Arjan Ederveen 1

Arjan Ederveen

Geplaatst op Categorieën Sterke verhalen

Ederveenzaamheid

Hotspots editie 23

Fotografie: Joris van Bennekom

Dat Arjan Ederveen een veelzijdig man is, wisten we al lang: hij verwierf landelijke bekendheid met de tv-series Theo & Thea, Kreatief met Kurk en Borreltijd, maakte de serie 30 minuten, speelde de slechterik Fagin in de musical Oliver en huisvrouw Edna Turnblad in de musical Hairspray, en was te zien als drogist Geelman in de Pietje Bell-films.

Maar dan zijn we er nog niet… Hiernaast schreef hij diverse toneelvoorstellingen en programma’s, onder andere voor het RO-theater, en was hij te zien in de hilarische speelfilm Lang en Gelukkig. Wat nog ontbrak aan zijn succesvolle oeuvre was een eigen show. Et voilà: nu heeft Ederveen zijn veelzijdigheid en eigenzinnige humor gebundeld in zijn eerste one-man-show Ederveenzaamheid. “Het is een enorme uitdaging om in je eentje zo’n avond te vullen. Maar ik dacht: waarom niet?”

Zoals de titel al doet vermoeden, neemt Ederveen in zijn show de eenzaamheid van de moderne mens en zichzelf onder de loep. Dat doet hij door verschillende typetjes uit te beelden, maar ook door zijn persoonlijke ervaringen te delen met het publiek. Eenzaamheid is een thema dat hem bezighoudt. “Vooral omdat ik mezelf altijd erg alleen in de wereld vind. Ik heb daar nooit een negatief gevoel bij, maar je hebt ook mensen die vreselijk druk bezig zijn met anderen om zich maar niet alleen te voelen.”

Trouwe metgezel

Hij wordt tijdens de voorstelling bijgestaan door zijn hond Stuk. Niet alleen zorgt Stuk ervoor dat zijn baasje letterlijk niet al te eenzaam is op dat grote toneel, maar hij steelt zelf ook de show met zijn vertolkingen van Lassie en een roze catwalk-poedel. Stuk is Arjans rots in de branding, zowel op toneel als in het dagelijks leven. “Ik ben eigenlijk nooit echt eenzaam omdat ik Stuk altijd om me heen heb.”

Geen poespas

Toneel, musical, cabaret, het zit allemaal in Ederveenzaamheid, aldus Arjan, die de voorstelling van a tot z zelf schreef. “Het zit overal een beetje tussenin. Ik speel een aantal typetjes, vertel een fictief verhaal maar deel ook mijn eigen ideeën over het leven,” aldus Ederveen. Wat hij voor ogen had, was een solovoorstelling zonder poespas: geen decors, geen kostuums, geen toeters en bellen. “Ik had het gevoel dat ik terug moest naar de basis. Bij zo’n one-man-show word je teruggeworpen op jezelf, dus ik wilde het zo klein en puur mogelijk houden. Eerlijker en dichter bij mezelf dan dit kan niet.”

Ambachtelijk

Van alle facetten van het vak, zijn er twee dingen die Ederveen het liefst doet: programma’s maken en toneelspelen. In deze personality show vallen deze twee dingen mooi samen. “Ik hou ervan om te creëren, om dingen te verzinnen. En toneelspelen vind ik zoveel leuker dan werken voor tv of film. Op de een of andere manier is het ambachtelijker: je gaat naar je werk, verkleedt je, doet je ding. Mensen lachen en klappen, en je gaat met een tevreden gevoel weer naar huis.” Hij besloot de show vooral klein te houden. “Ik verlangde terug naar mijn beginperiode, toen ik stage liep bij het Werktheater. Dat was een totaal nieuwe manier van toneelspelen, een therapie-achtige manier van theater maken. Heel persoonlijk. Dat was een gouden tijd. Eigenlijk vielen toen de schellen van mijn ogen en heb ik daar geleerd hoe het moet.” Met Ederveenzaamheid keert hij als ’t ware terug naar de simpelheid van de Theo & Thea-periode; alleen op het toneel met een hoed en een bril.

In het moment

“Ik hoop het publiek duidelijk te kunnen maken hoe ik tegen het leven aan kijk, wat mijn levensvisie is: dat je niet teveel achterom en niet teveel vooruit moet kijken, maar dat je zoveel mogelijk in het moment moet proberen te zijn. Daarbij is het zowel belangrijk om af en toe alleen te zijn als om jezelf te omringen met mensen die om je geven. Je moet het afwisselen, want dan kun je een gelukkiger mens worden.”

Ederveenzaamheid is op donderdag 15 maart te zien in Cultureel Centrum Stroud in Putten.