Bastiaan Ragas 1

Bastiaan Ragas

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Romanticus met slechte grappen

Hotspots editie 27

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Nick van Ormondt

Bastiaan Ragas ontmoette zijn droomvrouw letterlijk door een sprookje: de musical 3 Musketiers. Hij trouwde zijn Tooske, ze kregen samen mooie kinderen en leven inmiddels al jaren gelukkig. Maar om te voorkomen dat het glazuur van je tanden springt door deze zoetsappige romantiek, brengt Bastiaan je graag even terug naar de realiteit met ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ en zijn boeken.

Een tweede seizoen! Wat maakt de voorstelling zo populair?

“De combinatie slechte grappen en goede liedjes. Ik vind het prettig om grote dingen in het leven kleiner te maken en kleine dingen groter. Het krijgen van kinderen, het grootste wonder van het leven, behoeft af en toe relativering. En dat kan het allerbeste met heel veel slechte grappen. De herkenbaarheid is de kracht. Ik ben vrij schaamteloos in het laten zien van hoe dat voor mij was. Mensen vinden het prettig om te zien dat anderen ook een nogal heftige bevalling hebben gehad. Seks tijdens de zwangerschap, de martelgang naar babywinkels, het komt allemaal aan bod en is voor iedereen herkenbaar.”

Wist je na het lezen van het boek meteen dat je er wat mee wilde doen?

“Niet direct. Ik was bij de voorstelling ‘Mannen komen van Mars’ geweest van Huub Stapel en dat vond ik te gek! Toen ik ging nadenken kwam ik als eerste bij ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt,’ ook omdat ik zelf vier kinderen heb. Daar kan ik het dus schaamteloos over hebben, juist omdat ik daarin ervaringsdeskundige ben.”

Deze vorm van theater zit tegen cabaret aan.

“Ja dat was nieuw voor me en daarom wel heel spannend. Ik had het gevoel dat ik dat kon overbrengen, maar moest dat nog wel bewijzen. Het is geen cabaret, het is geen toneel, maar het zit er wel allemaal heel dicht op. En dat is ook wel hoe ik mijn theaterproducties wil doen. Ik produceer dit jaar Haantjes, ook naar een boek van Kluun, en daarmee is die tijd van het grote toneel en grote musicals voorbij. Nu is er vraag naar producties zonder poespas. Het moet snel, direct en herkenbaar zijn, maar wel goed gemaakt. Dat is een lijfspreuk die ik wil hanteren bij het produceren.”

Twee Kluun producties. Liggen jullie zo dicht bij elkaar??

“Kluun is wel wat harder dan ik. Maar in de recensies noemen ze het ‘Kluun met een romantisch randje’. Want ik ben van nature een romanticus, maar als het allemaal te zoet wordt, dan wil ik wel heel graag dat weer afbreken met een slechte grap. Ik wil niet belazerd worden door de romantiek, hoewel mijn gevoel dat het liefst wel wil. Ik doe dan graag even een reality check. En dat is misschien voor velen heel herkenbaar. Ik denk dat de meeste vrouwen de romantische kant van de stukken leuk vinden en de mannen die grappen.”

Is herkenning het sleutelwoord?

“Mijn eerste boek ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’ was ook herkenbaar voor zowel mannen als vrouwen. Ik heb niet voor niets vier kinderen, want ik ben dol op kinderen en vind het fantastisch, maar als iedereen altijd maar blijft roepen hoe geweldig dat is, dan krijg ik er juist jeuk van. En dat hebben meer mensen.  Voor mij als acteur en zanger is dat onwijs fijn. Omdat ik iets kan doen wat zo echt is en zo bij mij past en dan blijken zo veel mensen dat allemaal te herkennen en hetzelfde te voelen.”

En iets produceren gebaseerd op je eigen boeken?

“Ik ga volgend jaar met mijn boek ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’ het theater in, wat een logisch vervolg is op ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt.’ Met meer slechte grappen en hopelijk nog betere liedjes. Je hebt kinderen en je denkt dat je er van af bent, van alle ellende, maar dan begint het eigenlijk pas. Met bugaboo’s, luizenzakken en oppasmoeders…”

Gelukkig mag je af en toe het huis uit! Je bent er maar druk mee… Zing je ook nog?
“Jazeker, er wordt ook nog gezongen! Ik doe komend seizoen zelfs mee met De beste zangers van Nederland.”

En schrijven dus. Zou kinderboeken schrijven niet iets voor jou zijn?

“Ik vertel altijd verhaaltjes als ze naar bed gaan. Er komt nog wel een keer een boekje uit met die verhalen onder de titel: ‘Daarom heb je twee oren.’ Jij wist het niet, maar wij mensen hadden vroeger maar één oor. Het verhaal gaat over een klein meisje dat gepest wordt. En die wordt uiteindelijk geholpen door een fee. Die fee die tovert een tweede oor. Want als je geplaagd wordt en ze zeggen vervelende dingen tegen dat meisje, dan kan het ene oor in en het andere oor uit. En daarom heb je twee oren. Dat is mijn verhaaltje. Voor grote mensen en voor kleine mensen. Want dat schelden geen pijn doet, dat is grote onzin.” ?

Welk sprookje vind jij het leukst?

“Peter Pan heeft alles in zich wat ik mooi vind aan sprookjes. De kracht van het kindzijn, spelen, dromen. Het verlangen om te vliegen, Never Never Land, Kapitein Haak op dat enorme prachtige schip, dat zachte en moederlijke van Wendy, maar ook die jaloezie tussen Wendy en Tinkerbell, dat is weer allemaal heel menselijk.”

Dat klinkt alsof jij het elke dag leest of kijkt.

“Dat vind ik al dertig jaar echt briljant. Dus vandaar dat ik dat in een keer er uit gooi.”

3 Musketiers is het sprookje van jou en Tooske?

“Ja, dat klopt. Wij hebben elkaar voor het eerst gezoend tijdens de videoclipopnames van het nummer Alles uit de 3 Musketiers. Ik zit op een paard en ik vecht en zij zit in een kerker opgesloten en ik moet haar redden. Het klink altijd ongelofelijk klef en dat zal ook allemaal wel, maar ik ben onwaarschijnlijk dol op mijn vrouw. Dat heeft wel iets sprookjesachtigs en iets heel magisch. Wat een geluk dat ik iemand heb mogen vinden, waar ik na tien jaar nog steeds van ondersteboven ben. En ze leefden nog lang en gelukkig!”