Bas Westerweel 1

Bas Westerweel

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Creatieveling

Hotspots editie 26

Tekst: Lilian van de Kamp
Fotografie: Henk Merjenburgh

Bas Westerweel (49), de creatieve duizendpoot die onder andere bekend is als tv-maker en presentator, is sinds een jaar creatief directeur van DierenPark Amersfoort. Dat lijkt een bijzondere carrièremove, maar kinderen hebben altijd een grote rol gespeeld tijdens zijn loopbaan. Jarenlang deed hij onderzoek naar hun interesses en daardoor kan hij als het ware ‘door kinderogen kijken’. Maakt hem dat de ideale vader?

Hoe bevalt je baan als dierentuindirecteur?

“Goed! Het dierenpark is een wereld op zich. Net als televisie. Het is echt een dorp waar je in stapt met eigen taal en manier van omgaan met elkaar en de dieren. Het is heel leuk om daar deelgenoot van te zijn, maar het kost wel even tijd om te leren en weten waar het over gaat. Het park is 365 dagen per jaar geopend en het werk gaat dus 24/7 door. Niet alleen voor dagrecreanten, maar ook voor familiefeesten of vergaderingen. Dat hoort er tegenwoordig allemaal bij. Je hebt te maken met bezoekers die heel veelvuldig komen. En je hebt natuurlijk de dieren die ongelooflijk liefdevol worden verzorgd. De televisiewereld is veel vluchtiger en dit blijft tot in lengte van dagen bestaan. Daardoor heeft het een heel andere waarde.”

Werken met kinderen vormt een rode draad in jouw leven?

“Als je mijn leven onder de loep zou nemen zie je dat mijn werk altijd een connectie heeft met dingen maken of bedenken voor kinderen of jongeren. Ik heb een kinderboek geschreven, Klokhuis gemaakt, Alles Kits. Ik ben altijd bezig geweest met programma’s in de familiesfeer, kinderen en jongerenomstandigheden. Daarbij ben ik directeur geweest bij een communicatiebureau waar veel onderzoek werd gedaan naar kinderen en jongeren. Dus ik weet hoe ze kijken, wat ze wel en niet mooi vinden en wat je wel en niet moet doen. En dat is veel bagage waar ik nu enorm veel mee kan doen in het dierenpark.”

Zijn kinderen nog wel geïnteresseerd in dieren of spelen ze liever met hun iPad?

“Ieder jaar wordt er onderzoek gedaan in verschillende leeftijdscategorieën. Er zijn een aantal kernwaardes die altijd blijven. Buitenspelen met vrienden blijft toch nog bovenaan het lijstje staan, daarna komt televisie kijken en dan de computerspelletjes. Volwassenen maken zich altijd zorgen, maar kinderen kunnen ook veel goede dingen leren van computerspelletjes. Het spelelement, lezen, schrijven. Er wordt tegenwoordig al meer geschreven op jonge leeftijd dan vroeger. Maar buiten zijn, vinden ze toch het leukst. Als je naar de dierenparken kijkt zie je dat er vier raakmomenten zijn dat ze in het park komen: als kind, als ze verliefd zijn, als ze zelf papa en mama worden en als ze opa en oma zijn.”

En waarom kiezen ze op die momenten voor Dierenpark Amersfoort?

“Het leuke van ons park is dat het in een bosrijke omgeving is. Het is schoon, er staan overal bankjes, er is ruimte en het is heel liefdevol opgezet. We hebben niet de pretentie om het grootste of beste dierenpark ter wereld zijn, maar we kiezen ervoor dat mensen en dieren zo aangenaam mogelijk in ons dierenpark kunnen verblijven. We vinden het heel belangrijk dat kinderen op een speelse manier het park kunnen beleven. We hebben net een Klim Alles-route aangelegd, dan klim je door middel van een hangbrug vlak over de beren. Zo geven we de kinderen een zintuigelijk andere manier van beleven mee.”

Hoe ziet jouw werkdag in de dierentuin eruit?

“Gewoon als een werknemer. Ik zit in de overleggen, vergaderingen, ik motiveer, ik beslis mee. Vanmorgen zat ik met een dierentuinontwerper, daar luister ik naar en bepaal of we dat oppakken. Ik geef leiding. Dat was best gek in een enclave die al zolang bestaat. Maar het is ook voor mij 24/7, het houdt nooit op. Thuis heb ik overal papieren liggen met ideeën, schetsblokken enzovoort. Maar het is een voorrecht. Ik heb een echte droombaan. Natuurlijk is er een economisch belang bij. Het is een familiepark waardoor we, in tegenstelling tot Artis of Blijdorp, geen subsidie krijgen. Wij moeten onze eigen broek ophouden, dus er moet gewoon geld verdiend worden. Hoe ga je daar in deze economische rare tijden mee om? Als mensen abonnementen van tijdschriften opzeggen, gaan ze dan wel naar een dierentuin? Gaan mensen in plaats van vakantie een dagje naar een park? Dat zijn creatieve vraagstukken waar ik me dagelijks mee bezighoud.”

Zit creativiteit in de familie?

“In wezen wel. Dingen bedenken, oorspronkelijk zijn, uitdagingen aangaan en niet bang zijn andere paden te bewandelen. Mijn dochter studeert Ruslandkunde, waarom weet ze niet zo goed, maar het brengt haar wel naar Minsk of Sint Petersburg. Mijn oudste zoon doet een opleiding bij het Nationaal Ballet en vindt het heerlijk op de bühne te staan. Mijn zoon van twaalf met Babette (van Veen, zijn ex-vrouw red.) maakt altijd filmpjes met muziek en verschillende technieken. Het grappige van deze nieuwe generatie creatieven is dat ze meteen doen wat ze ingegeven krijgen.”

Wat voor familie was familie Westerweel?

“Mijn opa heeft in het verzet gezeten en was daardoor een beroemde meneer. Hij is in 1944 in Vught doodgeschoten. Hij was oprichter van de Westerweel-groep, die Joodse kinderen en jongeren wilden beschermen. Hij was iemand die bijzondere keuzes heeft gemaakt. Dat heeft veel invloed op mijn vader gehad, maar ook op mij. Dat heeft met idealen te maken, daadwerkelijk ergens in geloven en er voor durven gaan. Ik voel me daar wel verwant mee. Maar idealisme kent ook een schaduwzijde want hij heeft daarmee ook de keuze gemaakt zijn gezin in de steek te laten. Zijn eigen kinderen moesten steeds onderduiken en wisselen van adres. Mijn vader heeft tot anderhalf jaar na de oorlog niet geweten dat zijn eigen vader dood was. Het heeft wel invloed gehad op de familie. Mijn oma heeft in kampen ?gezeten, maar is heel oud geworden. Iedereen dacht dat ze niet lang zou leven, maar ze is toch 96 geworden. De familie Westerweel wordt nog steeds aan die Tweede Wereldoorlog gelinkt. Er is een Joop Westerweel-woud in Israël, een Westerweel school in Amsterdam en verschillende straten in Nederland dragen onze familienaam.“

Wat betekent familie voor jou?

“Het maakt je wie je bent. Ik ben door de opvoeding van mijn ouders niet bang om op kruispunten te staan en andere keuzes te maken. Ook als die keuze in ogen van anderen niet de juiste is. Mijn vader is ongeveer twaalf jaar geleden overleden. Ik heb twee broers en mijn moeder leeft ook nog. Zolang zij nog grapjes maakt, heb ik er nog vertrouwen in. En dat doet ze. Als dat wegebt, gaan we ons zorgen maken. Binnen onze familie hebben we best veel meegemaakt. Het zijn gebeurtenissen die onze band met elkaar sterker maarkt.”

Wat hebben je ouders je meegegeven?

“De gewone dingen als beleefdheidszaken, omgang met andere mensen. En dat nieuwsgierig zijn, leuk is. Ik heb me heel erg kunnen ontwikkelen tot de persoon die ik, denk ik,  bedoeld ben te zijn. Ik geloof heel erg dat je zelf de goede dingen wel uit het leven pikt. Ik heb van mijn ouders mogen zijn wie ik wilde zijn. Theater, toneel, daar waren ze altijd supporter van en dat was in die tijd niet zo gewoon. Ze bemoeiden zich niet met de keuzes die ik wilde maken en ik merk dat ik dat ook zo aanpak bij mijn kinderen. Ik geloof dat opvoeden begeleiden is. Moet je ze behoeden voor de val? Nee, je moet ze laten vallen, want anders weten ze niet dat het pijn doet.”

Ben je door je werkervaring de ideale vader?

“Oh nee, helemaal niet. Ik geloof niet dat de ideale mens bestaat. Ik ben een overleg-vader. Je kunt als ouder niet anders dan aanvaarden dat het ouderschap iets is waar je geen verstand van hebt. Aanvaard dat je niet alles weet en ben daar open in, ook tegen je kinderen. Ik ben niet bang toe te geven dat ik iets niet weet. En dat is een fout die ik vaak bij andere ouders zie, dat ze doen alsof ze het wel weten. Kinderen prikken daar doorheen, die zien dat je het ook niet weet. Kinderen van tegenwoordig zijn veel meer bereid hun intuïtie te volgen en twijfelen veel minder. Ik ben een redelijk open boek voor mijn kinderen, maar ik ben soms ook onhebbelijk of kortaf hoor. Maar als je komt in mijn wereld van creativiteit of fantasie dan ben ik rijkelijk bedeeld en dat deel ik heel graag met mijn kinderen. Dus verhalen verzinnen of dingen bedenken, dat vind ik leuk. Never a dull moment. Creatief met het leven op zich omgaan. ?’s Ochtends bedenken dat we een hunebed willen zien en er naartoe rijden. Of besluiten dat we eens niet thuis gaan ontbijten maar in een hotel. Dat vind ik leuk.”