Bart van der Weide 1

Bart van der Weide

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Family man en muzikant

HotSpots Editie 4

Drie jaar geleden stond Bart van der Weide nog met bassist Stefan de Kroon op de vuilniswagen. Er moest tenslotte brood op de plank komen, nadat Racoon het contract met Sony was kwijtgeraakt. Dat laatste was best opmerkelijk, want de band had twee goede cd’s gemaakt – Till Monkeys Fly (met de hit Feel Like Flying) en Here We Go Stereo! – en opgetreden op alle grote festivals. Inmiddels zal Sony zich meermalen achter het oor hebben gekrabt, want met de derde cd Another Day ging het ineens ook commercieel lopen. Goed verklaarbaar, want de pure, akoestische poprockliedjes waren eerlijker en toegankelijker dan ooit. Nummers als Laugh About It, Brother en natuurlijk Love You More zorgden ervoor dat Racoon nu één van de populairste bands van Nederland is. Mooi hé?, roept Van der Weide aan de andere kant van de telefoonlijn enthousiast uit. Voordat Another Day uitkwam, riep ik dat het goed zou komen. Maar dat we zóveel succes hebben gekregen, is bizar. Hoeveel cd’tjes hebben we wel niet verkocht? Dat moeten er honderdduizenden zijn. Heerlijk.

Niet dat Van der Weide zonodig de popster wil uithangen, want wat is dat nu helemaal. Popster is hij alleen als het moet, op het podium. Natuurlijk, ik word veel herkend. Maar ik woon nog steeds in de omgeving waar ik ben geboren, in Kloetinge bij Goes. De mensen daar zijn zo ontzettend nuchter. Het interesseert ze gewoon geen bal en dat vind ik prachtig. Als ik ergens in Nederland op straat loop, voel ik altijd wel een paar ogen branden, dat hoort erbij. Maar als ik word aangesproken, is het altijd op een leuke manier. Dat ze zeggen: Mooie cd, man. Bedankt. Ik heb veel aan dat ene nummer gehad.

Kippenvel

Voor de nieuwe cd Before You Leave schreef hij samen met de andere bandleden liefst zestig liedjes, waarvan er uiteindelijk twaalf op het album kwamen. Veel druk om na Another Day weer met een goede cd te komen, voelde Van der Weide niet. Ik  denk daar zo min mogelijk over na, ben gewoon bezig met mijn muziekjes. Daar heb ik nog steeds één maatstaf voor: het kippenvel op mijn eigen arm. Als dat kippenvel niet komt, komt het liedje niet op de cd. Als Van der Weide zegt zijn nieuwe liedjes prachtig te vinden, klink dat geen moment opschepperig, maar veeleer ontwapenend enthousiast. Ik sta er voor de volle honderd procent achter. Het nummer dat het dichtst bij hem staat is Good And Ugly. “Dat is een advies aan mijn zoon. Houd je ogen open voor de slechte dingen in het leven en loop daar met een grote boog omheen. En ik heb voor het eerst mijn vader met tranen in de ogen gezien vanwege één van mijn liedjes, Before You Leave. Dat heb ik nog niet eerder mogen meemaken.

Jan Smit

Regelmatig krijgt Racoon e-mails en brieven van fans. Voornamelijk aanvragen. Of we op een bruilof willen spelen. Of op iemands afstudeerfeest. Lachend: Ik heb trouwens een heel mooie broek van Jan Smit gekregen. Die kwam binnen in een grote doos. Volgens mij pas je die wel, had ie erbij geschreven. De broek zit inderdaad als gegoten; had ik niet gedacht. Ik heb dus een echte JS. Een wel heel bijzondere reactie kreeg de Racoon-zanger van een man die zijn dochter had verloren. Everyday I miss you more’ had hij uit ons nummer Love You more gehaald. Hij zei: ik mis mijn dochter zo verschrikkelijk. Als ik Love You More draai, huil ik tranen met tuiten, maar krijg ik ook een melancholische glimlach. Dan tril ik door mijn hele lijf. Dat raakt je zo ontzettend diep. Ik heb zelf twee kindjes en zou kapot zijn als ik er één zou verliezen. Als je op die manier iemand kunt helpen, is dat prachtig. Kennelijk doe ik toch iets goed, hoe klein ook. Muziek maken is toch een egoïstische bezigheid. Je staat compleet buiten de maatschappij. Als je er ook nog je geld mee kunt verdienen, moet je je kapot schamen, wetende dat er heel veel mensen zijn die zich krom moeten werken voor een paar rotcenten.

Babygehuil

Plots horen we op de achtergrond babygehuil. De Racoon-zanger valt even stil en zegt dan: Sorry, maar mijn meisje is ziek. Ze is vijf maanden. Ik ga een speen geven, wacht je even? We wachten geduldig tot hij de hoorn weer oppakt. Mijn vrouw is aan het werk en ik ben alleen thuis, verontschuldigd hij zich. Het gezinsleven is de belangrijkste reden dat Racoon minder optreedt dan vroeger. Dennis wordt binnenkort voor de tweede keer vader, Stefan heeft twee kinderen, ik ook en Paul heeft net een huis gekocht, dus dat zal ook niet lang meer duren. Haha. Ten tijde van de eerste cd speelden we 140 keer per jaar, nu nog vijftig keer. We kunnen dat doen, omdat we nu meer verdienen per show. Toch, als het buitenland lonkt, pakt Bart direct de koffers. We richten onze pijlen nu op België en Duitsland. Ik denk namelijk dat onze liedjes goed genoeg zijn om aan te slaan bij een breed publiek. De vorige cd Another Day is ook uit in de Verenigde Staten en Canada.  In 2007 deed Racoon een tour dwars door Amerika: van San Fransisco tot New York. Een mooie ervaring met bijzondere momenten. Veel mensen bleken ons al te kennen via internet. De respons was goed, ze vráten onze cd’s!  Bij één van de concerten was een vrouw van een jaar of 42 die 540 mijl had gereisd om ons te zien. Ze had een doos met koekjes voor ons meegenomen. Dat was wat zeg!

Sky Radio

Racoon trekt tegenwoordig een ander publiek dan in de beginjaren. Toen we net begonnen, waren het vooral veel studenten en ander jong volk. Tegenwoordig begint het bij twaalf en eindigt het bij… twee weken geleden zat ik nog met een vrouw van 91 te praten die bij onze show was.  Heel bijzonder. Inderdaad is ook onze positie in het popwereldje veranderd. Voorheen zaten we in de alternatieve hoek, maar door liedjes als Love You More, Laugh About It en nu Lucky All My Life, zitten we nu meer in de Sky Radio-hoek. Ik vind dat niet negatief. Het is niet zo dat we daarmee onze geloofwaardigheid zijn verloren, wat ik vaak lees. Bladen die eerst heel positief over ons waren, vinden ons nu opeens niet goed meer. Dat is wel vervelend, want ik kan slecht tegen kritiek die niet op waarheid is gebaseerd. Maar je doet er niets aan. Het enige wat we kunnen doen is onze uiterste best doen op het podium. Mensen overtuigen dat we ook echt wel kunnen rocken. Maar een goed liedje is een goed liedje, of je het nu akoestisch met twee gitaren speelt, of met een hele band.