als coach betreft vaak particulieren, het omgaan en verwerken van nare situaties of gebeurtenissen. Maar ook om mensen te helpen hun eigen balans terug te vinden en uit hun vaste denk- en handelingspatronen te halen. De basis voor een gesprek zijn vragen als: Wat heb je nu in je leven waar je vanaf wil, en wat heb je nu niet in je leven wat je wel zou willen hebben?

Of het nu gaat om coaching of styling, haar missie is mensen te inspireren en te ondersteunen zich prettig te voelen.