Cesar Zuiderwijk 1

Cesar Zuiderwijk

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Geen Haagse bluf

Hotspots editie 22

Golden Earring is de oudste nog bestaande rockband van Nederland. Over nostalgie gesproken. Cesar Zuiderwijk (63) is inmiddels ook al veertig jaar de drummer van deze succesvolle band en wordt door velen benoemd tot de beste drummer van Nederland. Hij vindt het zelf onzin. Deze Hagenees is heerlijk bescheiden gebleven.

Tekst: Lilian van de Kamp

In een regenachtige spits naar Den Haag, dat vraagt ?natuurlijk om vertraging. Dus ik ben deze dinsdagochtend ruim op tijd vertrokken, op weg naar de Prinsestraat. Na de verwachte files lukt het toch om klokslag tien uur op de stoep te staan bij Cesars muziekschool Musicstation. Maar het ziet er verlaten uit. Het is donker binnen en Cesar is nergens te bekennen. Daar sta je dan…

Gelukkig komt Cesar binnen een paar minuten ook aangereden, gooit snel wat geld in de meter en verontschuldigt zich voor zijn vertraging. We gaan naar binnen en ik verwacht toch op zijn minst een paar blinkende drumstellen te zien staan, maar zie slechts een bureau en een ruimte die er meer uitziet als een opslag, dan een muziekschool. Geen drumstel te bekennen. “Die staan in de kelder, daar is de lesruimte.” Wel liggen hier wat trommels die ik herken van het affichebeeld van zijn voorstelling Trommelfruit en een paar grote blikken. “Op die augurkenblikken heb ik leren drummen. Als 12-jarige jongen had ik nog geen geld voor een echt drumstel, dus moest ik het hier maar mee doen.”

Oefening baart kunst

Het oefenen op de augurkenblikken zorgde uiteindelijk wel het begin van zijn carrière als drummer. “Mijn eerste optreden was met René and the Alligators toen ik een jaar of vijftien was. Dat was in die tijd een hele beroemde, super goede Nederlandse band. Op een dag brak de drummer zijn vinger. De schoonfamilie van René woonde bij mij beneden en hij had me wel eens horen rammen op die blikken. Ze hadden geen andere keuze dan mij mee te nemen, want er was niemand anders. Op dat moment ging ik echt voor de leeuwen. Gelukkig ging het goed en kon ik van dat geld mijn eerste drumstel kopen. Zo één waar Ringo Star ook op speelde. Hij was toch wel een beetje een held van me.”

Golden Earring

Dit jaar bestaat zijn band Golden Earring vijftig jaar. Er ligt zelfs weer een nieuw album op stapel. “Die wordt op dit moment gemixt. De titel moet ik je alleen nog even verschuldigd blijven.” Ondertussen verklapt hij mij wel de werktitel van het album, maar die mag ik van hem niet opschrijven. Jammer, want hij vertelt er mooie verhalen over. “Maar ik kan wel zeggen dat het een heel goed album wordt. Echt waar.” Ik zie dat hij er echt van overtuigd is. “Dit is geen verkooppraatje. Er staan echt goede nummers op. Een paar ballads en wat ruiger werk. Goede teksten en passende titels.” Hebben deze zestigers het dan nog steeds in zich na al die jaren? “We mogen dan wel oude rotten zijn, maar we kunnen allemaal nog lekker spelen. Niet alsof we nog jong zijn, maar we hebben, godzijdank, nog geen ouderdomsverschijnselen,” antwoordt Cesar, terwijl hij ondertussen afklopt op het bureau. “We zijn ons jong blijven voelen omdat we altijd zijn doorgegaan. Zelfs als we een jaartje pauze hielden, deed iedereen zijn eigen ding. En we zijn misschien iets gezonder gaan leven dan vroeger.”

Aanzien

De beste drummer van Nederland? Zo mogen we hem niet noemen. “Dat is onzin, absolute onzin. Ten eerste is muziek geen wedstrijd. En ten tweede, wat is dan de beste? In bepaalde sporten kun je zeggen dat de snelste de beste is. Maar er zijn zoveel goede drummers in Nederland, veel vrienden van me ook. Ik wil dat dus echt niet horen. De een is jazz-drummer, de ander salsa-drummer, de derde is een heavymetal-drummer. Je kunt het niet vergelijken. Dat is hetzelfde als zeggen dat een peer het beste fruit is. Dat jij een peer het lekkerst vindt, wil toch niet zeggen dat je elke dag een peer eet? Je wilt toch ook wel eens een banaan?” Maar misschien bedoelen we dan gewoon de meest succesvolle drummer of de bekendste? Volgens Cesar valt of staat je succes bij de band waarin je speelt. “Ik denk dat als je in een populaire band speelt, je ook een populaire drummer bent. Norman Bonink is bijvoorbeeld een drummer die niet zoveel mensen kenden, totdat hij bij Bløf kwam spelen en nu vindt iedereen hem te gek. Zo gaat dat nou eenmaal.”

Geluk hebben

Vindt Cesar dat hij geluk heeft gehad dat hij bij Golden Earring terecht is gekomen? “Geluk is het zeker weten. Je kunt er niet naar toe werken om een plek in een band te veroveren die je leuk vindt, want als ze al een goede drummer hebben, dan heb je pech. Ringo Star is bijvoorbeeld wel een van de be…, ik bedoel populairste, drummers aller tijden, maar die had ook gewoon geluk dat hij bij The Beatles terecht kwam. Dat had ook een ander kunnen zijn en ik denk niet dat ze dan andere nummers hadden gespeeld of gecomponeerd. Golden Earring was zonder mij ook nog steeds een goede band geweest, maar dan met een andere drummer. Ik denk dat als ik mijn been morgen breek en ik twee maanden niet kan spelen er dan gewoon iemand anders in mijn plaats kan spelen.” Een eenbenige drummer, kan niet? Lachend: “Dat zal ik zeker proberen! Maar drummers zijn gewoon eerder inwisselbaar dan een zanger. Dat is duidelijk.”

Coördinatie

Heb je de wens Cesar ooit te willen vervangen indien hij toch een keer te maken krijgen met een gebroken been, dan moet je natuurlijk wel kunnen drummen! En dat is wat Cesar zijn publiek dan ook graag wil leren tijdens zijn voorstelling Trommelfruit. “Het is een voorstelling voor iedereen: drummers en niet-drummers. Ik leer het publiek drummen op een hele simpele manier. De voorstelling drijft natuurlijk op slagwerk, drummen en alles wat daarmee te maken heeft en ik vertel leuke anekdotes. Het is een luchtig programma, waarin veel gelachen wordt en waarbij ik mezelf echt niet zal sparen.” En hoewel iedereen het kan leren is er volgens Cesar wel een verschil tussen drummers en ‘normale mensen’. “Normale mensen doen met hun lichaam doorgaans maar de helft van alle mogelijkheden, terwijl drummers hun hele leven bezig zijn de coördinatie tussen vier lichaamsdelen te optimaliseren. Daar kom je wel achter als we met zijn allen spelen. De grap is, dat iedereen het kan, maar de mogelijkheid niet pakt. Een linkshandige zal nooit weten hoe het is om een rechtshandige te zijn. Daarnaast is het zo dat je zo goed bent als je zwakste hand. Begrijp je? Voor je benen geldt dat ook, dus het gaat om de combinatie van je ledematen.”

Is er dan in de hersens ook nog een verschil tussen een normaal mens en een drummer?

 

“Dat is wetenschappelijk onderzocht. Als je jonge kinderen een instrument laat spelen, dan zul je zien dat hun herseninhoud groter wordt. Hoe eerder, hoe beter. En dan staan violisten op één en drummers onderaan…” Hij laat een stilte vallen en begint dan te lachen. “Maar dat komt omdat drummers niets doen met toonhoogtes en akkoorden. Wij hebben een hele andere ontwikkeling en ik denk dat violisten daar weer achterblijven.”

Workshop

 

Cesar Zuiderwijk is op 19 januari te zien in Theater Harderwijk. Iedereen die een kaartje koopt voor Trommelfruit mag voorafgaand aan de voorstelling deelnemen aan de workshop van 18:00 uur tot 19:00 uur. “Ik kan natuurlijk dag en nacht over drums praten, maar het is misschien nog wel leuker om op vragen in te gaan en daardoor op bepaalde dingen te komen die voor iedereen interessant zijn. Je mag me dan het hemd van het lijf vragen over de techniek, hoe ik oefen, enzovoort. Ik denk dat het ook wel eens leuk is om te horen wat er in een muzikant omgaat.”

Dan gaat de bel. Er staat een lesklant voor de deur die door haar familie wordt verrast met een drumles. Ze wist zelf niets van de verrassing en is dan ook compleet overdonderd als ze Cesar in de deuropening ziet staan. Terwijl Cesar haar kalmeert en vast naar de lesruimte brengt, nemen wij afscheid en wandel ik door een regenachtig Den Haag terug naar de auto. Going back right through the city…